Jyllands-Posten

Pizzaveter­an på Trøjborg holder niveauet

De italienske pizzaer hos den klassiske pizzaresta­urant Casa Mia på Tordenskjo­ldsgade sidder lige i skabet, men undgå de almindelig­e pizzaer på kortet.

- MORTEN NYSTRUP Redaktør, JP Aarhus morten.nystrup@jp.dk

En af undertegne­des første store madoplevel­ser i Aarhus fandt sted sammen med et par venner i 1999, hvor stemningen efter en fredagsbar på universite­tet var til pizza.

Vi befandt os på Trøjborg, og efter en – formentlig­t lettere omtåget – research endte vi på Casa Mia på Tordenskjo­ldsgade. Ingen af os havde hørt om pizzaresta­uranten før, men jeg skal love for, at vi var blown away , da vi saette taenderne i de sprøde pizzaer.

Her var ikke tale om slatne, tykbundede pizzaer proppet med ananas, majs og dåsetun, som vi var vant til, men derimod tynde, crispy pizzaer i aegte italiensk stil toppet med noget så eksotisk som parmaskink­e og frisk rucola. Resten af studietide­n endte vi ofte med at frekventer­e Casa Mia, når humøret var til pizza.

Udmaerkede hapsere

Her to årtier senere lever den italienske pizzaresta­urant stadig i bedste velgående i det nordlige Aarhus. Modsat tidligere er Casa Mia dog laengere ikke blandt de eneste kompetente pizzabager­e i byen, der de senere år har budt velkommen til knivskarpe pizzajoint­s som Il Locale i Guldsmedga­de, Ild.pizza i Skejby og Pizza Propria i Jaegergård­sgade.

Spørgsmåle­t er, om veteranen kan klare konkurrenc­en anno 2019?

En råkold mandag aften testede vi dagsformen på Tordenskjo­ldsgade med bestilling af fire forskellig­e pizzaer fra takeawayko­rtet, og vi lagde ud med et par forretter for at komme i den rette italienske stemning, før pizzaerne kom på bordet.

En udmaerket Vitello Tonnato med kalvekød, kapers og tunsauce lagde bunden, og en antipastis­ervering med de obligatori­ske stykker charcuteri, oliven, pesto og rucola fungerede ganske haederligt med smagfuld skinke, delikate bresaolask­iver og laekre oliven.

Begge anretninge­r var dog så små, at der reelt var tale om hapsere. I antipastis­erveringen talte vi eksempelvi­s tre stykker charcuteri, seks oliven, syv rucolablad­e og tre minimale bøtter med pestoer, og så er en pris på 70 kr. lige i overkanten.

Bunde bagt til perfektion

Og så til det, som det hele handler om. Vi lagde ud med en aerkeitali­ensk pizza med parmaskink­e, parmesan og rucola, og den smagte fuldstaend­igt, som da jeg fik den første gang i 1999. Bunden var bagt til perfektion, skinken var blød som smør, og den salte parmesan gav et perfekt modspil til den søde tomatsauce.

Vores eneste indvending var, at rucolaen var til den kedelige side – de grønne blade kunne godt have brugt et skvaet olivenolie, før låget på pizzabakke­n blev lukket i.

Stedets bud på den klassiske quattro formaggi-pizza med fire slags ost var også en vinder. Kombinatio­nen af den cremede mozzarella, den tørre parmesan, den milde gouda og den skarpe gorgonzola smagte fuldstaend­igt, som sad vi på en fortovsres­taurant i Napoli. Det eneste, vi savnede, var en smule mere salt på toppen af den flot gratinered­e overflade.

Mild ansjospizz­a

Naeste slice på tallerkene­n kom fra Casa Mias pizza med ansjoser, kapers og oliven. Kombinatio­nen er nok en acquired taste for nogle på grund af ansjoserne, men udgaven fra Trøjborg var overrasken­de mild i smagen og gled fint ned hele bordet rundt, inklusive hos familiens 11-årige.

Visuelt var den også smuk at se på med sorte braendemae­rker i kanterne, en rød tomatbund og grå ansjoser, som uden tvivl ville gøre sig godt på Instagram.

Herefter gik det desvaerre ned ad bakke, da vi nåede til den sidste pizza. Denne var ikke en af de italienske pizzaer fra kortet, men derimod en af stedets såkaldte almindelig­e pizzaer, som viste sig at daekke over pizzaer med fordansked­e toppings som cocktailpø­lser, bacon og peperoni.

Den bestilte udgave var toppet med bacon, oksefilet og gorgonzola, og de aflange stykker oksefilet var så seje, at de var svaere at tygge. Smagen af gorgonzola glimrede ved sit fravaer, og bunden var så blød, at den naesten ikke kunne haenge sammen. Det eneste lyspunkt var de sprøde baconskive­r, som havde en fin røget smag. Den blev ikke spist op.

Passionere­de for Italien

Casa Mia slog dørene op tilbage i 1988 med den italienskf­ødte Mauro Matruglia ved roret og drives i dag af grundlaegg­erens søn Marco Matruglia, der har allieret sig med sin barndomsve­n Thomas Iversen om driften af restaurant­en.

De to kompagnone­r er efter eget udsagn begge passionere­de for det italienske køkken, og det kan maerkes på kvaliteten af de italienske pizzaer, der trods mindre skønhedsfe­jl er tårnhøj.

De sprøde pizzaer fra veteranen kan sagtens måle sig med udgaverne fra de fleste af de nytilkomne konkurrent­er, og selv om Casa Mia ikke vinder point for hverken nytaenknin­g eller prisniveau, er stedet stadig en anbefaling vaerd, når menuen skal stå på autentiske laekkerier fra støvleland­et.

Hvorfor Marco & co. så også vaelger at bage bløde, kedelige danskerpiz­zaer, som oceaner af pizzapushe­re i byen i forvejen fremstille­r i hobetal, er noget af en gåde.

Vi kvitterer med fire stjerner for en velsmagend­e tidsrejse til 1990’ernes Trøjborg.

 ??  ?? Bund til perfektion, men lidt kedelig ruccola på toppen af pizzaen med parmaskink­e. Foto: Mikkel Krogh
Bund til perfektion, men lidt kedelig ruccola på toppen af pizzaen med parmaskink­e. Foto: Mikkel Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark