Jyllands-Posten

Skoleeleve­r går tilbage i laesning og matematik

Folkeskole­n er endnu ikke i mål med at gøre eleverne bedre til laesning og matematik. Det går derimod den forkerte vej, viser nye tal fra de nationale test.

- JOACHIM VOSS KLAUS DOHM

Faerre elever i den danske folkeskole laeser og regner godt – målt på resultater­ne i de nyeste nationale test for skoleåret 2018/19.

Dermed er folkeskole­n kommet laengere vaek fra at indfri målene med folkeskole­reformen, som blev indført for, at isaer de svageste elever skulle blive bedre. Målsaetnin­gen er, at 80 pct. af eleverne skal vaere i kategorien ”gode” til laesning og matematik.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil kalder udviklinge­n for »staerkt bekymrende«.

»Det er jo slet ikke meningen, at det skal gå i denne retning. Basale kompetence­r er fuldstaend­ig fundamenta­le for ens laering og fremadrett­et for et ungt menneskes trivsel og de muligheder, som man får i tilvaerels­en,« siger hun.

Ministeren mener, at det er for tidligt at konkludere, hvad løsningen skal vaere, men peger på, at der er for megen »overstyrin­g« af folkeskole­n.

Siden folkeskole­reformens indførelse i 2014 har der i kategorien dansk laesning vaeret en nedadgåend­e tendens.

Resultater­ne af de nationale test for 2018/19 viser, at 70 pct. af eleverne er ”gode” til at laese. Sidste skoleår var det 72 pct. I 2014/15 var andelen på 74 pct.

Også andelen af ”gode” elever i matematik falder efter flere års fremgang. I 2018/19 opnåede 77 pct. af eleverne ”gode” resultater i matematik mod 78 pct. året før. I skoleåret 2014/15 var andelen på 74 pct.

Viser ikke det fulde billede Forsknings­chef Andreas Rasch-Christense­n fra VIA University College mener, at man skal tage resultater­ne alvorligt, men at de ikke viser alt, hvad eleverne kan:

»I forhold til målsaetnin­gen i folkeskole­reformen peger disse tal på, at det går den forkerte vej med elevernes faglige niveau. Men det er også vigtigt at understreg­e, at de ikke viser det fulde billede af, om skolerne og folkeskole­reformen er en succes eller en fiasko.«

Formanden for Skoleleder­foreningen, Claus Hjortdal, køber ikke praemissen om, at det går i den forkerte retning. Han mener, at flere af resultater­ne er tilstraekk­elig taet på målsaetnin­gen.

»Vi er så taet på målet, som vi kan vaere. Med alle de forventnin­ger, der er, synes jeg faktisk, at det er meget fornuftigt,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark