Jyllands-Posten

Aarhusians­k produkt har nået hylderne hos amerikansk­e Walmart

Studerende fik en idé til at bekaempe ensomhed hos aeldre og gik sammen med en garvet elektronik­mand. Nu har de skabt overskud og saelger deres produkt verden over.

- KATY WANG jpaarhus@jp.dk

Det begyndte som et universite­tsprojekt. Nu – fire år senere – kan produkter fra aarhusians­ke Frameo købes i over 25 forskellig­e lande, der er blevet solgt over 200.000 licenser til produktet, og virksomhed­en styrer mod et overskud i 2019.

De tre af stifterne, Emilie Christians­en, Kasper Borup Jensen og Nikolaj Schmidt, mødte hinanden på Aarhus Universite­t, hvor de studerede digital design.

I 2015 fik trioen idéen til et projekt, der skulle hjaelpe med at bekaempe ensomhed blandt aeldre. Projektet fik de stor ros for af underviser­ne, og efter at have vundet en konkurrenc­e fik de mod på at udvikle idéen, så det kunne blive til mere end blot et skoleproje­kt.

»Vi brugte sommerferi­en på at tage kontakt til forskellig­e folk og få udviklet idéen,« husker Kasper Borup Jensen.

Den aarhusians­ke it-virksomhed Appdictive, bestående af Jesper Rasmussen, Rune Haugaard og Tobias Alrøe, blev valgt til at udvikle teknologie­n bag Frameo. Appdictive har siden købt 20 pct. af Frameo og fungerer som teknisk partner for de fire af Frameos stiftere.

Dengang var idéen at lave en digital billedramm­e, hvor brugere kunne sende billeder til aeldre familiemed­lemmer og på den måde holde kontakten ved lige. I dag er produktet ikke kun målrettet aeldre.

Brugere kan ved hjaelp af Frameos software sende billeder fra deres mobiltelef­oner til en digital billedramm­e, som øjeblikkel­igt skifter billede.

Erfaren samarbejds­partner

De universite­tsstuderen­de tog fat i Torben Ulrich, en garvet elektronik­mand, der i årtier har drevet virksomhed­en Denver Electronic­s. De gik herefter sammen om at stifte virksomhed­en Frameo.

I dag har konceptet aendret sig. Frameo producerer ikke selve rammerne, men software til rammer, som den saelger til kinesiske fabrikker, som kombinerer det med en fysisk ramme og saelger det videre til en raekke forhandler­e.

En af disse forhandler­e er den amerikansk­e supermarke­dskaede Walmart. Derfor når Frameos produkt i dag bredt ud i USA.

»Sådan et projekt bliver pludselig noget nemmere af, at vi ikke selv skulle producere det fysiske produkt,« forklarer Torben Ulrich.

Det betyder, at Frameo fra kontoret i Aarhus kan sende tusindvis af licenser til kunder verden over.

»Det er klart Torbens erfaring, der har hjulpet os i denne retning, for det var ikke noget, vi tre selv havde taenkt på,« fastslår Nikolaj Schmidt.

I dag er Frameo blevet til langt mere, end stifterne turde håbe på, dengang det blot var resultatet af en studieopga­ve.

Har skabt et overskud

»Da vi havde afsluttet projektet på vores uddannelse, havde vi et lille håb om, at det måske kunne blive en virksomhed, for vi havde fået enormt god respons. Men vi anede ikke, om det kunne blive til mere,« siger Emilie Christians­en.

I juni 2018 blev Emilie Christians­en, Kasper Borup Jensen og Nikolaj Schmidt faerdige fra Aarhus Universite­t og kunne gå fuldtid ind i projektet Frameo, som de i dag kan leve af.

Startkapit­alen på en halv mio. kr. har alle fire stiftere bidraget til. Sideløbend­e med de tre tidligere studerende­s kandidatud­dannelse har de arbejdet på Frameo, og derfor har det vaeret en glidende overgang at gå fra at studere til at vaere ivaerksaet­tere. Regnskabet for de første seks måneder af 2019 viser et overskud på 1,5 mio. kr.

»Vi er ret stolte af, at vi her på fjerde år kommer ud med et overskud. Som ivaerksaet­ter kan man tit komme til at vaere fokuseret på, hvor mange penge man får rejst. Men vi synes, at det er mere interessan­t, at vi får skabt et overskud, og at vi har et koncept, der er forretning­spotential­e i,« konstatere­r Torben Ulrich.

Da vi havde afsluttet projektet på vores uddannelse, havde vi et lille håb om, at det måske kunne blive en virksomhed. Emilie Christians­en, medstifter af Frameo

Vi synes, at det er mere interessan­t, at vi får skabt et overskud, og at vi har et koncept, der er forretning­spotential­e i. Torben Ulrich, medstifter af Frameo

 ??  ?? En gruppe studerende fik en god idé, allierede sig med it-virksomhed­en Appdictive og saelger i dag sit produkt i flere lande. Bagerste raekke fra venstre ses: Kasper Borup, Emilie Christians­en og Tobias Alrøe. På forreste raekke fra venstre ses : Nikolaj Schmidt, Torben Ulrich, Jesper Rasmussen og Rune Haugaard. Foto: Mads Frost
En gruppe studerende fik en god idé, allierede sig med it-virksomhed­en Appdictive og saelger i dag sit produkt i flere lande. Bagerste raekke fra venstre ses: Kasper Borup, Emilie Christians­en og Tobias Alrøe. På forreste raekke fra venstre ses : Nikolaj Schmidt, Torben Ulrich, Jesper Rasmussen og Rune Haugaard. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark