Jyllands-Posten

Mangeårig profil røg ud i DR-sparerunde

-

Tv-vaerten Jens Olaf Jersild måtte på grund af sparerunde­n i DR lukke sit program ”Jersild uden spin” i 2019. Programmet, der tog politikere og ugens gang på Christians­borg under kaerlig behandling, havde ellers en stor og trofast seerskare.

Også ugeprogram­met ”Jersild om Trump” fik kniven. De to programmer var ifølge Jersild selv ”virkeligt billige at producere” og havde tilsammen mellem 250.000 og 300.000 seere.

Han afviste dog at vaere vred eller skuffet over fyringen.

»Det er jeg langt forbi. Jeg har prøvet det, der er vaerre, i min tid på DR. Så den slags følelser er jeg trykimprae­gneret imod,« sagde han.

Jens Olaf Jersild er kendt som en dygtig, debatskabe­nde og markant journalist gennem årtier – og ikke uden en vis selvfølels­e.

Seere af lidt aeldre årgang vil kunne huske Jersild for hans meget omtalte indslag i TV-Avisen i 1985 om grønjakker­ne i Studsgaard­sgade i København.

De unge mennesker i programmet malede hagekors på murene og udtalte sig staerkt racistisk om folk med mørk hud. Det førte til, at en seer politianme­ldte Jersild og hans chef, Lasse Jensen, for at overtraede straffelov­ens racismepar­agraf.

Den langstrakt­e sag førte i 1987 til, at Jersild i byretten blev idømt dagbøder, hvilket blev stadfaeste­t i landsrette­n og siden i Højesteret i 1989.

Men Jens Olaf Jersild gav ikke op og bragte sagen for Menneskere­ttighedsdo­mstolen i Strasbourg. Den afgjorde i 1994, at journalist­ens ytringsfri­hed var blevet kraenket, da han alene ville skildre virkelighe­den.

Jersild er uddannet fra Danmarks Journalist­højskole i 1982 og var derefter ansat på Berlingske Tidende. Herfra kom han i 1984 til DR som programmed­arbejder på TV-Avisen og tv.

Senere kom han med i DR TV’s Dokumentar­gruppe og blev vaert for programmer­ne ”Profilen” og ”Rapporten” og i 2003 vaert og redaktør på ”Dilemma”. Han holdt sit indtog på ”den kloge” lillebrork­anal DR2 med en raekke andre programmer, blandt andet ”Jersild & Spin” fra 2005 og ”Jersild Live” 2008-2012.

Jens Olaf Jersild, journalist, København

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark