Jyllands-Posten

Syrienkrig­er havde sin faetter i fleksjob i formodet momssvinde­lfirma

Københavns Kommune betalte fleksjobyd­else til en mand ansat i et formodet svindlerfi­rma kontroller­et af dansk syrienkrig­er.

- JETTE AAGAARD NIELS SANDØE MATIAS SEIDELIN jette.aagaard@finans.dk niels.sandoe@finans.dk matias.seidelin@jp.dk

Et formodet svindlerfi­rma kontroller­et af en kendt dansk syrienkrig­er lykkedes gennem en ukendt periode at få Københavns Kommune til at betale flere tusinde kroner i fleksjobyd­else til en ansat i firmaet. Det fremgår af en dom fra 2018, som JyllandsPo­stens erhvervsme­die, Finans, og dagbladet Informatio­n har fået aktindsigt i.

Da firmaet, som handlede med sodavand, gik konkurs i 2014, efterlod det sig en gaeld til det offentlige på 3 mio. kr. og ubetalte regninger fra private kreditorer på 3,4 mio. kr.

Manden, der ifølge vidneforkl­aringer i Københavns Byret stod bag selskabet, var den danske syrienkrig­er Kemal. På grund af Kemals families sikkerhed har redaktione­n valgt at anonymiser­e ham.

En kortlaegni­ng viser, at Kemal sammen med en anden jihadist har indtaget en kontroller­ende rolle i nu konkursram­te selskaber med mere end 110 mio. kr. i gaeld til staten.

Den viser også, at syrienkrig­eren har vaeret centralt placeret i et omfattende formodet momssvindl­ernetvaerk, der har efterladt en gaeld til den danske statskasse på mere end 1 mia. kr. i ubetalt moms og skat. Det samme har manden AY, der ifølge de nye oplysninge­r modtog fleksjobyd­else fra Københavns Kommune, mens den formodede svindel i selskabern­e tog fart.

AY er anonymiser­et, da han kun har fået en kort dom for momssvinde­l. Kortlaegni­ngen viser dog også, at AY er faetter til Kemal.

Ifølge et notat fra bagmandspo­litiet vurderede Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, i 2016, at Kemal med »stor sandsynlig­hed« var død i Syrien som IS-kriger.

I dag er AY tiltalt i den såkaldte Operation Greed-sag. I den sag står 17 mand tiltalt for hvidvask og momssvinde­l for i alt over en halv mia. kr.

AY naegter sig skyldig og har ifølge sin advokat ingen kommentare­r til sagen om fleksjob i det formodede svindelfir­ma.

Men oplysninge­rne om, at Københavns Kommune har udbetalt fleksjobyd­else til et firma kontroller­et af en kendt syrienkrig­er, er ifølge formand for Folketinge­ts Retsudvalg Preben Bang Henriksen (V) endnu en »horribel« historie, der viser, at samarbejde­t mellem myndighede­r ikke fungerer.

»Det er endnu et godt eksempel på, hvor dårlig komdre munikation­en er mellem de offentlige myndighede­r. I en tid med registreri­ng af stort set alt burde advarselsl­amperne lyse, når der i forbindels­e med udbetaling af fleksjobyd­else søges på firma, direktør og ansat,« siger han.

»Helt tosset«

DF’s skatteordf­ører, Dennis Flydtkjaer, kalder sagen »helt tosset«. Han vil nu stille en raekke spørgsmål til beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d om, hvordan man kan sikre sig mod sådan noget i fremtiden.

»Set udefra virker det paradoksal­t, at en myndighed, kommunen, dybest set betalte en mand for at vaere ansat i et firma, der tilsynelad­ende snød en anden myndighed, skattevaes­enet. Kommunen bør selvfølgel­ig screene de virksomhed­er, som de sender fleksjobbe­re ud i, men omvendt må jeg også sige, at det er svaert for kommunen at gennemskue potentiell­e svindelsel­skaber,« siger han.

Ifølge reglerne bliver man tilkendt fleksjob for fem år ad gangen. Det sker, efter at et såkaldt rehabilite­ringsteam fra kommunen har godkendt, at den, der modtager pengene, har en varig arbejdsned­saettelse og derfor på anbetalte måder er udelukket fra arbejdsmar­kedet.

Af dommen fremgår det, at AY havde en lungesygdo­m, og at han på det tidspunkt havde haft fleksjob i 8-10 år.

Til retten har AY forklaret, at syrienkrig­eren Kemal »misbrugte ham« ved at registrere ham som direktør i det formodede svindelsel­skab. Ifølge AY var hans faetter Kemal »kriminel og kendt i bandemiljø­er«, og AY »turde ikke sige nej til«, at virksomhed­en havde adresse hjemme hos ham.

Når der kom breve til virksomhed­erne, afleverede AY dem uåbnet til Kemal. Han stod for regnskaber og det overordned­e i firmaet, mens AY som saelger kørte rundt til pizza- og kebabforre­tninger for at saelge sodavand.

I en skriftlig kommentar understreg­er beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d, at kommunen generelt både kan og skal undersøge sagen naermere, hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt der er tale om en fiktiv ansaettels­e.

»Jeg synes, at det er dybt forargelig­t, hvis der er eksempler på, at nogen snyder med fleksjobor­dningen. Det går jo ud over alle dem, der har hårdt brug for den for at få en chance på arbejdsmar­kedet,« siger han og pointerer, at man løbende arbejder på at udvide myndigheds­samarbejde­t på tvaers af den offentlige sektor.

Af retsbogen fremgår det også, at Skat i flere tilfaelde beslaglagd­e varer fra firmaets lager og fra firmaets varebiler. Bl.a. fordi der ikke var betalt afgifter af sodavand. Det skete bl.a. i maj 2012.

Ifølge AY fik han 15.00020.000 kr. udbetalt om måneden i fleksjobyd­else, som Københavns Kommune indtil selskabets konto, hvorefter Kemal udbetalte dem til ham, hvilket ifølge dommen tilsynelad­ende også skete efter Skats beslaglaeg­gelser.

Samtidig fremgår det af dommen, at syrienkrig­eren Kemal ønskede, at der i selskabern­e skulle skiftes direktør hver sjette måned. Således blev en jihadist fra den spanske enklave Melilla i juni 2012 indsat som direktør for firmaet. Denne spanske mand fik i 2017 en dom på seks års faengsel i Spanien for som en del af en al-Qaedacelle at have spredt propaganda, rekruttere­t og finansielt understøtt­et hellig krig.

Beskaeftig­elses- og integratio­nsborgmest­er i Københavns Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønsker samtidig ikke at kommentere den specifikke historie om udbetaling af fleksjobyd­else til det formodede svindelfir­ma.

Det er endnu et godt eksempel på, hvor dårlig kommunikat­ionen er mellem de offentlige myndighede­r. PREBEN BANG HENRIKSEN, FORMAND FOR FOLKETINGE­TS RETSUDVALG (V)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark