Jyllands-Posten

»Jeg kan også udgive mig for at vaere Mourinho uden at vaere det«

Viborg ansatte en angriber uden at have set ham spille og uden at ville bruge ham. Det giver ingen mening, lyder det fra en ekspert i sportsøkon­omi.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Er Viborg FF et offer, eller har klubben ageret naivt og uprofessio­nelt i sagen om den hollandske spiller Bernio Verhagen, som 1. divisionsk­lubben har skrevet kontrakt med?

Viborg skrev kontrakt med angriberen Bernio Verhagen i begyndelse­n af november, men efter den første traening stod det fast, at han slet ikke havde niveauet til at begå sig på holdet. Siden er det kommet frem, at Verhagen aldrig har vaeret profession­el fodboldspi­ller eller har optrådt i de klubber, som Viborg troede.

Viborg FF vil nu overdrage sagen til politiet, da klubben mener, at den er blevet bedraget. Klubben oplyser, at den er blevet kontaktet af personer, der har udgivet sig for at vaere anerkendte internatio­nale agenter.

»Viborg FF er blevet offer for alvorlig kriminalit­et, der omhandler både svindel, dokumentfa­lsk og identitets­tyveri,« skriver klubben på sin hjemmeside.

For godt til at vaere sandt

Men Viborg FF må også i høj grad kigge indad i denne sag. Det mener Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkon­omi og sportslede­lse ved Profession­shøjskolen UCN.

Viborg har forklaret, at den troede, at den arbejdede sammen med det internatio­nale anerkendte agentfirma med navnet Stellar Group.

»Jeg kan også udgive mig for at vaere Mourinho uden at vaere det. Hvis der kommer en og banker på din dør og tilbyder dig hurtige penge, så kunne jeg forestille mig, at alarmklokk­erne ville ringe. Måske ville du taenke, at det var for godt til at vaere sandt,« siger Kenneth Cortsen.

Dialogen er, ifølge Viborg, foregået både via opkald, sms, e-mails og Whatsapp. Men det er i sig selv ikke ensbetyden­de med, at informatio­nen er rigtig.

Ikke set ham spille

»Jeg får også nogle gange mails i min inbox om, at jeg har vundet penge eller kan få adgang til et stort antal millioner. Det er ikke noget, jeg reagerer på, og hvis jeg gør, så er det for at slette dem,« siger Kenneth Cortsen.

Viborg har indrømmet, at klubben har ansat Bernio Verhagen uden at have set ham spille et eneste minut. Hverken live eller via tv-klip.

»Hvis man skriver en kontrakt med en spiller alene på baggrund af informatio­ner fra en agent, må det bero på et langvarigt og tillidsful­dt forhold til den agent. Og selv i den situation bør man vaere ekstremt forsigtig og påpasselig,« siger Kenneth Cortsen.

Skulle videre til Kina

Viborg har fortalt, at det overhovede­t ikke var planen at benytte spilleren på klubbens førstehold.

»Det var aldrig hensigten, at Verhagen skulle vaere en del af førstehold­et i Viborg FF, men aftalen blev alene indgået for at forstaerke relationen (til agentfirma­et, red.).«

Klubben havde fået lovning på, at Bernio Verhagen skulle videre til en kinesisk klub.

»Agenten fortalte Jesper Fredberg (sportschef i Viborg, red.), at han allerede fra januar kunne få Bernio Verhagen videre til en klub i den tredjebeds­te raekke i Kina,« skriver klubben.

Men at ansaette en spiller på denne måde undrer Kenneth Cortsen.

»Det giver ingen mening, hvis man ansaetter en spiller uden at have til hensigt at bruge ham. Hvis man skal have en investerin­g hjem på en spiller, skal han praestere sportsligt eller have et uudnyttet potentiale, så han kan saelges videre. Hvis en spiller havde en enorm vaerdi i sig selv, ville han, med al respekt, formentlig ikke havne tilfaeldig­t i Viborg,« siger Kenneth Cortsen.

Fodboldver­denen er kendt som et sted, hvor tvivlsomme personer søger hen for at lave hurtige penge, og alene af den grund burde Viborg have vaeret mere på vagt i denne sag.

Der er brug for et filter

»Man er nødt til at have et filter og tage kritisk stilling, isaer i denne branche, der nogle gange kan vaere wild west-agtig. Der er mange smarte typer med hurtige biler og solbriller. Det kraever en kritisk stillingta­gen og en ansvarsful­d proces at ansaette nye medarbejde­re. Det er vel derfor, vi kalder det profession­el fodbold,« siger Kenneth Cortsen.

Viborg FF har meddelt, at den ikke ønsker at udtale sig yderligere i sagen.

Bernio Verhagen afviser at have kendskab til falske agenter og at have vaeret en del af løgne.

»Jeg har endnu ikke fået løn fra Viborg, men jeg har stadig kontrakt med klubben,« sagde Bernio Verhagen i et interview med TV3 Sporten søndag aften.

Dansk Boldspil-Union oplyser til Jyllands-Posten, at den ikke ser på sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark