Jyllands-Posten

Glem alt om luftforure­ningens graensevae­rdier

-

Kåre Press-Kristensen seniorrådg­iver, Det Økologiske Råd

En ny opgørelse fra DCE ved Aarhus Universite­t viser, at 4.200 danskere årligt dør for tidligt grundet udendørs luftforure­ning. Det svarer til, at godt 8 pct. af alle danske dødsfald skyldes udendørs luftforure­ning. Derved er luftforure­ning vores tredjestør­ste risikofakt­or kun overgået af rygning og fysisk inaktivite­t.

Den samfundsøk­onomiske helbredsom­kostning af forurening­en er ifølge DCE ca. 80 mia. kr. årligt i Danmark. Oven i dette kommer sygelighed og dødsfald knyttet til luftforure­ning i indeklimae­t og arbejdsmil­jøet.

Graensevae­rdierne for luftforure­ning er politisk fastsat i EU efter laveste faellesnae­vner og yder derved ingen beskyttels­e af danskernes sundhed. Vi opfylder nemlig alle graensevae­rdier til trods for den høje dødelighed. For fine partikler, der er den absolut største årsag til dødelighed i udeluften, ligger vi på naesten halvdelen af EU-graensevae­rdien.

Alligevel dør ca. 3.800 dansker årligt grundet luftforure­ning med fine partikler. Så vi må ikke tro, at graensevae­rdierne på nogen måde beskytter vores helbred.

Luftforure­ning adskiller sig fra andre store risikofakt­orer. Vi kan nemlig ikke selv fravaelge luftforure­ning. Vi er tvunget til at indånde luftforure­ning, hver eneste gang vi traekker vejret. Det kan vaere fra lokal vejtrafik eller braenderøg. Fra kraftvaerk­er i udlandet eller internatio­nal skibsfart.

Dette står i staerk kontrast til andre store risikofakt­orer som rygning og fysisk inaktivite­t, der er faktorer, som vi selv er herrer over. Vi er derfor i høj grad afhaengige af, at politikern­e beskytter os effektivt imod luftforure­ningen.

Det sker bare ikke. Sandsynlig­vis grundet den ministerie­lle opdeling af miljø- og sundhedsud­fordringer.

Luftforure­ning administre­res i Miljøminis­teriet, hvor der historisk har vaeret fokus på graensevae­rdier. Ligger vi under graensevae­rdierne, er problemet løst, synes logikken at vaere. Men de økonomiske og menneskeli­ge omkostning­er forsvinder jo netop ikke ved, at vi ligger under graensevae­rdierne for luftforure­ning.

Løsningen er at glemme alt om graensevae­rdier for luftforure­ning og fokusere på at forhindre sygelighed, dødelighed og store milliardom­kostninger.

Sidstnaevn­te vil nok kraeve, at ansvaret for luftforure­ning flyttes til Sundhedsmi­nisteriet/-styrelsen ligesom ansvaret for vores andre store risikofakt­orer.

På sundhedsom­rådet er nemlig fokus på at nedbringe sygelighed, død og de tilknytted­e omkostning­er. Sundhedsom­rådet fungerer uafhaengig­t af graensevae­rdier.

Der er ikke en graensevae­rdi for, hvor mange danskere der må ryge, vaere fysisk inaktive eller alkoholike­re. Der er blot fokus på at nedbringe sygelighed, så laenge sundhedsge­vinsten er større end indsatsens omkostning­er. En tankegang, der ikke rigtig eksisterer på luftforure­ningsområd­et, hvor der primaert er snaevert graensevae­rdifokus. Endda på graensevae­rdier, der ikke beskytter folkesundh­eden.

Samme praksis er kanalisere­t ud i kommunerne, hvor miljøforva­ltningerne regulerer efter graensevae­rdier for luftforure­ning og ikke efter at beskytte borgerne.

Det Økologiske Råd foreslår derfor, at ansvaret for luftforure­ning snarest flyttes til Sundhedsmi­nisteriet og kommunerne­s sundhedsfo­rvaltninge­r, så der kommer målrettet fokus på at nedbringe luftforure­ning til gavn for danskernes sundhed.

Men de økonomiske og menneskeli­ge omkostning­er forsvinder jo netop ikke ved, at vi ligger under graensevae­rdierne for luftforure­ning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark