Jyllands-Posten

Nøglen til medicinmek­ka i USA

-

de brug for andre kompetence­r, end dem Bill Polvino havde.

Veloxis bevaegede sig i det år hastigt ind i en ny fase og gik fra i vid udstraekni­ng at vaere et udviklings­selskab til et egentligt kommerciel­t selskab. En opgave, Craig Collard i den grad har leveret på.

Vejen dertil har dog ikke vaeret ligetil, og det skabte relativt stor dramatik, da han kort tid efter sin ansaettels­e traf beslutning­en om at flytte selskabet fra Danmark til USA – med tabte danske arbejdspla­dser som en direkte konsekvens.

I dag virker den beslutning som den rigtige, for selskabet fik for alvor gang i salget af Envarsus i USA.

Succesen er dog ikke mindst blevet hjulpet på vej af, at den store konkurrent Accord Healthcare i lang tid havde store leveringsp­roblemer, hvorfor en masse salg endte hos Veloxis.

Frygten var derfor, om det salg ville forsvinde igen, men siden maj, hvor konkurrent­en igen har vaeret oppe i fulde omdrejning­er, har Veloxis’ salg fortsat kun kendt én vej – og det er op.

Det er ikke mindst det, der nu har fået det japanske konglomera­t, hvor hele sundhedsom­rådet fylder en ganske lille del, til at hoste op med 8,9 mia. kr.

Japansk genvej til USA

Asahi Kasei har store drømme i USA, der er verdens største og mest lukrative laegemidde­lmarked. Det japanske konglomera­t har faktisk i flere år søgt med lys og lygte for en ordentlig mulighed, der kan hjaelpe med at traenge ordentligt ind i USA.

På grund af tilstedeva­erelsen i USA og salget af laegemidle­t Envarsus er Veloxis nøglen. Dermed køber Asahi Kasei sig til en platform, som kan accelerere koncernens vaekst i USA.

Samtidig går Asahi Kasei direkte efter de øverst placerede ledelseskr­aefter i Veloxis.

»Veloxis’ adm. direktør og ledelseste­amet har stor erfaring med at drive medicinals­elskaber, som fokuserer på avanceret medicinsk pleje, og de er entusiasti­ske om at drive Veloxis for at opnå mere vaekst, selv efter opkøbet,« skriver Asahi Kasei i en pressemedd­elelse.

Den store joker i det spil bliver, hvorvidt der kommer fornyet konkurrenc­e i ikke mindst USA.

Hvis Envarsus pludselig bliver et laegemidde­l, der f.eks. saelger for 500 mio. dollars om året – i årets første ni måneder har Veloxis’ salg vaeret på lidt mere end 54,5 mio. dollars – ja, så plejer der at vaere konkurrent­er, der melder sig under fanerne.

Ingen ved, hvad fremtiden byder, men med købsprisen tyder alt på, at Asahi Kasei ser en lys fremtid med voldsomt stigende salg til følge. »Overhovede­t ikke. Vi taenker slet ikke på den måde. Vi fik et bud på en pris på selskabet, som reflektere­r det, vi ser, er vaerdien på selskabet, samtidig med at det var en byder, som vil fortsaette med at udvikle selskabet til gavn for de patienter, der har fået nyretransp­lantation. Det har vaeret en god forretning for os, og vi er glade for den pris.«

Lene Skole, adm. direktør, Lundbeckfo­nden

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark