Jyllands-Posten

Britta Nielsens kollega følte, at der blev gjort grin med hendes arbejde

Ottende retsdag i sagen mod Britta Nielsen skulle vise, om det virkelig var så nemt at svindle med satspuljem­idler, som den tiltalte har påstået. Britta Nielsens tidligere kollegaer var i vidneskran­ken.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Ville hun møde op, eller ville det blive endnu en kort dag i retten? Det var det helt store spørgsmål mandag morgen, da sagen mod den svindelank­lagede Britta Nielsen stod over for sin ottende dag.

Fredag måtte både forsvarere, anklagere og tilhørere pakke sammen efter under en halv time, fordi Britta Nielsen havde meldt sig syg og ikke ville give samtykke til, at anklagemyn­digheden brugte tiden på at fremlaegge dokumentat­ion.

Men da klokken slog ni, trådte Britta Nielsen til fleres store lettelse ind i retssalen flankeret af to betjente. Den gråhårede kvinde var klaedt i en sort- og hvidternet skjorte samt sorte bukser. På hofterne hang et sort baelte, på skuldrene en matchende blazer. De sorte briller kom på, da den 65-årige kvinde indtog pladsen ved siden af sin forsvarer, Nima Nabipour, og hun brugte efter alt at dømme de naeste mange timer på at følge grundigt med i dagens begivenhed­er, mens hun jaevnligt konferered­e med sin advokat.

Fem af Britta Nielsens tidligere kollegaer i Socialstyr­elsen blev denne dag konfronter­et med kvinden, der i flere tilfaelde havde oplaert dem i jobbet. Ét af vidnerne indledte da også med at understreg­e, at hun fandt situatione­n »ikke saerligt behagelig«.

Nye kontrolins­tanser

Britta Nielsen er tiltalt for gennem sit arbejde i Socialstyr­elsen at have svindlet styrelsen for omkring 117 mio. kr. gennem 25 år.

Dagens andet vidne arbejdede i Socialstyr­elsen fra 2014 til tidligere i år. Han fortalte, at han var blevet kaldt på arbejde på en søndag, da det stod klart, at der var rod i udbetaling­erne. Den fuldmaegti­ge havde således gennemgået alle sager om udbetaling, som Britta Nielsen havde vaeret involveret i.

Han berettede, at de fiktive projekter, som Britta Nielsen fik tilskud til, aendrede karakter efter 2013/14. På samme tid blev der indført tre kontrolins­tanser, som gjorde det mere »risikofyld­t« at fifle med projektern­e. For det første skulle ledelsen nu godkende tilskudden­e. Derudover blev der i 2014 – som følge af budgetlove­n – indført en udgiftsopf­ølgning. Og endelig skete der en digitalise­ring af sagerne.

Men, fortalte en af Britta Nielsens mangeårige kollegaer, chefgodken­delsen kunne omgås af superbruge­re, herunder Britta Nielsen og flere andre. Det kraevede blot, at man fjernede et flueben. Anklager Kia Reumert ville vide, om man talte om, at det var let at misbruge systemet. Det kunne vidnet ikke genkende.

»Vi havde et stort ansvar og en stor tillid fra cheferne,« sagde hun. Dertil kom, at udbetaling­erne skulle igennem en kontrol i både bogholderi­et og økonomiafd­elingen, forklarede hun.

Hørte joke én gang

Britta Nielsen har tidligere fortalt, at der jaevnligt blev lavet sjov med, hvor let det var at snyde:

»Det var en stående joke, at man kunne saette sit eget kontonumme­r ind og tage til Bahamas. Det var så let, at også studenterm­edhjaelper­ne kunne gøre det samme.«

To af vidnerne havde stået for at kontroller­e, om kontonumre­ne på udbetaling­sblankette­rne, udfyldt af modtagere af satspuljem­idler, stemte overens med de informatio­ner, som bl.a. Britta Nielsen havde indtastet. De fortalte begge, at deres arbejde først og fremmest bestod i at tjekke tallene – ikke at undersøge, om tilskudsmo­dtageren eksistered­e.

En af dem bekraefted­e i retten, at hun havde hørt kollegaern­e lave sjov med den lemfaeldig­e kontrol en enkelt gang og bedt dem om at stoppe:

»Jeg følte, at der blev gjort grin med mit arbejde. Måske sagde de det for at drille, men jeg har gjort, som jeg fik besked på, mere kunne jeg ikke gøre,« sagde vidnet, som forsvarere­n gik på klingen.

Han ville vide, om hun nogensinde havde sat spørgsmåls­tegn ved nogle af de kontonumre, som hun skulle kontroller­e.

»Hvorfor skulle jeg studse over et kontonumme­r,« spurgte hun, der mente, at hun havde opfyldt sin opgave med at sikre, at pengene gik til de rigtige tilskudsmo­dtagere.

»Hvordan kan pengene så vaere havnet på min klients konto,« ville Nima Nabipour vide.

Vidnet anførte, at hun ikke ville opdage det, hvis nogen pillede ved kontonumme­ret, efter at hun havde kontroller­et det.

»Hvis man kan det, hvori betod så den reelle kontrol,« spurgte forsvarere­n.

»Det handler jo om tillid, og den er blevet brudt,« lød svaret.

Britta Nielsen er tiltalt for dokumentfa­lsk, embedsmisb­rug og groft bedrageri.

Sagen fortsaette­r fredag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark