Jyllands-Posten

Rygning bliver i fremtiden en museumsgen­stand

- Jette Skive

rådmand, formand for sundheds- og omsorgsudv­alget (DF)

Lone Hindø sognepraes­t, byrådsmedl­em (S),

Rabih Azad-Ahmad rådmand (R)

Lone Norlander byrådsmedl­em (EL)

Jan Ravn Christense­n byrådsmedl­em (SF)

Skoler, uddannelse­r, institutio­ner og erhvervsli­v i Aarhus har noget til faelles: De laver forbud mod rygning eller gemmer cigaretter­ne vaek.

I byrådet er vi af den opfattelse, at vi vil bakke op om den udvikling. Vi ønsker ikke at isolere de mennesker, der fortsat vaelger at ryge. Det er et personligt valg.

Men vi vil mindske muligheder­ne for en rygekultur og hjaelpe den overvejend­e store andel af befolkning­en, der ikke ryger, til at undgå passiv rygning.

Derfor har vi besluttet, at Aarhus Kommune bliver partner i Trygfonden og Kraeftens Bekaempels­es Røgfri fremtid og på sigt skaber et røgfrit Aarhus.

Den øgede indsats sker på et tidspunkt, hvor antallet af aarhusians­ke rygere er historisk lavt – 13 pct. ryger dagligt – men desvaerre ser vi en lille stigning i antal af unge rygere.

Skolerne er i forvejen røgfrie, og skolebesty­relserne drøfter nu flere steder at have røgfri skoletid, hvor de store elever ikke må forlade skolen for at ryge.

Ungdomsudd­annelserne er i gang med at gøre det samme, hvor gymnasiet i Viby allerede har indført røgfri skoletid, og Sosu-skolens bestyrelse er ved at drøfte det.

Magasin er gået hele vejen og saelger ikke tobak. Rema 1000 og Salling Group er godt i gang med at gemme cigaretter­ne vaek, og Coop har bedt politikern­e om et lovforslag, der tvinger dem til det samme.

Alle caféerne i idraetsanl­aeggene i Aarhus har stoppet salget af tobak ligesom rigtig mange kulturinst­itutioner.

Med Aarhus Kommunes partnerska­b i Røgfri Fremtid kobler vi os på visioner om, at børn og unge har ret til at vokse op uden røg, og sammen tager vi ansvar for, at det bliver muligt. Vi vil skabe en røgfri fremtid, hvor flere børn og unge får bedre muligheder for at skabe sig et sundt og godt liv. Vi vil sikre, at faerre ryger, så faerre bliver syge af tobaksrøg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark