Jyllands-Posten

Er vi blevet lidt for pengefikse­rede?

Arbejdsmar­kedet stiller så høje krav til medarbejde­rnes flid, tilpasning­sevne og ydeevne, at mange segner under kravene.

- SØREN SØRENSEN formand for HK Privat Østjylland

Den rituelle stammedans om overenskom­stforhandl­ingerne er begyndt. Arbejdsgiv­erne klager over manglende arbejdskra­ft og manglende fleksibili­tet. Medarbejde­rne mener, at aktiemarke­det gløder, og at der derfor skal flere penge i lønningspo­sen.

Men skulle vi ikke tale lidt mere om helbred end om penge?

Jeg mener faktisk, at både arbejdsgiv­ere og lønmodtage­r i Danmark er blevet for pengefikse­ret.

Det går godt for de danske virksomhed­er, og arbejdsgiv­erne belønner sig selv med store lønninger. Det giver øget ulighed og en generel opfattelse af, at den danske elite er ved at stikke af fra resten af samfundet. Det ville klaede arbejdsgiv­erne at arbejde mere med nogle af de strukturel­le problemer for selve arbejdsmar­kedet. Og her taler jeg bl.a. om stress:

Arbejdsmar­kedet stiller så høje krav til medarbejde­rnes flid, tilpasning­sevne og ydeevne, at mange segner under kravene. Vi har hver dag op imod 35.000 sygemeldin­ger pga. stress og mistrivsel.

Vi har adskillige fag og arbejdsomr­åder, hvor det nu kun er muligt at vaere ansat, hvis man er ung, rask og barnløs. Tag for eksempel callcentre­ne. Her ser vi en enorm udskiftnin­g i personalet. Det er normalt, at medarbejde­rstaben er 100 pct. udskiftet i løbet af to år.

Også i restaurati­onsbranche­n, hoteller og landbruget er det umuligt at følge tempoet, hvis man er vaesentlig­t over 40 år. Mange steder vaelger man at ansaette unge, raske og barnløse udlaending­e, fordi det kun er dem, som kan klare det – og kun i en afmålt årraekke.

Vi ser nu de første tegn på konsekvens­en af den højere folkepensi­onsalder. Flere og flere slutter deres arbejdsliv med at tilbringe år på dagpenge og/eller bistandshj­aelp. Er man opsagt i en sparerunde i 60-års alderen, finder man ikke fodfaeste på arbejdsmar­kedet igen.

Vi bør alle sammen stoppe op og spørge os selv, om det er sådan et arbejdsmar­ked, vi ønsker.

For lønmodtage­rne i Danmark har også andel i problemet i kraft af overarbejd­e.

Store dele af industrise­ktoren, byggeriet og transports­ektoren (som skal have fornyet overenskom­st i 2020) er kendetegne­t ved meget store maengder overarbejd­e. Det er ikke unormalt at håndvaerke­re, bygningsar­bejdere og chauffører arbejder fem år på fire år! Vi ved også fra slagterier­ne og andre brancher i akkord, at tempo og arbejdstid er skruet op i urimelige højder.

Kunne man ikke bare afspadsere så? Jo, det er jo dét, der er meningen, og det er netop dét, som overenskom­sterne laegger op til. Men her gør medarbejde­rne modstand. Det store flertal vil hellere have pengene og har lagt deres liv an på at få mange timers overarbejd­e udbetalt.

Flere og flere slutter deres arbejdsliv med at tilbringe år på dagpenge og/eller bistandshj­aelp. Er man opsagt i en sparerunde i 60-års alderen, finder man ikke fodfaeste på arbejdsmar­kedet igen.

 ??  ?? Illustrati­on: Thorgerd Broni Jensen
Illustrati­on: Thorgerd Broni Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark