Jyllands-Posten

Preben Heide satte provinsen på medielandk­ortet

Journalist Preben Heide ser tilbage på en branche, hvor han på mange måder var forud for sin tid.

- MARIA DALHOFF

Hvorfor kravler alle aarhusiane­rne op i lygtepaele­ne om mandagen?

Det er, fordi de vil se ”Landet Rundt”, lød svaret på en af de utallige Aarhusvitt­igheder, som florerede i isaer 1970’erne.

Og når danskerne dengang så ”Landet Rundt”, var vaerten gennem mange år Preben Heide.

Flere end en million seere mandag efter mandag taendte for tv’et for at se udsendelse­rne, som havde indslag om stort og småt fra rundtom i Danmark, fortaeller Preben Heide.

»Der var kun en tv-station, og seerne kunne vaeldig godt lide det, vi lavede, men højere oppe i systemet syntes man, at det var noget maerkeligt noget. Hvad interessan­t var der ved at fortaelle om en mand, der kørte med hestevogn?« siger han.

Fra 1972-1985 var Preben Heide redaktør af og studievaer­t på programmer som ”Landet Rundt”, ”Dagens Danmark” og ”Kanal 22”. Efter den periode fik han tilnavnet ”Provinsens mand på tv”. Selv vurderer Preben Heide, at tilnavnet bundede i hans indsats for at synliggøre kvaliteter­ne i landsdelen­e vest for Valby Bakke.

Tv fra hverdagen

Derfor er det heller ikke for meget at kalde udsendelse­rne på den davaerende DR

Provinsafd­eling i Aarhus for pionerarbe­jde i forhold til bl.a. den senere etablering­en af TV 2-regionerne, fastslår han.

»For os var det en fantastisk udfordring at kunne lave tv uden at skulle ringe til ledelsen i København hele tiden. Vi så med andre øjne på tingene, så vi var bestemt pionerer på godt og ondt i de år, hvor vi prøvede at lave tv med udgangspun­kt i folks hverdagsli­v og ikke med udgangspun­kt i Christians­borg.

Sådan noget havde man ikke vist i fjernsynet på den måde før,« siger Preben Heidi, der er født i Aarhus-forstaden Viby.

Aktiv i Assens

Allerede som 19-årig blev Preben Heide uddannet journalist efter gammeldags mesterlaer­e på Morsø Folkeblad, Nykøbing Mors, hvor han havde udvist ”baade Sporsans, Initiativ og sundt Omdømme”, som redaktøren skrev i sin udtalelse.

Derefter arbejdede Preben Heide for bl.a. Ringkøbing Amts Dagblad, Randers Dagblad og som forbrugerj­ournalist på Jyllands-Posten.

Fra 1969 på Danmarks Radios tv-avis’ redaktion i Aarhus.

I årene 1990-1996 var Preben Heide nyhedschef, studievaer­t og featurejou­rnalist på TV2 Østjylland. Derefter programtil­rettelaegg­er på DR Radio bl.a. som redaktør af Kulturnyt på P1. I 2001 gik Preben Heide officielt på pension, men den frie tid er bl.a. udnyttet til at skrive bøger om glaeden ved at sejle og på en tv-serie til de regionale TV 2-stationer med navnet ”De gamle maend og havet”.

Preben Heide, som er gift med journalist Ann Nissen, er aktiv i lokalsamfu­ndet i Assens, hvor han bl.a. er frivillig medarbejde­r i Museum Vestfyn. Han er ivrig amatørfoto­graf og cykelrytte­r, mens båden i dag er skiftet ud med en autocamper.

Preben Heide,

journalist, Assens

 ??  ?? Preben Heide, den tidligere tv-mand, har brugt en stor del af sit liv i danske farvande. Arkivfoto
Preben Heide, den tidligere tv-mand, har brugt en stor del af sit liv i danske farvande. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark