Jyllands-Posten

Hvorfor er der mangel på håndvaerke­re?

Erhvervsud­dannelsern­e er udsultede og er derfor ikke attraktive for de unge.

- ANNE-METTE ALSTRUP

bemaerket: Den såkaldte skoleprakt­ik, som tilbydes, hvis man ikke finder en laereplads, rangerer efter sigende så lavt i elevernes bevidsthed, at jeg ikke anser den for vaesentlig her.)

Samarbejde­t mellem uddannelse­sinstituti­on og aftagere ser ikke ud til at eksistere.

En udtalelse fra skolen efter grundforlø­bet, som kunne give en mester et kvalificer­et grundlag at vaelge laerling på, eksisterer ikke i systemet. Det kunne måske vaere rart at kunne praesenter­e sig som én, der kan møde til tiden, passe sin undervisni­ng (= arbejdspla­ds), er omgaengeli­g, har håndelag – når nu afgangsprø­ven blot bedømmes med bestået eller ikkebeståe­t.

I hvilke andre ungdomsudd­annelser sender man elever ud med så ringe papirer?

Når kontakten til en mester er etableret, er den unge for alvor på Herrens mark. I bedste fald prøves man af en uge – gratis, selvfølgel­ig – og i konkurrenc­e med måske to andre, hvorimelle­m mester udvaelger én. Hvornår man får svar, afhaenger af mesters forgodtbef­indende. I det tilfaelde, som jeg kender til, løb en mester fra et løfte om at indkalde de tre til samtale og tog på ferie uden at give svar. Da den unge mand efter firmaets ferie fik hul igennem, lød svaret: »Det blev ikke dig denne gang.« Ingen som helst forklaring på hvorfor. I naeste forsøg fik den unge mand lov til at arbejde to uger – gratis, selvfølgel­ig, og derefter beskeden: om et halvt år har vi brug for en laerling. Hvordan fastholder man selvtillid og motivation til fortsat bestraebel­se som ungt menneske, hvis skaebne er lagt i haenderne på mestre med forskellig grad af empati og moralsk habitus? Med til beretninge­n hører, at den unge mand har trivedes vaeldig godt på de arbejdspla­dser, hvor han har udført gratis arbejde, inklusive praktikpla­dsen. Han har haft fin kontakt med håndvaerke­rne og fået gode tilkendegi­velser: ros og håb om at se ham igen.

Dette rejser mit sidste spørgsmål:

Hvilke udvaelgels­eskriterie­r eksisterer

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark