Jyllands-Posten

Flyttede master skaber både glaede og skuffelse hos de ramte vestjyder

Energinet praesenter­ede mandag en revideret linjeførin­g for højspaendi­ngsledning­erne fra Holstebro til Endrup. Om den er bedre eller dårligere er »svaert at vide«, lyder det fra det statslige selskab.

- NIKOLAJ RYTGAARD THOMAS VIBJERG nikolaj.rytgaard@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

De havde håbet, at de ville blive reddet fra masterne.

Uden for Ølgod bor Anja og Jesper Rødgaard Madsen og deres tre børn i et spritnyt specialdes­ignet hus, hvor der er taget alle taenkelige handicaphe­nsyn, så deres otteårige Bertram kan komme omkring i sin kørestol. Siden de i september i år fik besked om, at de kommende højspaendi­ngsmaster gennem Jylland skal gå lige forbi deres bolig, har de ønsket dem flyttet.

Med mindre end 80 meter fra huset til den naermeste ledning står de til at få et købstilbud fra Energinet, men de forventer slet ikke at kunne få de 3,5 mio. kr., som de selv har lagt i byggeriet.

Da Energinet fremlagde det første forslag til en linjeførin­g, efterlyste det statslige selskab »ønsker til aendringer«. Det skabte håb i hjemmet uden for Ølgod.

»Herefter vil vi justere linjeførin­g og masteplace­ring, så der tages hensyn til de fremlagte ønsker – så langt, som det er muligt,« lød det i september i et brev fra Energinet.

Anja og Jesper Rødgaard Madsen indsendte tre aendringsf­orslag, som ville kunne redde dem.

»Jeg havde da håbet på, at vi var blevet hørt – om ikke andet, at vi var blevet ringet op, og at der havde vaeret en dialog. Men der er intet sket. Jeg tror, det har vaeret en ren skueproces,« siger Jesper Rødgaard Madsen.

Mindre justeringe­r

Mandag praesenter­ede Energinet et nyt forslag til linjeførin­g for de højspaendi­ngsledning­er, der skal traekkes fra Holstebro til Endrup – den nordlige del af den fulde straekning fra Holstebro til den dansk-tyske graense.

I Energinets pressemedd­elelse lød overskrift­en: »Nyt linjeforsl­ag fra Energinet generer faerre borgere.«

Linjeførin­gen uden for familien Rødgaard Madsens hus er der ikke pillet ved, men 13 andre steder er der sket opdatering­er.

Der er primaert tale om »mindre justeringe­r«, lyder det fra projektled­er i Energinet Christian Jensen. Den mest iøjnefalde­nde aendring er, at 15 master øst for Varde flyttes op til 800 meter. Hvor 180 boliger med den oprindelig­e linjeførin­g lå inden for 280 meter af ledningern­e, er tallet nu 165.

»Det er ikke okay«

Med mandagens justeringe­r kom Thorkild Vad og hans hustru taettere på de højspaendt­e master. Uden for Videbaek har de et landbrug med en offentlig vurdering på 6.500.000 kr.

Med den linjeførin­g, som Energinet i første omgang lagde frem, var afstanden fra stuehuset til den naermeste ledning 55 meter. Med andre ord kunne de se frem til et købstilbud.

I det reviderede forslag er der omkring 85 meter fra stuehuset til den naermeste ledning, så købstilbud­det er lige nøjagtig sløjfet:

»Det er et dårligt forslag, de er kommet med,« siger Thorkild Vad, der mener, at ulemperne er langt større end fordelene ved at få masterne 30 meter laengere vaek.

For de er stadig »meget taet« på ejendommen.

»Når staten siger, at masterne skal vaere der, så må de i det mindste give en tilfredsst­illende kompensati­on. Det er ikke okay, at vi skal tilbydes mindre end handelspri­sen,« siger Thorkild Vad, der mener, at hele processen med masterne gennem Jylland er »kritisabel«.

»Først får vi besked om, at masterne kommer, og at vi bliver kompensere­t. Nu kommer masterne stadig, men vi bliver formodentl­ig ikke laengere kompensere­t så godt. Nu må vi se, hvor det ender – de flytter jo indtil videre rundt på masterne,« siger Thorkild Vad.

»Det er fedt«

1 km syd for familien Vads landbrug bor Kurt Kristensen i en landejendo­m. Da den oprindelig­e linjeførin­g kom på bordet, målte han omkring 120 meter fra huset til den naermeste ledning. Ergo skulle han blive boende med udsigt til de master og ledninger, som han mener er »så grimme«.

Med den nye linjeførin­g er der under 50 meter til naermeste ledning – og derfor skal Energinet tilbyde at købe huset.

»Det er fedt,« er hans umiddelbar­e kommentar.

Han vil »helst, at masterne ikke kommer«, men kan ønsket ikke opfyldes, handler det om at få dem så taet på huset, at han kan få penge og flytte derfra. Det har han gjort klart over for Energinet:

»Så jeg er tilfreds. Det tyder på, at de har lyttet.«

Få knaek

Siden Energinet offentligg­jorde den oprindelig­e linjeførin­g, har selskabet modtaget 225 kommentare­r fra de berørte.

Hvor mange ønsker, der er blevet opfyldt, kan Christian Jensen ikke svare på:

»Når nogle vil have ledningern­e mod vest og andre mod øst, er det umuligt at gøre alle tilfredse. Selv om vi har opfyldt mange ønsker, er det samlet set nok alligevel de faerreste, som vi har kunnet imødekomme.«

Mange ønsker er ikke indfriet, fordi de har handlet om at få nogle markante »knaek« på linjeførin­gen.

For det er vigtigt med »så få knaek som muligt for at forstyrre det overordned­e billede så lidt som muligt«, siger Christian Jensen og henviser til vejledning­en om naturbesky­ttelseslov­en, hvor der står, at elanlaeg bør »virke mindst muligt dominerend­e« og »have lange, lige forløb med så få knaek som muligt«.

Et knaek fra eller til – hvem saetter graenserne?

»I sidste ende er det myndighede­rne, der saetter vilkårene for, hvordan det skal vaere. Men vi skal komme med noget, som vi tror på kan komme igennem myndighede­rnes vurdering, så vi kan få lov til at bygge,« siger Christian Jensen, der mener, det er »svaert at vide«, om den nye linjeførin­g opfattes som bedre eller dårligere.

Energinet beder derfor de berørte om at kommentere det nye forslag senest den 6. december, og i midten af december forventes det endelige forslag fremlagt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark