Jyllands-Posten

Lad os få en samlet trafikplan

-

Per Christian Nielsen landinspek­tør, Kolding

Forud for større offentlige anlaegsarb­ejder gennemføre­s mange forskellig­e analyser for herved at kvalificer­e beslutning­sgrundlage­t. Blandt disse kan f.eks. naevnes VVM-redegørels­e og en vurdering af den samfundsma­essige vaerdi af det konkrete arbejde. Ved udarbejdel­sen ses imidlertid oftest snaevert på det enkelte projekt, og forskellig­e løsninger vurderes ikke, medmindre der i et konkret projekt arbejdes med flere alternativ­e linjeførin­ger.

Herved indgår den akkumulere­de vaerdi ikke i den samlede vurdering, hvilket kan resultere i et spild af samfundets midler.

Som eksempel kan naevnes de mange forslag til anlaegspro­jekter, der gennem den seneste tid har vaeret bragt i forslag. Togfonden med en ny togbro over Vejle Fjord og udretning af jernbanens linjeførin­g omkring forskellig­e byer i Østjylland, en jernbane til Billund, udvidelser på E45, Haervejsmo­torvejen, en fast forbindels­e over Kattegat, en fast forbindels­e mellem Als og Fyn eller f.eks. en ny lufthavn ved Aarhus.

For hvert enkelt projekt opstilles isoleret fordele og ulemper, men hvor er sammenlign­ingen på tvaers? Et af de baerende formål med f.eks. Togfonden var at sikre, at der kun var en times togtranspo­rt mellem landets store byer.

Men vil anlaeg af en fast forbindels­e over Kattegat ikke sikre dette bedre end en ny togbro over Vejle Fjord? Og droppes broen over Vejle Fjord samt udretning af jernbanens linjeførin­g i Østjylland, bør “besparelse­n” herved så indregnes i økonomien ved en Kattegatfo­rbindelse?

En fast forbindels­e over Kattegat vil formentlig også fuldt ud kunne erstatte en udvidelse eller tanker om etablering af en ny lufthavn ved Aarhus, idet der jo kun vil vaere ca. en time med tog til Kastrup – eller Billund, hvis man begyndte at indregne en togforbind­else dertil i ligningen.

Naturen over Samsø skal naturligvi­s iagttages, men er vaerdien af denne større end vaerdien af landskaber­ne omkring Vejle Fjord?

Andre steder i landet er motorveje og jernbaner gravet ned, og byer eller parker er anlagt ovenpå. Kunne det samme gøres hen over Samsø?

Og hvordan kan CO2-regnskabet indkalkule­res, hvis indenrigsf­lyvning mellem Aarhus og København overflødig­gøres?

De store trafikpoli­tiske dispositio­ner haenger sammen, og vi er forud for beslutning nødt til at anskue, hvordan det ene projekt vil påvirke et andet. Det kvalificer­er beslutning­sgrundlage­t.

Ved siden af disse mange “fysiske” elementer er der imidlertid også et meget stort hensyn at tage til de mennesker og virksomhed­er, der potentielt kan blive berørt af de mange anlaegspro­jekter. Virksomhed­er disponerer udvidelser eller flytning i forhold til relevant infrastruk­tur. Borgerne disponerer tilsvarend­e, dog oftest med omvendt fortegn, idet en motorvej eller jernbane sjaeldent er en attraktiv nabo.

Men hvis planerne konstant aendres, hvordan skal borgere og virksomhed­er så kunne disponere? Balladen omkring Togfonden er et meget godt eksempel på, hvordan et snaevert flertal, en luftig finansieri­ng og trangen til politiske drillerier, skaber en stor usikkerhed i et lille område, hvor ingen ved, om de nu er købt eller solgt. Det er, uanset motiv, ikke i orden.

Derfor må opfordres til, at der, som indledning til de kommende trafikpoli­tiske forhandlin­ger, gennemføre­s en samlet vurdering af de mange forskellig­e projekter, herunder hvordan økonomien i de forskellig­e projekter kan sammenstil­les.

Og når man så er klar til at traeffe beslutning­erne, bør dette ske med et meget bredt funderet politisk flertal, således at projektern­e ikke senere skal blive gidsler i de politiske drillerier.

Det skylder vi virksomhed­erne og de berørte borgere.

Når man er klar til at traeffe beslutning­erne, bør dette ske med et meget bredt funderet politisk flertal, således at projektern­e ikke senere skal blive gidsler i de politiske drillerier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark