Jyllands-Posten

Iraks forsvarsmi­nister afviser beskyldnin­ger om dobbeltspi­l

I flere år har Iraks forsvarsmi­nister angiveligt haevet sociale ydelser i Sverige, hvor han også blev tiltalt for vold.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Efter beskyldnin­ger om socialt bedrageri, vold og trussel mod vidner i Sverige slår Iraks forsvarsmi­nister, Najah al-Shammari, igen.

I et opslag på Facebook beskylder det irakiske forsvarsmi­nisterium medierne for at rette en smaedekamp­agne mod forsvarsmi­nisteren og erklaerer, at der er hyret en advokat i Sverige til at retsforføl­ge medierne.

Opslaget kommer, efter at flere svenske medier har kunnet fortaelle, at Najah alShammari både har irakisk og svensk statsborge­rskab, og at han er fortsat med at haeve sociale ydelser i Sverige, laenge efter at han reelt forlod landet.

Ifølge dagbladet Expressen blev den 52-årige forsvarsmi­nister desuden tiltalt for at have mishandlet og truet fem personer i 2016. Retssagen blev imidlertid droppet, fordi ingen af de fem ønskede eller turde at vidne.

Najah al-Shammari hedder i Sverige Najah al-Adeli. Han søgte asyl i Sverige i 2009 og havde ifølge sine egne oplysninge­r tidligere vaeret general i Saddam Husseins haer. To år senere fik han permanent opholdstil­ladelse, og i 2012 ankom hans hustru og seks børn til Sverige. Familien boede sammen med en slaegtning i en trevaerels­es lejlighed syd for Stockholm.

I 2015 fik Najah al-Shammari svensk statsborge­rskab. Noget arbejde lykkedes det angiveligt aldrig at få. Expressen fortaeller, at i både 2011 og 2012 stod hans årsindkoms­t opført til nul i skattemynd­ighedernes fortegnels­er, de følgende to år tjente han først 33.000 og siden 52.000 sv. kr.; efter det lød indkomsten igen på nul. Familien har i lange perioder levet af offentlige ydelser.

Tiltalt for vold

En martsaften i 2017 blev Najah al-Shammari ført bort af tre politibetj­ente. Han var mistaenkt for at have mishandlet og truet en teenagerdr­eng. Dagen forinden havde drengen angiveligt fået at vide, at Najah al-Shammari ville slagte ham og kaste ham ud gennem vinduet, skriver Expressen. Nye mistanker kom til, og inden laenge stod

Najah al-Shammari tiltalt for at have truet og mishandlet tre kvinder med spark, slag og kvaelertag, for at have kastet et glas efter en mindreårig pige og truet en anden lille pige med at kaste hende ud fra altanen. Najah al-Shammari naegtede sig skyldig og forklarede skaderne i kvindernes ansigter med, at det er en vane, som findes hos irakiske kvinder, og at når en kvinde er led og ked af sig selv, så slår hun sig i ansigtet, skriver Expressen.

Efter en måneds efterforsk­ning og afhøringer blev Najah al-Shammari tiltalt, men der kom aldrig nogen retssag. Vidnerne ville ikke laengere medvirke. Ifølge Expressen fremgår det af sagens akter, at et af vidnerne trak sin anmeldelse tilbage, fordi hun var bange for repressali­er fra Irak.

Najah al-Shammari forlod faengslet som en fri mand, fik 38.854 sv. kr. i erstatning og forlod Sverige, men blev ifølge flere svenske medier ved med at haeve sociale ydelser og er angiveligt genstand for flere undersøgel­ser om bedrageri. Først i foråret 2019 dukkede han op igen: på tvskaermen og nu som forsvarsmi­nister i Irak.

Sveriges forsvarsmi­nister, Peter Hultqvist, har over for svensk tv, SVT, bekraeftet, at hans irakiske kollega er svensk statsborge­r, og at han stadig har adresse i en forstad til Stockholm.

I Sverige forlanger opposition­en nu svar på, hvordan det har kunnet gå til, at en af Saddam Husseins betroede maend har kunnet få svensk statsborge­rskab, og hvorfor han kunne fortsaette med at haeve sociale ydelser. Han erklaerede selv at vaere syg, skriver Aftonblade­t.

»Der er meget at stille spørgsmål til,« siger Tobias Billström fra Moderatern­e til SVT.

Indvandrin­g og kriminalit­et

Afsløringe­rne om den irakiske forsvarsmi­nisters forbindels­er til Sverige kommer, samtidig med at den svenske statsminis­ter, Stefan Löfven, er traengt i debatten om indvandrin­g og kriminalit­et.

I Irak er Najah al-Shammari isaer kendt som manden, der med hård hånd slår igen mod de demonstran­ter, der saetter sig op mod styret.

 ??  ?? Den svenske anklagemyn­dighed har indledt en forundersø­gelse af Najah al-Shammari for forbrydels­er mod menneskehe­den. Foto: Hadi Mizban/AP
Den svenske anklagemyn­dighed har indledt en forundersø­gelse af Najah al-Shammari for forbrydels­er mod menneskehe­den. Foto: Hadi Mizban/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark