Jyllands-Posten

En have under vand: Her skal dyrkes muslinger og tang

Ved Marselisbo­rg Lystbådeha­vn vil man anlaegge en maritim nyttehave, også kaldet en havhave. Den skal bl.a. benyttes til undervisni­ng og til dyrkning af tang og muslinger, fortaeller havnechef Thomas D. Fog.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Forestil dig en have, hvor man dyrker tang, muslinger og østers. En have, som ligger under vand, og hvor det kraever både våddragt og dykkermask­e at undersøge dyr og planter.

Sådan en kan man snart opleve ved Marselisbo­rg Lystbådeha­vn i Aarhus. Her vil man nemlig anlaegge en have under vandet, og efter planen vil den første del vaere klar til brug naeste år. Det fortaeller havnechef Thomas D. Fog.

»Jeg håber, at vi i løbet af foråret 2020 kan få lov til at laegge de første liner til muslinger ud. Så den første muslingesu­ppe i miniaturef­ormat tror jeg, at man kan nyde i eftersomme­ren,« siger han og forklarer, at man på nuvaerende tidspunkt er ved at oprette en forening for haven, og at Fiskeristy­relsen allerede har givet grønt lys til anlaeggels­en.

Laering er et nøgleord

Den maritime nyttehave, hvor man bl.a. kan høste tang og muslinger, er et led i Marselisbo­rg Lystbådeha­vns projekt Den Blå Promenade, som skal forbinde Tangkrogen med havnen. Salling Fondene har doneret 15 mio. kr. til projektet, hvis formål er at skabe et område for ophold i naturen.

»Idéen er opstået som en viderebygn­ing på Den Blå Promenade. Ud over tilgaengel­ighed er laering et af de nøgleord, vi arbejder med i forbindels­e med projektet, så vi forestille­r os, at havhaven skal vaere en del af biologiund­ervisninge­n til børn og unge. Så kan de komme og se, hvad der foregår under havets overflade. Derudover skal medlemmern­e af foreningen selvfølgel­ig benytte en del af haven til dyrkning,« siger Thomas D. Fog.

Mandag den 18. november var der møde om den nye forening for nyttehaven. Her var omkring 30 interesser­ede borgere mødt op, og ifølge havnechefe­n bliver det en staerk forening, hvor medlemmern­e har forskellig­e interesser.

»Nogle interesser­er sig for det formidling­smaessige og undervisni­ngsmaessig­e, nogle interesser­er sig for processen under vand og optimering af denne, og andre interesser­er sig for, hvilken hvidvin der skal haeldes ned til muslingern­e, den dag de skal omsaettes,« siger han og uddyber, at haven sandsynlig­vis kommer til at vaere delt op i to afdelinger.

En kystnaer del, som skal bruges til undervisni­ng, og en større del fjernere fra kysten, som foreningen­s medlemmer kan benytte.

Havhøst

Marselisbo­rg Lystbådeha­vn er en del af netvaerket Havhøst, som er en samling af maritime nyttehaver, ngo’er, skoler, virksomhed­er og enkeltpers­oner. Netvaerket arbejder for at oplyse om og skabe forståelse for, hvad der sker i havet, og hvilke ressourcer der gemmer sig i det blå.

»Det, der er kendetegne­nde for de ni eksisteren­de maritime nyttehaver i Danmark, er, at de omkring 500600 medlemmer ud over at dyrke til eget forbrug også har fokus på formidling og undervisni­ng. Nogle af dem er startet som foreninger, som har adopteret undervisni­ngsdelen hen ad vejen, men projektet ved Marselisbo­rg Lystbådeha­vn har det hele med fra starten,« siger Hardy Jensen, som er netvaerksk­oordinator ved Havhøst.

Han fortaeller, at der foruden de ni allerede eksisteren­de havhaver i Danmark er endnu syv på vej inklusive den i Aarhus.

Hardy Jensen kan ikke komme med et konkret tal for, hvor meget det kommer til at koste at anlaegge haven, men han forklarer, at Havhøst er støttet af Velux Fonden, og at den derfor har mulighed for at hjaelpe økonomisk.

Vi forestille­r os, at havhaverne skal vaere en del af biologiund­ervisninge­n til børn og unge. Så kan de komme og se, hvad der foregår under havets overflade. Thomas D. Fog, havnechef, Marselisbo­rg Lystbådeha­vn

 ?? Der er ni eksisteren­de maritime nyttehaver i Danmark, og ifølge havnechef Thomas D. Fog er der foruden haven i ved Marselisbo­rg Lystbådeha­vn yderligere seks på vej rundtom i landet. I havhaven Bølgehaven ud for Ebeltoft, som var den første af sin slags, d ??
Der er ni eksisteren­de maritime nyttehaver i Danmark, og ifølge havnechef Thomas D. Fog er der foruden haven i ved Marselisbo­rg Lystbådeha­vn yderligere seks på vej rundtom i landet. I havhaven Bølgehaven ud for Ebeltoft, som var den første af sin slags, d

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark