Jyllands-Posten

Lene Skole: »Det har ikke vaeret en dans på roser«

Det har langt fra altid ligget i kortene, at Lundbeckfo­nden skulle hive et betydeligt afkast hjem på investerin­gen i Veloxis.

- LEONORA BECK BENJAMIN CHRISTENSE­N leonora.beck@finans.dk benjamin.christense­n@finans.dk

Umiddelbar­t ligner de to store danske fonde Lundbeckfo­nden og Novo Holdings taberne i salget af bioteksels­kabet Veloxis.

Men selv om fondene accepterer en markant lavere pris for deres aktier, end de øvrige aktionaere­r står til at få fra køberen Asahi Kasei, er det foreståend­e salg uanset hvad ensbetyden­de med et gedigent afkast til Lundbeckfo­nden.

Lene Skole, fondens adm. direktør, er i hvert fald godt tilfreds.

»Vi får nok en forrentnin­g, der ligger omkring 1520 pct. (årligt, red.),« siger hun.

Det svarer til, at Lundbeckfo­nden gennem de 11 års ejerskab har hentet sine penge omkring seks gange igen.

Prisen reflektere­r vaerdien

Mandag afgav japanske Asahi Kasei Corporatio­n et købstilbud på Veloxis. Buddet lyder på 6 kr. pr. aktie for alle Veloxis-aktier, som er ejet af mindretals­aktionaere­r, samt 4,45 kr. pr. aktie for storaktion­aerernes, ledelsens og bestyrelse­ns ejerandele.

Lundbeckfo­nden og Novo Holdings ejer hver 36,6 pct.

»Vi har sagt ja til den her pris, fordi vi synes, at prisen reflektere­r den vaerdi, der er i selskabet. Så kan vi kun vaere glade for, at byderen har vaeret villig til at give et noget højere bud til mindretals­aktionaere­rne,« siger Lene Skole.

Siden 2010 har kursen ligget og sumpet under 2 kr. pr. aktie og i en stor del af tiden også under 1 kr. pr. aktie.

»Det har ikke vaeret en dans på roser hele vejen igennem. Hvis vi går bare et års tid tilbage, lå kursen på omkring 2 kr., og det er først inden for de seneste år, der er kommet mere vaerdi i selskabet,« siger hun.

I 2015 valgte bestyrelse­n at fyre sin mangeårige direktør, William J. Polvino.

Året forinden led selskabet et stort nederlag, da de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, FDA, kun ville give Veloxis betinget godkendels­e af Envarsus, et laegemidde­l mod afstødning af transplant­erede nyrer.

Det betød, at Veloxis i første omgang kun måtte lancere midlet til en mindre gruppe af patienter. Sideløbend­e har Veloxis kaempet med en svindende kassebehol­dning.

Anderledes godt er det gået det seneste år. I løbet af 2019 er kursen steget fra 2 kr. til 7,5 kr., da aktien var på sit højeste.

»Vi har haft Veloxis i over 10 år, og det er en ventureinv­estering, så det har sådan set altid vaeret tanken at få modnet selskabet og solgt. Det har bare taget laengere tid, end vi regnede med. Det var nu, der var en køber, der kunne komme med en rigtig god pris, vi er glade for,« siger Lene Skole.

Er rabatten i forhold til dagskursen og i forhold til kursen, som de øvrige investorer får, et udtryk for, at I bare gerne vil skille jer af med Veloxis?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark