Jyllands-Posten

»Det er ubegribeli­gt, at man ikke tager kritikken til sig«

Region Sjaelland var ikke tilfreds med resultatet af en uvildig undersøgel­se i brystkraef­tsagen fra Ringsted Sygehus – så bestilte regionen en ny.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Ubegribeli­gt. Sådan lyder det fra formanden for Dansk Brystkraef­t Organisati­on (DBO), Karen Sundbøll, om Region Sjaellands håndtering af en kontrolrap­port fra Odense Universite­tshospital (OUH). I rapporten udtrykker laegeekspe­rter kritik af Ringsted Sygehus’ visitation­spraksis i flere undersøgte patientfor­løb.

»Det er utroligt. På den ene side er det positivt, at regionen efter de mange sager om mangelfuld­e brystkraef­tundersøge­lser går efter at finde ud af, om kvaliteten på Ringsted Sygehus i dag er i orden. Men det er da ubegribeli­gt, at man så ikke tager kritikken til sig, når den kommer. Regionen får serveret på et sølvfad, hvor man kan og bør rette op,« siger Karen Sundbøll.

Som Jyllands-Posten beskrev mandag, ønskede Region Sjaelland i forsommere­n i år en »uvildig og autoritati­v instans« til at gennemgå sygehusets nuvaerende visitation­spraksis på brystkraef­tområdet for at få en »uafhaengig vurdering af, om den måde, afdelingen visiterer på nu og har gjort det siden den 24/5 2017, er i overensste­mmelse med DBCG-retningsli­njen«.

Derfor bestilte regionen i juli i år en såkaldt auditrappo­rt hos laegeekspe­rter på Odense Universite­tshospital, som skulle gennemgå 60 patientfor­løb. Men da det stod klart, at OUH-laegerne konkludere­de, at kun 14 af de 60 undersøgte patientfor­løb var forløbet tilfredsst­illende, og at sygehuset havde fejlvisite­ret henviste kvinder i 6 af de 60 patientfor­løb og givet dem en dårligere undersøgel­se, end de burde have haft, ringede en topembedsm­and fra regionen til en klinikchef fra Rigshospit­alet og bad nu også hende vurdere de seks kritisered­e sager.

Eftersom der ifølge regionen var uoverensst­emmelser mellem vurderinge­rne fra Odense-laegerne og Rigshospit­alets laege, brugte regionen dette til at sende en pressemedd­elelse ud om, at der hersker uklarhed om tolkningen af retningsli­njerne, og at det er retningsli­njerne for udredning af brystkraef­t, der er noget galt med – ikke sygehusets visitation­spraksis.

Forstår ikke kritikken

»Jeg er noget rystet over dette forløb. Regionen burde tage kritikken til sig. Som sygehusvae­sen kan man da kun have én interesse, nemlig at tingene bliver gjort ordentligt til patientern­es bedste,« siger Karen Sundbøll. Hun mener, at det må vaere en fornem opgave for et sygehus og en region at reagere i tide, hvis man mener, at retningsli­njer og fastlagte procedurer ikke fungerer.

»Men regionen har jo netop på intet tidspunkt, før denne rapport, givet udtryk for, at der er problemer med retningsli­njerne eller uklarheder.«

Formanden for Region Sjaellands sygehusudv­alg, Annemarie Knigge (S), har dog svaert ved at forstå kritikken fra både patientorg­anisatione­n og en raekke sundhedsor­dførere, som mandag udtalte sig i Jyllands-Posten. Hun peger på, at OUH-rapporten netop er et udtryk for, at regionen er i fuld gang med at rette op.

»Da vi så bliver opmaerksom­me på – inden den endelige rapport er klar – at der kan vaere situatione­r, hvor laeger er uenige om, hvordan retningsli­njerne skal forstås , drøfter man det fra laegefagli­gadministr­ativ side med en anden ekspert fra Rigshospit­alet. Det, synes jeg, er meget naturligt,« siger Annemarie Knigge.

Hun peger på, at klinikere og eksperter ikke er enige i denne sag.

»Og man kan naesten få det indtryk, at vi i Region Sjaelland skulle vaere ude på at skjule noget eller på ikke at give kvinderne den rigtige behandling. Det eneste, vi er optaget af i regionen, er, at kvinderne får den rigtige undersøgel­se og behandling for brystkraef­t. Og vi vil gerne fortaelle dem, at de kan vaere helt trygge ved den behandling, de får,« siger Annemarie Knigge.

Men rapporten viser jo netop, at flere kvinder ikke har fået den undersøgel­se, de skulle have haft. Hvorfor er det så, at I – efter at have modtaget rapporten fra OUH – ikke bare går i gang med at sikre, at kvinderne får den rigtige undersøgel­se, men begynder at så tvivl om retningsli­njerne?

»Det er heller ikke helt sådan, det er foregået. Det foregår sådan, at inden rapporten foreligger endeligt, får vi et indtryk af, at der kan vaere nogle forskellig­e opfattelse­r af dette. Og så beder vi Sundhedsst­yrelsen tage stilling. Det er ikke suspekt,« siger Annemarie Knigge.

Hun henviser desuden til, at Ringsted Sygehus i kølvandet på OUH-rapporten allerede har aendret på flere arbejdsgan­ge, bl.a. visse indkaldels­esprocedur­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark