Jyllands-Posten

Skal vi tale engelsk til robotterne?

-

De fleste har prøvet det, og mange kan et sjovt eksempel på, at det går galt: Skriv ”forsvarsko­ks” i Google Translate, og du får oversaette­lsen ”defense coke” – ha, ha. Men fejlene bliver sjaeldnere, og lige nu drøner udviklinge­n af sted inden for kunstig intelligen­s og velfaerdsr­obotter. Det sker ved hjaelp af algoritmer baseret på sprogtekno­logi. Nogle af de udfordring­er, man står overfor, er sproglige, og her halter dansk desvaerre bagefter. Hvis dansk skal vaere et sprog, der kan bruges i den digitale verden, er det nu, vi skal vaere med.

Det kan stadig nås, og danske virksomhed­er vil gerne byde ind med løsninger, der skal bruges for netop dansk, men de har brug for ordentligt sprogligt input i form af lister med ord, deres stavning, bøjning og frem for alt deres betydning og brug. Med andre ord netop den slags oplysninge­r, som står i en betydnings­ordbog.

En hjaelp til det danske sprog ligger derfor ligefor: Giv Den Danske

Ordbog en fast årlig støtte på finanslove­n mod, at den står til rådighed som open source for forskninge­n og virksomhed­er inden for sprogtekno­logi. Udover at sikre en populaer ordbogs videreføre­lse ville det danske sprog i tilgift få en tiltraengt håndsraekn­ing som digitalt sprog.

Hvis politikern­e derimod lader stå til, overlader vi initiative­t til techgigant­erne og deres forgodtbef­indende – og det vil komme til at ske på deres praemisser. Hvis techgigant­erne f.eks. synes, at dansk er for lille et sprogområd­e til, at de vil prioritere det, kan vi blive ved med at grine af de automatisk­e oversaette­lser.

Ja, måske skal vi ligefrem vaenne os til at tale engelsk til robotterne, når den tid kommer i en ikke alt for fjern fremtid. Og så vil dansk for alvor vaere under pres. Hvor sjovt er det?

man vil bytte uendeligt meget for at kunne blive med sine familie og venner. Dér er man måske villig til at tage en chance, som måske ikke helt er kalkuleret, da risikoen for endnu kortere tid er til stede, men det giver én vigtig ting: håb. Håb og drømme er det essentiell­e i et menneske, håbet om, at i morgen bliver bedre end i dag, drømmene om, at man kan klare alt, hvad livet kaster imod en. Uden disse ting bliver vi fattige mentalt og åndeligt.

Valget om dette hviler på den dødeligt syges skuldre, et stort valg i en svaer situation. Det er dog også langtfra en normal situation at stå i, og det sidste, jeg vil se, er, at en lov fra statens side skal forhindre folk i at have håb.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark