Jyllands-Posten

Bankchefer kritiserer black friday

Black friday har negative konsekvens­er, lyder kritikken bl.a. fra Folkespare­kassens direktør.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det er ikke alle, der er lige begejstred­e for black friday. Ikke fordi de skal stå i kø, men fordi shopamokda­gen for dem er et eksempel på noget, der ikke er baeredygti­gt.

Én af dem er Martha Petersen, der er direktør i Folkespare­kassen.

Det er et mindre pengeinsti­tut i Silkeborg, hvis mål er en balanceret økonomisk udvikling, der ikke driver rovdrift på naturen.

»Problemet er, at black friday animerer til mere forbrug. Hvis man bruger dagen til at købe de julegaver, man alligevel skulle købe, er det okay. Men nogen har sat black friday i verden for at få os til at købe endnu mere, og det er med til at skubbe til det overforbru­g, som presser Jordens ressourcer,« siger Martha Petersen.

Martha Petersen er overbevist om, at der er flere tabere i forbindels­e med black friday.

»Det er de små butikshand­lende og i sidste ende os allesammen, der bliver taberne. Vinderne er de store multinatio­nale selskaber, og det stopper jo ikke her, for nu er der også kommet singles’ day (stor kinesisk handelsdag, red.),« siger Martha Petersen.

I Merkur Andelskass­e, som også har en grøn profil, er man heller ikke begejstret for den brug og smid vaek-kultur, som black friday ifølge adm. direktør Lars Pehrsson er udtryk for.

»Vi bliver nødt til at vaere mere omhyggelig­e med den måde, vi bruger ressourcer. Vi skal gå fra at købe mange ting billigt til at købe faerre ting, som måske er lidt dyrere, men som så holder laengere,« siger han.

I Folkespare­kassen peger man også på, at vi som danskere burde overveje at købe faerre ting, som så holder laengere.

»Det bedste, der kunne ske for Jorden, ville vaere en dag, hvor vi ikke køber noget som modtraek. Vi skal have indført en buy nothing day,« siger Martha Petersen.

 ??  ?? Martha Petersen er direktør i Folkespare­kassen, som er et pengeinsti­tut med fokus på andre vaerdier end vaekst og profitmaks­imering.
Foto: Joachim Ladefoged
Martha Petersen er direktør i Folkespare­kassen, som er et pengeinsti­tut med fokus på andre vaerdier end vaekst og profitmaks­imering. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark