Jyllands-Posten

Lagerrum og transport for hele

Uden Frode Laursens 740 røde lastbiler ville der vaere noget tomt på hylderne i butikkerne med dagligvare­r herhjemme – og i de andre nordiske lande. Hinnerup-firmaet, der har haller i Hørning, startede for ca. 70 år siden med én mand og én lastbil. I dag

- LOUISE WITT jpaarhus@jp.dk

lille by bygget af chips. Sådan føles det naermest. Her er ufatteligt mange poser chips stablet oven på hinanden. Poserne er samlet i store papkasser med måske 50 styk i hver? Kasserne er stablet højt oven på hinanden i den otte meter høje lagerhal – og stablerne, der varierer som husblokke, ses, lige så langt øjet raekker. Et kig ind i den naeste lagerhal viser, at her også er chipsstabl­er fra gulv til loft.

»Her er til tre ugers forbrug

– altså til Jylland og Fyn. Vi daekker Sjaelland fra vores lager i Jyderup,« fortaeller lagerchef Allan Thorup.

»Der bliver nok spist lidt ekstra franske kartofler og flaeskesva­er her op til jul,« mener lagerchefe­n.

Backstage for danskerne

Stedet er logistikfi­rmaet Frode Laursens kompleks af lagerhalle­r i Hørning.

Man kunne kalde det en slags backstage for hele familien Danmarks dagligvare­indkøb, for her er altid mange tusinde paller med vekslende dagligvare­r under tag.

Det er ikke bare ubegribeli­ge maengder af chips til at daekke danskernes behov, når lysten til saltede snacks melder sig. Her er også gigantiske blokke af f.eks. faerdigret­ter og ris, te, tandpasta, deodorante­r, vaskemidde­l eller afløbsrens for blot at naevne lidt forskellig­t til hverdagen i de danske hjem.

Lageret udgør dog med sine 82.000 kvm og 110 medarbejde­re kun en brøkdel af Frode Laursen-koncernen.

For Frode Laursen, der startede for ca. 70 år siden med en enkelt mand og hans lastbil i Vitten ved Hinnerup, er i dag et internatio­nalt logistikfo­retagende med ca. 600.000 kvm lagerkapac­itet i Tyskland, Danmark, Sverige og Finland, over 2.200 medarbejde­re (heraf de omkring 500 i Østjylland) og 740 egne lastbiler samt et stort antal eksterne vognmaend. Omsaetning­en var sidste år ca. 2 mia. kr.

Hovedbeska­eftigelsen er at flytte varer rundt i Nordarbejd­ere europa, allermest dagligvare­r fra store multinatio­nale brands, men også byggemater­ialer.

Varerne bliver fragtet med lastbil fra virksomhed­ernes fabrikker til Frode Laursens logistikce­ntre, hvor de evt. bliver pakket om og sat på de displays, som møder kunderne. Til sidst kører chauffører­ne varerne ud til butikkerne, typisk de større supermarke­dskaeder i hele Norden.

De røde lastbiler

Sammen med lagerchef Allan Thorup viser koncerndir­ektør Thomas Corneliuss­en rundt:

»Vi er kendte for de røde lastbiler, fordi det er dem, folk møder ude på vejene, men der foregår så meget andet i virksomhed­en,« konstatere­r Thomas Corneliuss­en.

Han fortaeller, at den største medarbejde­rgruppe hos Frode Laursen er lagermedar­bejdere, der udgør 4 af 10 ansatte – lige efter dem kommer chauffører­ne.

En håndfuld lagermedEn

er i gang på pakkeriet, hvor de har åbnet masser af papkasser fra producente­n taetpakket med tandpasta. I stedet er de nu ved at samle farvestrål­ende papdisplay­s, hvor tandpastak­artonerne skal tage sig mere indbydende ud set fra en forbrugers perspektiv, bl.a. med mere luft omkring varerne.

At pakke varerne om på den måde er en meget vaesentlig service at kunne tilbyde kunderne, når man som Frode Laursen har slået sig op på one stop-logistik, pointerer direktøren.

»Vi pakker varerne om så sent som muligt inden slutdestin­ationen, dvs. butikkerne, så der ikke skal sendes så meget luft rundt med lastbilern­e. Det er en måde at minimere ressourcef­orbruget på,« fortaeller han.

Mange folk tror, at det er så nemt at vaere chauffør, men det skal altså vaere nogen, der kan deres kram. Thomas Corneliuss­en, koncerndir­ektør, Frode Laursen

»Jeg kører for Thorkil«

»Frode Laursen« står der på de røde sweatshirt­s, som mange af medarbejde­rne på lageret har på. Det er dog ikke alle, der ville svare med firmanavne­t, hvis de blev

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark