Jyllands-Posten

»Du er ikke et offer. Du er jo dansker«

- Nina Pratt

Vi er vant til hinanden, vi danskere. Så meget, at vi er blevet etnocentri­ske. Når man studerer i udlandet, møder man en helt anden virkelighe­d. Der opdager man for alvor, hvor trygt og veludvikle­t et samfund det danske er.

studerende, København S.

Det var forleden, at jeg netop havde sat mig ind i klassevaer­elset på Université Paris 13 i det nordlige Paris, hvor jeg i øjeblikket er udveksling­sstudent, da en høj ringende lyd hørtes gennem lokalet. De studerende omkring mig var hurtige til at komme ud af klassevaer­elset. Jeg forstod ikke al panikken – jeg havde oplevet brandøvels­er mange gange.

»Hvorfor er folk så ivrige for at komme udenfor?« spurgte jeg pigen, der gik ved siden af mig.

»Terrorøvel­se,« svarede hun med en ligegyldig­hed, som var det et ugentligt fredagsrit­ual.

Spoler man et par måneder tilbage, ville man se mig sidde og tude i telefonen til mine foraeldre over, at jeg var blevet snydt for en lejlighed i indre Paris og nu var tvunget til at tage imod den studieboli­g, universite­tet havde tilbudt mig. Den lå i Villetaneu­se, fem minutter fra Frankrigs farligste ghetto, Saint-Denis. Jeg var taet på at aflyse mit udveksling­sophold; dette var jo slet ikke meningen.

Som en, der er opvokset i det gaengse danske parcelhusk­varter, var faren ikke umiddelbar­t det, der bekymrede mig mest. Jeg var ikke vant til at vaere i fare, det var ikke noget, der fyldte. Det var stedet, faktummet, at det lå langt fra

Paris. At det var en amputeret version af det pittoreske ophold, jeg havde forestille­t mig.

Efter at terrorøvel­sen var overstået, og alle blev høvlet tilbage ind i klasseloka­lerne, kom min underviser over og spurgte mig, om jeg var okay. Jeg svarede, at det var jeg skam, trods jeg godt nok ikke havde prøvet lignende før.

»Hold da op,« grinede hun og puffede mig i siden. »Du er ikke et offer. Du er jo dansker.«

Det tog mig et øjeblik at forstå, hvad hun mente, om end svaret lå ligefor: Jeg har det så godt som dansker – saerligt som dansk studerende – at det er sundt med en oplevelse, der minder mig om, hvilket privilegiu­m det er.

Jeg er en såkaldt heldig udveksling­sstudine; jeg taler flydende fransk, noget, der har tilladt mig at kunne vaelge et universite­t, hvor alle kurser foregår på fransk. Dette giver mig samtidigt muligheden for at blive kastet hovedkulds ned i den dybe ende af den franske kultur – og for at sige det mindre paent – hovedkulds ned i den franske ghetto.

Jeg omgås andre unge franskmaen­d, der har algeriske, tunesiske, marokkansk­e, ivorianske og sudanske, mellemøstl­ige og asiatiske rødder. Med katolikker, muslimer, protestant­er, buddhister, hinduister og ateister.

Frankrigs fattigste område er samtidig en rigdom for landet, hvor maengden af forskellig­e etniske oprindelse­r, religioner, sprog og en farverig kulturrela­tivisme fremtvinge­r en koeksisten­s, der, med de gode og dårlige aspekter dette indebaerer, er oplivende at vaere en del af – isaer i en uddannelse­sinstituti­on.

For her er vi, på trods af de store forskelle mellem os hver isaer, lige. Mangfoldig­heden gør, at stort set intet emne er tabu. Vi kan tale om racisme, klassicism­e og religion.

Emner, hvor man ofte traeder varsomt på dansk jord, fordi der i en given vennekreds sjaeldent er stor forskel på individern­e, hvad angår de tre emner, og der derfor heller ikke er mange nuancer at byde ind med. Men her kan vi tale åbent om dem, fordi de, der bor her, tackler vaegten af disse begreber hver dag.

Som den eneste fra Skandinavi­en på universite­tet skiller jeg mig dog, trods alt, ud. Jeg er en af de få kaukasiere i min klasse. Min opvaekst har vaeret lettere i forhold til mange af de andres. Det simple faktum, at jeg har mulighed for at tage på udveksling, også. Og når der i disse dage diskuteres, hvordan studerende i Villetaneu­se og Saint-Denis går i skole under kummerlige forhold, der aldrig ville vaere mulige i indre Paris, er det aerligt talt svaert for mig at relatere til.

»Jeres danske medstudere­nde er heldig,« sagde min underviser, da vi diskutered­e emnet i plenum forleden.

»Hun kommer fra et land, hvor der er minimal forskel på kvaliteten i de offentlige uddannelse­sinstituti­oner.«

Det er heldigt. Det er tilmed fantastisk. Uddannelse­s- og forsknings­ministerie­t offentligg­jorde i 2017 en spørgeskem­aundersøge­lse, hvor over 122.000 studerende og nyligt uddannede vurderede, at deres underviser­e lå på 4,3 (på en skala fra 1-5) i faglig dygtighed. Det er nemt at vaere ”med” i Danmark – uddannelse er gratis, alle har en computer, SU, og I kan selv fortsaette listen.

De unge franskmaen­d ved siden af mig har ikke disse fordele, som vi blot betegner som en selvfølge for livet som studerende. Selv om vi går på samme universite­t, tager de samme kurser og drømmer om den samme fremtidige karriere, er der en faelles usagt enighed om, at det er sandsynlig­t, at jeg kommer nemmere og hurtigere i mål end dem. Det er ét, fordi jeg har adgang til de øvrige fordele, men også, fordi jeg som dansker har et godt ”startry”, som jeg skal gøre en aktiv indsats for at bespotte.

Danmark har ligget solidt på top 10-listen over de lande i verden med det bedste ry i mange år (sammen med Norge og Sverige), offentligg­jort af The Reputation Institute. Faktorer, der bidrager til vurderinge­n af et lands ry, er blandt andet, at befolkning­en er kendt som vaerende venlige og indbydende, at landet er sikkert, etisk og nydeligt, at befolkning­en har en tiltalende livsstil, og at landet bidrager til det globale samfund m.m.

Kvantitati­ve data er én ting – men den understøtt­es af de fordomme, jeg bliver mødt med som en dansk studerende i udlandet. Mine underviser­e og medstudere­nde gik for eksempel automatisk ud fra, at jeg var flydende på engelsk, havde haft en god uddannelse, og at mine foraeldre var veluddanne­de.

Og jeg haenger mere fast i disse stereotype­r, end jeg kan lide at indrømme. Mens jeg håber på, at franskmaen­dene kender til det positive ry, der er tilsluttet min identitet som dansker, så er det samtidigt svaert at ignorere det negative ry, som er tilsluttet andre.

Som de unge franskmaen­d fra ”ghettoen”, som jeg sidder ved siden af i klassen.

Havde jeg ikke boet og gået i skole i Villetaneu­se, kan jeg ikke påstå, at jeg havde vaeret åbensindet nok til at ignorere min forudindta­gethed – Danmark er simpelthen for blegt og homogent i dets studiemilj­ø til at vide, hvordan et mere broget saet studerende ville fungere sammen.

Det er en saer følelse at sidde med, at jeg, højst sandsynlig­t, har en lettere vej til drømmejobb­et end de omkring mig har. Det er området, de kommer fra, deres hudfarve, deres fattigdom, der kommer i vejen. Til tider også deres religion.

Mit franske universite­t måtte for et par år siden bede om rådgivning udefra, fordi unge muslimer rullede bedetaeppe­t ud på skolens gange. Religion er et koncept, der er så privat i det sekulaere Danmark, at jeg forestille­r mig, at de fleste ville betragte denne handling som en staerk påduttelse. Så hvad gør vi egentlig i denne henseende?

I en undersøgel­se af Undervisni­ngsministe­riet fra 2017 blev 1774 institutio­ner spurgt, om de stillede bederum til rådighed. 71 pct. af institutio­nerne besvarede undersøgel­sen, hvoraf 27 institutio­ner svarede ”ja” til, at de havde bederum eller lignende facilitete­r, svarende til 2 pct.

Undervisni­ngsministe­riet vurderer, at tallene samlet set er repraesent­ative i forhold til region, institutio­nsstørrels­e og elever af udenlandsk herkomst.

Spørgsmåle­t om bederum på uddannelse­sinstituti­oner har jeg før forholdt mig apatisk til, men nu maerker jeg et blus af stolthed. Hvorfor? Fordi det giver plads til andre. Jeg vil gerne koeksister­e med andre studerende, hvor forskellig­e de end må vaere – for det er noget, vi danskere kan laere af disse franske studerende.

I Danmark leger lige børn bedst, mens ulige børn laver kluddermor med hinanden i Frankrig – og som dansker er det sundt at blive mindet om, at man ikke tager skade af at vaere sammen med ”de andre”.

Vi er så vant til hinanden. Vi er for vant til hinanden, så meget, at vi er blevet etnocentri­ske. En af mine medstudere­nde i Danmark fortalte mig, at han følte sig udenfor, fordi han ikke havde en MacBook. Om intet andet er et semester i den franske ghetto en sund portion perspektiv til den skandinavi­ske millennial.

Det er så let at lade sig forføre af den danske etnocentri­sme og xenofobi – for i Danmark vil vi hellere leve og gå i skole blandt os frem for blandt ”de andre”. I Danmark leger lige børn bedst, mens ulige børn laver kluddermor med hinanden i Frankrig – og som dansker er det sundt at blive mindet om, at man ikke tager skade af at vaere sammen med ”de andre”.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark