Jyllands-Posten

Defekt model

-

At blive arbejdsløs er ingen ønskesitua­tion, men i Danmark eksisterer den så højt besungne ”flexicurit­y”, der sikrer den ledige mod at få fjernet sit eksistensg­rundlag.

I hvert fald er det budskabet, når danske arbejdsgiv­ere, ministre og andre i internatio­nale fora velsigner den skandinavi­ske velfaerdsm­odel og den danske arbejdsmar­kedsmodel.

Som oftest udelades nuancerne, herunder at den højeste dagpengesa­ts for en fuldtidsfo­rsikret er 18.866 kr. før skat. Langt de fleste lønmodtage­re tjener heldigvis vaesentlig­t mere, og derfor er det så som så med sikkerheds­nettet i tilfaelde af laengereva­rende arbejdsløs­hed. F.eks. vil en sygeplejer­ske ifølge Danmarks Statistik opleve en halvering af sit indtaegtsg­rundlag i tilfaelde af at blive ledig.

Denne diskrepans er baggrunden for, at den uafhaengig­e fagforenin­g Ase i samarbejde med Købstaeder­nes Forsikring nu tilbyder en lønforsikr­ing, der sikrer op til 80 pct. af den løn, som man har, når man bliver arbejdsløs. Med i forsikring­en er et individuel­t jobafklari­ngsforløb.

En sygeplejer­ske vil f.eks. kunne få 11.000 kr. mere end dagpengesa­tsen om måneden til en praemie, der i det store hele svarer til kontingent­et til en a-kasse. Der er tale om en egentlig lønforsikr­ing og ikke en tillaegsfo­rsikring, som forudsaett­er medlemskab af en a-kasse og dermed adgang til dagpengesy­stemet.

Ase laegger ikke skjul på, at målgruppen er den kvarte million lønmodtage­re, der statistisk er i mindst risiko for at blive arbejdsløs­e. Eftersom dagpengesy­stemet er solidarisk med ens dagpengesa­ts til alle fuldtidsfo­rsikrede, er det netop denne gruppe af lønmodtage­re, der relativt set bidrager mest til den statslige arbejdsløs­hedsforsik­ring.

Derfor advarer bl.a. beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d mod de potentiell­e konsekvens­er for flexicurit­y-modellen, hvis mange vaelger at tegne Ases lønforsikr­ing og derfor opsiger a-kassemedle­mskabet. Han anerkender, at der over årene er sket en udhuling af dagpengesy­stemet, men i skrivende stund ses der ikke at vaere vilje til at aendre det i retning af at sikre en dagpengesa­ts, der er differenti­eret i forhold til lønnen i perioden op til, at man bliver ledig.

Med i billedet hører, at de lønmodtage­re, der vaelger at tegne lønforsikr­ing hos Ase, i tilfaelde af arbejdsløs­hed slipper for at skulle omklamres af de staerkt kritisered­e offentlige jobcentre, der beviselig er elendige til at få ledige i arbejde. Faktisk kan Ases forsikring­ssystem her medvirke til at bane vejen for privat jobformidl­ing, der kun vil kunne eksistere, hvis det lykkes at få flest muligt i arbejde.

Jobcentren­e har flere end 9.000 fuldtidsan­satte, og antallet har over en årraekke vaeret kraftigt stigende, selv om arbejdsløs­heden har vaeret markant faldende, hvilket efterlader indtrykket af, at jobcentren­e primaert er beskaeftig­elsesterap­i for de ansatte. Ikke mindst derfor vil privat konkurrenc­e kunne vaere en meget stor gevinst.

Der kan siges meget godt om den danske model, men den må aldrig blive så rigid, som var den hugget i stentavler. Når flere millioner danskere har private sundhedsfo­rsikringer, er det bl.a. et udtryk for utilstraek­keligheder­ne i det offentlige sundhedssy­stem.

Tilsvarend­e er Ases lønforsikr­ing et vidnesbyrd om, at dagpengesy­stemet traenger til en gennemgrib­ende reform, der ikke kun sikrer lønmodtage­rne mod et stort indtaegtst­ab i tilfaelde af ledighed, men også indfører privat arbejdsfor­midling i lige og tiltraengt konkurrenc­e med jobcentren­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark