Jyllands-Posten

Analytiker­e om toplederne­s afgang fra Maersk: Enormt dårlig timing

Maersk mister sin finansdire­ktør og driftsdire­ktør midt i en periode praeget af tre store omskiftnin­ger.

- RENE DEICHGRAEB­ER KASPER BRØNDGAARD rene.deichgraeb­er@finans.dk kasper.b.andersen@finans.dk

Timingen kunne naesten ikke vaere dårligere.

Sådan lyder det fra analytiker­e og investorer oven på nyheden om, at A.P. MøllerMaer­sks finansdire­ktør, Carolina Dybeck Happe, forlader Esplanaden i 2020 til fordel for det amerikansk­e konglomera­t General Electric.

Dybecks afgang annonceres nemlig blot få dage efter, at driftsdire­ktøren Søren Toft har offentligg­jort sin nye stilling øverst på broen hos aerkerival­en MSC, hvilket alt sammen sker midt i en ekstremt sårbar periode for Maersk praeget af behovet for staerke profiler.

Ud over opsplitnin­gen af selskabet er adm. direktør Søren Skou og bestyrelse­sformand Jim Hagemann Snabe som bekendt i faerd med at digitalise­re forretning­en i alle led, ligesom Maersk står over for skaerpede krav til skibenes braendstof og kampen for at blive mere baeredygti­g.

Var et signal om fornyelse

»Det er aergerligt, for det er jo to profiler, der har vaeret frontfigur­er i omstilling­en,« siger Nykredits chefanalyt­iker, Ricky Steen Rasmussen.

Han pointerer, at svenske Carolina Dybeck Happe ankom til Maersk for mindre end et år siden og derfor i høj grad har vaeret et omvandrend­e signal om behovet for fornyelse af det 115 år gamle rederi.

Portefølje­forvalter Sindre Sørbye fra Arctic Fund Management er inde på det samme, om end han i lighed med de øvrige kilder understreg­er, at både Dybeck og Toft har fået et par meget attraktive tilbud fra udlandet.

»Den slags sker i erhvervsli­vet, det er man nødt til at acceptere, men det er selvfølgel­ig svaert at anlaegge en positiv vinkel på, fordi det fjerner noget af ledelsens fokus fra andre ting,« konstatere­r Sindre Sørbye, som forvalter 14 mia. norske kr. for den norske investor og tegner sig for 2.500 Maersk-aktier til en vaerdi af 25 mio. nkr.

I fondsbørsm­eddelelsen fra Maersk hedder det sig, at finansdire­ktøren senest forlader selskabet i november 2020, fordi hun har et års opsigelse. Ikke desto mindre har General Electric meddelt, at Dybeck tiltraeder sin nye stilling i begyndelse­n af 2020.

Den diskrepans overrasker rederiets pressechef, Signe Wagner, som imidlertid ikke ønsker at forholde sig til udmeldinge­n fra USA.

»Vi kan blot sige, at vi står ved det, som vi selv har skrevet,« forklarer Signe Wagner.

Shippingan­alytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank tvivler på, at Carolina Dybeck Happe først forlader posten om et år, fordi såvel General Electric som Maersk har en interesse i et forholdsvi­s hurtigt og gnidningsf­rit skifte.

»Det er ingen katastrofe, for det er jo the name of the game. Men timingen passer bare dårligt for Maersk,« lyder det også fra Mikkel Emil Jensen.

 ??  ?? Søren Skou har fået endnu mere at se til hos Maersk, efter at topchefen har mistet både sin finansdire­ktør og driftsdire­ktør.
Foto: Niels Christian Vilmann/ Ritzau Scanpix
Søren Skou har fået endnu mere at se til hos Maersk, efter at topchefen har mistet både sin finansdire­ktør og driftsdire­ktør. Foto: Niels Christian Vilmann/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark