Jyllands-Posten

Tilmeld dig på

-

I den seneste tid har der med rette vaeret fokus på, hvordan der kan tiltraekke­s flere unge til erhvervsud­dannelsern­e. Dette fokus har fra politisk hold – også med rette – først og fremmest drejet sig om forholdene på erhvervssk­olerne, som frister en krank skaebne sammenlign­et med f.eks. det almene gymnasium, hvor jeg har haft mit arbejdsliv. De kritisable forhold viser sig blandt andet som mangel på materialer, nedslidnin­g af materiel og laererkrae­fter, laererflug­t – alt sammen tydelige tegn på udsultning og dermed måske en lidet attraktiv ungdomsudd­annelse.

Men – med udgangspun­kt i et ungt menneske, der for nylig har mødt virkelighe­den på egen krop – vil jeg gøre opmaerksom på, at der også er behov for en indsats på andre områder af uddannelse­n.

På det etårige grundforlø­b, der skal uddanne eleverne til at kunne bestride en laereplads, har eleven selv ansvar for at finde en praktikpla­ds hos en håndvaerks­mester og derefter også en laereplads – sandsynlig­vis hos en ny mester, da praktikpla­dsen ikke giver garanti for fortsat uddannelse. På hjemmeside­r, som eleven får henvisning til, kan han se en oversigt over firmaer, og så er det bare om at komme i gang med at kontakte og håbe, at der er en mester, der har brug for en laerling. Et samarbejde mellem skole og mestre, som kunne guide eleverne, så de ikke føler, at de belemrer mestrene med kontakt, der er omsonst, eksisterer ikke. En vejledning i, hvad der laegges vaegt på i en sådan ansøgning, heller ikke. Med andre ord: en for nogle ret uoverskuel­ig situation, som måske kunne administre­res meget mere elevvenlig­t og støttende? (I parentes

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark