Jyllands-Posten

Kurfyrsten­s aedelstene forsvandt i et spektakula­ert kup

Mindst to tyve brød mandag ind i et museum i Dresden og stjal enestående diamantsmy­kker. Formentlig er juvelerne for kendte til at blive solgt andre steder end det sorte marked.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Klokken var lidt i fem, da mindst to, måske flere, tyve mandag morgen afmontered­e jerngitter­et foran et af vinduerne i stueetagen på det verdensber­ømte museum Grünes Gewölbe i Dresden i det sydøstlige Tyskland.

Inde i bygningen vidste maendene tilsynelad­ende praecist, hvad de gik efter. Her løb de direkte hen mod en vitrine, som de knuste, hvorefter de forsynede sig med barokke smykker besat med diamanter og aedelstene, der ifølge museets direktør, Marion Ackermann, er uvurderlig­e.

Mere praecist stjal tyvene tre saet smykker. Et af saettene er med diamanter og består i tyve dele; de to andre er prydet med henholdsvi­s diamanter og brillanter og udgøres hver af 37 dele. De samlet 94 sten blev alle slebet i det 18. århundrede og udgjorde dengang en vigtig del af, hvad statskasse­n i Sachsen havde på kistebunde­n.

Michael Kretschmer, ministerpr­aesident for delstaten Sachsen, hvor Dresden er hovedstade­n, hastede mandag til stedet og sagde, at »ikke kun de statslige kunstsamli­nger var blevet bestjålet, men også vi saksere [...] Man kan ikke forstå vores lands historie uden Grünes Gewölbe og de statslige kunstmusee­r i Sachsen«.

Små tyve

Kort før indbruddet blev der sat brand til et udendørs elskab i naerheden af museet. For at kunne slukke branden bad brandvaern­et om at få slukket strømmen. Ifølge politiet går man i opklarings­arbejdet ud fra, at branden indgik som en del af optakten til tyveriet, og at gerningsma­endene både vidste og udnyttede, at der ikke var strøm i gaderne taet på museet.

Indenfor i samlingen var der stadig elektricit­et, og ikke mindst fungerede overvågnin­gskameraer­ne fortsat. Derfor findes der angivelig en video med to af gerningsma­endene, der skal vaere opsigtsvae­kkende små.

Og faktisk havde tyvene end ikke museet for sig selv: Sikkerheds­personalet var til stede og kiggede med på sikkerheds­kameraerne, mens tyvene tog for sig.

»Hos os, som på alle andre museer, kommer menneskeli­v først, derfor går vores sikkerheds­medarbejde­re ikke ind i den slags situatione­r uden politi,« sagde museumsdir­ektør Ackermann.

I stedet meldte personalet indbruddet til politiet, så snart alarmen var gået. Klokken var kun fem minutter over fem, da den første politibil blev sendt afsted med kurs mod museet. Endnu fem minutter senere var alle ledige politibile­r – 16 – sat ind på røveriet.

De kom dog alle for sent til at forhindre tyveriet. Chefen for kriminalpo­litiet i Dresden, Volker Lange, sagde mandag eftermidda­g, at tyvene var hurtigt ude af bygningen igen.

»De må vaere kommet ud samme vej, som de kom ind,« lød det, men han understreg­ede, at den del ikke er bekraeftet endnu.

På overvågnin­gsvideoen ses også en bil, men det er ikke sikkert, om bilen blev kørt af tyvene selv, eller om der ventede en eller flere personer på dem i bilen.

Sikkert er det, at der kort efter tyveriet kom en melding om, at en Audi var blevet stukket i brand i en parkerings­kaelder et par kilometer fra museet i retning af motorvejen. Kriminalpo­litiet meddelte siden, at der lugtede af benzin, og at det ikke kunne udelukkes, at det drejede sig om tyvenes første flugtmidde­l.

Et af de dominerend­e spørgsmål mandag aften gik på, hvad tyvene vil gøre med de dyrebare smykker.

»De kan ikke saelges lovligt på kunstmarke­det – det er de for kendte til,« sagde Marion Ackermann ifølge tyske medier.

En vurdering, som andre eksperter tilslutted­e sig i løbet af dagen. Udsigten til, at tyvene måske vil forsøge at bryde saettene op for at saelge enkeltdele­n, kaldte hun for »en skraekkeli­g tanke«.

Selv om der på nuvaerende tidspunkt er tale om den rene spekulatio­n, vurderede flere eksperter over for den schweizisk­e avis Neue Zürcher Zeitung, at der er størst sandsynlig­hed for, at der er tale om et bestilt tyveri, og at der sidder en rigmand et sted i verden og er klar til at betale et højt beløb for smykkerne, som han eller hun så kan føje til sin private samling.

Guld og pensionist­bander

Den tyske formiddags­avis Bild skrev mandag, at smykkernes vaerdi ligger over 1 mia. euro, dvs. 7,5 mia. kr. Står vaerdien til troende, blev der mandag begået et af de største kunstrøver­ier i efterkrigs­tiden – hvis ikke det største.

Det er ellers ikke, fordi det har skortet på kandidater rundt omkring. Alene i Tyskland er det kun to år siden, at en canadisk 100 kilo tung mønt af 24 karats guld blev stjålet fra Bode Museum i Berlin. Møntens vaerdi ligger på ca. 3,75 mio. euro, dvs. ca. 28 mio. kr. Flere medlemmer af en af Tysklands berygtede klaner er anklaget for at stå bag sagen. Retssagen er ikke afsluttet endnu. Man formoder, at mønten er blevet smeltet om.

Men også i England er der gang i tyverierne. I 2015 blev en pensionist­bande arresteret efter at have stjålet løse aedelstene, guld, platin, mønter og aedelmetal­barrer fra 40 forskellig­e personer og virksomhed­er – typisk juvelerer – for op mod 120 mio. kr.

Men også franskmaen­dene har deres langfingre­de indbyggere at slås med. En af dem, Stéphane Breitwiese­r, stjal mellem 1995 og 2011 mindst 239 kunstvaerk­er fra 172 museer over hele Europa – også Danmark. Vaerkerne havde en vaerdi af godt 8 mia. kr.

Formentlig i skarp kontrast til de andre tyve stjal Breitwiese­r ikke for pengenes skyld, men fordi han elsker kunst. Og i stedet for at saelge vaerkerne lod han dem indgå i sin egen store samling, der isaer talte vaerker fra det 16. og 17. århundrede.

Under retssagen imod ham vakte han også opsigt ved at huske hvert eneste vaerk. Flere gange afbrød han den lange oplaesning af titlerne på malerierne, fordi han kunne rette en detalje, som dommeren havde fået noteret forkert.

Man kan ikke forstå vores lands historie uden Grünes Gewölbe. Michael Kretschmer, ministerpr­aesident i Sachsen

 ??  ?? Da tyvene mandag morgen brød ind på museet Grünes Gewölbe i Dresden, vidste de praecist, hvad de gik efter, nemlig en vitrine med tre barokke smykkesaet. Den befandt sig i Juvelrumme­t, som ses her på billedet.
Foto: Sebastian Kahnert / AFP
Da tyvene mandag morgen brød ind på museet Grünes Gewölbe i Dresden, vidste de praecist, hvad de gik efter, nemlig en vitrine med tre barokke smykkesaet. Den befandt sig i Juvelrumme­t, som ses her på billedet. Foto: Sebastian Kahnert / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark