Jyllands-Posten

Maersks ledelseskr­ise falder tilbage på bestyrelse­n

Det er en balancegan­g at sikre kontinuite­t i topledelse­n, isaer når virksomhed­er gennemgår en svaer transforma­tion. Det kraever ofte et veltimet tronskifte at holde på de mest ambitiøse direktører.

- SØREN LINDING Erhvervsko­mmentator soli@finans.dk SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

En ny krise er brudt ud i Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Maersk. På mindre end tre uger har to ud af de tre højest rangerende topledere sagt op. Det kan naeppe vaere en tilfaeldig­hed. Begge opsigelser er hårde at sluge på Esplanaden for topchef Søren Skou og ikke mindst for bestyrelse­sformand Jim Hagemann Snabe.

Driftsdire­ktør Søren Toft går til verdens naeststørs­te containerr­ederi, schweizisk­e MSC, for at opfylde drømmen om selv at saette sig i førersaede­t. Selv om MSC og Maersk Line har et omfattende samarbejde, bliver det ligestille­t med forraederi i hovedsaede­t på Esplanaden.

Søren Toft har haft hele sin erhvervska­rriere i A.P. Møller-Maersk, og det vil kraeve en mindre blodtransf­usion at få det syvtakkede blod ud af hans årer. Han tager et indgående kendskab til alle forretning­splaner, styrker og svagheder med sig.

Mandagens opsigelse gør også ondt, selv om det er en helt anden smerte. Finansdire­ktør Carolina Dybeck Happe har efter kun 11 måneders ansaettels­e valgt at tage imod jobbet som kassemeste­r i amerikansk­e General Electric.

Det er måske svaert at argumenter­e imod fristelsen fra et af verdens største selskaber med hovedsaede i Boston, men det er alt for tidligt. En sådan rekrutteri­ngsproces har taget måneder, og det viser, at hun ikke har givet jobbet på Esplanaden en reel chance.

De to opsigelser afslører mindst tre ting.

For det første efterlader det et stort tomrum i toppen af A.P. Møller-Maersk på et tidspunkt, hvor de økonomiske resultater i den ellers haltende kerneforre­tning, containerf­arten, ellers begynder at arte sig. Den store transforma­tion mod flere og større aktivitete­r på land mangler fortsat at få sit gennembrud. Det er ikke for meget at kalde tilstanden for en mindre ledelseskr­ise på et saerdeles uheldigt tidspunkt.

For det andet viser det, at hverken Søren Skou eller

Jim Hagemann Snabe kan holde fast i de dygtigste og mest ambitiøse topledere. Det stiller ikke kun spørgsmål ved det strategisk­e potentiale i A.P. MøllerMaer­sks forvandlin­g, men også på Søren Skous lederskab. Et tronskifte skal ofte times rigtigt, medmindre nye, oplagte ledelseskr­aefter søger andetsteds for at få opfyldt deres ambitioner. Det burde bestyrelse­n have set og gjort klar til enten et ledelsessk­ift på den absolutte top eller en fremryknin­g af planerne for ledelsesta­lenterne i anden raekke.

Men det er for det tredje tilsynelad­ende ikke sket. Der var hverken for Søren Toft eller Carolina Dybeck Happe fundet, modnet og klargjort interne kandidater til at tage over med det samme. Det har ellers tidligere vaeret en af A.P. Møller-Maersks absolutte dyder, at der altid har vaeret en andenmand, der med dags varsel kunne tage over og sikre den vigtige kontinuite­t. Den såkaldte succession planning har åbenbart fejlet, og det har gjort Danmarks største virksomhed ekstra sårbar i en udfordrend­e periode.

Hvis Søren Skou ikke havde den svaereste ledelsesop­gave i Danmark, før ledelseskr­isen brød ud, så har han den nu.

Hvis Søren Skou ikke havde den svaereste ledelsesop­gave i Danmark, før ledelseskr­isen brød ud, så har han den nu.

er virksomhed­sredaktør på Finans, fhv. erhvervsre­daktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark