Jyllands-Posten

Veloxis-topchef får op mod 500 mio. kr. for salg til japanere

Salget af bioteksels­kabet Veloxis til japanske Asahi Kasei for 8,9 mia. kr. sikrer topchef Craig Collard en gevinst på helt op mod 500 mio. kr. Storaktion­aer kalder det for markedskur­sen.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N LEONORA BECK benjamin.christense­n@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Dansk biotek er med salget af selskabet Veloxis blevet ramt af endnu en succeshist­orie. Den er imidlertid vand i forhold til den personlige succes, som selskabets topchef Craig Collard står til.

Han kan nemlig sikre sig selv en gevinst i den helt store klasse, hvis salget går igennem.

»Vi har ikke de endelige tal endnu, men det kan godt løbe op i naerheden af en halv milliard kroner,« siger Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfo­nden, der sammen med Novo Holdings sidder på 72 pct. af selskabet.

Den store gevinst skyldes et yderst lukrativt bonusprogr­am, der bl.a. har sikret ham hele 77 mio. warrants. De er med købsprisen på 4,45 kr. pr. aktie lidt mere end 340 mio. kr. vaerd.

En warrant er en tegningsre­t til køb af aktier. Får man warrants, vil man opnå en gevinst, hvis aktiekurse­n på de nye aktier er højere end den aftalte tegningsku­rs.

Det er ikke muligt at se, hvilken pris Craig Collard kan erhverve hver enkelt aktie til, men gennemsnit­sprisen til ledelsen, hvor langt hovedparte­n er hans, er på 1,27 kr.

Det svarer med det nuvaerende kursniveau til en gevinst på 244 mio. kr. før skat.

Må give respekt

Thomas Bowers, analytiker i Danske Bank, kalder salgsprise­n for »rigtig flot« og understreg­er, at de aktionaere­r, der ikke taeller de to store fonde, skal vaere rigtig glade for at få en differenti­eret kurs. De får nemlig 6 kr. pr. aktie, hvilket ingen ifølge Thomas Bowers havde behøvet at tilbyde dem.

»Man må have stor respekt for, at selskabet har overrasket positivt de seneste år og virkelig har leveret varen,« siger Thomas Bowers.

Er en del af kontrakten

Lene Skole kalder diskussion­en om, hvad en person er vaerd, for svaer. Craig Collards lønpakke er blevet sammenlign­et med lignende amerikansk­e selskaber, fordi Veloxis i dag hører hjemme i USA.

Den klaekkelig­e sum, som Craig Collard står til at få, skyldes ifølge Lene Skole bioteksels­kabets succes det seneste års tid samt bonus i forbindels­e med salg.

»Veloxis er blevet meget mere vaerd, og samtidig er der kommet en køber. Det betyder så, at Craig Collard som CEO står til en meget paen gevinst. Det har han kontraktue­lt krav på. Den skal vi selvfølgel­ig følge, og det skal man som selskab gøre. Så overholder man sine kontrakter, og sådan haenger det sammen,« siger hun.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Craig Collard.

Veloxis er blevet meget mere vaerd, og samtidig er der kommet en køber. Det betyder så, at Craig Collard som CEO står til en meget paen gevinst. Det har han kontraktue­lt krav på. Den skal vi selvfølgel­ig følge, og det skal man som selskab gøre. Så overholder man sine kontrakter, og sådan haenger det sammen. LENE SKOLE, ADM. DIREKTØR, LUNDBECKFO­NDEN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark