Jyllands-Posten

Veloxis skal give japanere

Bioteksels­kabet Veloxis’ historie er på mange måder historien om den grimme aelling. Nedtur, direktørfy­ringer og skuffelser endte alligevel med en kaempe succes og enorme gevinster.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N LEONORA BECK benjamin.christense­n@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Den ene dårlige nyhed afløste i en årraekke den anden, men pludselig blev tingene vendt på hovedet.

Veloxis kommer nu med stor sandsynlig­hed på japanske haender, efter at Asahi Kasei har budt 8,9 mia. kr. og fået accept fra de to største aktionaere­r, de danske pengetanke Lundbeckfo­nden og Novo Holdings.

Jyllands-Posten giver dig forklaring­en på, hvorfor mange års skuffelser alligevel endte i en stor succes.

Spinout fra Lundbeck

Man behøver bare kigge på aktionaerk­redsen og bestyrelse­n for at se, at det danske bioteksels­kab har taette bånd til medicinals­elskabet Lundbeck og ikke mindst ejeren bag, Lundbeckfo­nden.

Veloxis kom til verden i 2002 som et spinout fra Lundbeck og var i mange år kendt under navnet Lifecycle Pharma.

Få år senere, i 2006, blev planerne om en børsnoteri­ng annonceret og effektuere­t, og Lundbeckfo­nden brugte den efterfølge­nde tid på at købe aktier med arme og ben.

Konturerne til en fremtid var der, men i 2014 ramte et sviende nederlag, der sendte aktiekurse­n helt i dørken. De amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, FDA, ville nemlig kun give laegemidle­t Envarsus, der bruges til nyretransp­lanterede patienter, en foreløbig godkendels­e.

Samtidig stod salget i stampe, og året efter fyrede Veloxis den mangeårige topchef Bill Polvino.

Han blev erstattet med en anden amerikaner, Craig Collard, der kom til fra en ledende rolle i det store medicinals­elskab Chiesi.

Flytning til USA

Craig Collard blev hentet ind, fordi Veloxis i 2015 hav

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark