Jyllands-Posten

Nej til forslag om loft over antallet af gymnasieel­ever

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Problemet med at stadig alt for få unge søger ind på en erhvervsud­dannelse skal ikke løses ved at saette et loft over, hvor mange der må komme i gymnasiet.

Socialdemo­kratiet afviser dermed et ønske fra fagbevaege­lsen om at begraense antallet af studenter.

»Vi mener ikke, at et loft over optaget er det rigtige redskab, men vi deler fuldstaend­ig analysen af, at vi skal have flere unge til at vaelge en erhvervsud­dannelse. Jeg forstår også frustratio­nen over, at det går for langsomt,« siger undervisni­ngsordføre­r Jens Joel.

Forslaget om at optage 3.000 faerre elever årligt på de danske gymnasier kommer fra fagforbund­et Dansk Metal og bakkes ifølge Berlingske op af både Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, Foa og HK.

Hvis man indførte en begraensni­ng ville det ifølge Dansk Metal medføre mere faglaert arbejdskra­ft, og at faerre nyuddanned­e med lange uddannelse­r går arbejdsløs­e.

Lysten skal styre

Jens Joel advarer dog mod at »tvinge« unge ind på en erhvervsud­dannelse. De skal søge ind af egen interesse og lyst, forklarer han. Der er bl.a. brug for at højne prestigen og kvaliteten på erhvervsud­dannelsern­e.

Folketinge­t er netop nu ved at behandle et lovforslag om et nyt såkaldt henvisning­staxameter, der skal forsøge at daemme op for problemet. Det går ud på at belønne gymnasiale uddannelse­r, der hjaelper elever videre til en erhvervsud­dannelse, hvis det viser sig, at en gymnasial uddannelse alligevel ikke var det rigtige valg.

Håbet er, at gymnasiern­e så fokuserer mindre på egen pengepung og mere på, hvad der er bedst for den enkelte elev.

 ??  ?? I 2018 valgte 73,1 pct af de unge at søge ind på en gymnasial uddannelse efter 9. eller 10. klasse, mens 19,4 pct. valgte en erhvervssk­ole. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
I 2018 valgte 73,1 pct af de unge at søge ind på en gymnasial uddannelse efter 9. eller 10. klasse, mens 19,4 pct. valgte en erhvervssk­ole. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark