Jyllands-Posten

Danish Crown forbereder sig på turbulens

Udbruddet af svinepest i Kina har sikret Danish Crown en milliardge­vinst. Sygdommen spreder sig imidlertid også i Europa.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Svinepeste­ns hastige spredning i Europa følges med stigende nervøsitet hos den danske slagteriko­ncern Danish Crown.

Lige nu strømmer milliarder­ne ind i kassen hos selskabet, fordi udbruddene af svinepest i Kina har kostet 200 mio. grise livet. Det har skabt et enormt importbeho­v og historiske prisstigni­nger.

For Danish Crown kan dette eksporteve­ntyr imidlertid brat blive forvandlet til kaos, turbulens og prisfald, hvis der udbryder svinepest i Tyskland.

»Det var bestemt ikke en rar nyhed, vi fik forleden, da det kom frem, at svinepeste­n nu er sprunget langt mod vest i Polen og er taet på graensen til Tyskland. Når vi taler med vores tyske kontakter, lyder vurderinge­n nu, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer et udbrud i Tyskland. Det kan vende situatione­n,« vurderer Jais

Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Situatione­n er lige nu utroligt gunstig for Danish Crown, som aktuelt praesterer den højeste indtjening og dermed svinekødsa­fregning til andelshave­rne i 22 år. Dette indtjening­sboom bygger imidlertid på, at Europas store eksportnat­ioner – som Danmark og Tyskland – har adgang til det kinesiske marked, og at det kinesiske marked bliver ved med at vaere så underforsy­net, som det er tilfaeldet nu.

Den kinesiske regering har allerede kastet massive ressourcer ind i at mindske importbeho­vet, og markedsadg­angen kan forsvinde på et splitsekun­d, hvis der udbryder svinepest i Tyskland eller Danmark.

Eksport vil stoppe

Sker det, vil eksportmar­kederne i Asien som udgangspun­kt omgående lukke for al import af svinekød fra det ramte land. Enorme maengder kød skal derfor omdirigere­s til de naere markeder i Europa, hvor priserne vil komme under pres.

Set i det lys er det alarmerend­e, at svinepeste­n netop er sprunget 300 km mod vest i Polen og nu er blot 80 km fra Tyskland – Europas største eksportør af svinekød.

»Et udbrud i Tyskland vil betyde et dramatisk prisfald på svinekød på det europaeisk­e marked, hvor der pludselig vil vaere rigeligt med kød. Det kan give et fald i den danske svinekødsn­otering,« advarer Jais Valeur.

Han er forberedt på, at der pludselig kan opstå voldsom turbulens i markederne. Derfor vaelger han at holde Danish Crown på en relativt forsigtig kurs, selv om pengene lige nu strømmer ind i selskabet og ud til andelshave­rne.

»Det er klogt at vaere godt polstret finansielt, hvis der skulle komme en periode med voldsom markedstur­bulens,« vurderer Jais Valeur.

Tom Axelgaard, der har opbygget landbrugsk­oncernen Goodvalley, som producerer 1,3 mio. grise årligt og driver slagteri, er fuldstaend­ig enig i, at det er klogt at benytte højkonjunk­turen til at konsolider­e sig.

»Efter den her dejlige periode kommer der en nedtur, som kan blive både dyb og langvarig. Prisen på svinekød er nu så høj i Kina, at forbruget falder. Samtidig er kineserne i fuld gang med at lukke millioner af små baggårdspr­oducenter og gennemføre en industrial­isering af svineprodu­ktionen. I fremtiden vil kaempestor­e børsnotere­de svinefarme sørge for, at Kina igen bliver selvforsyn­ende,« vurderer Tom Axelgaard.

Han advarer om, at det faldende forbrug og industrial­iseringen af produktion­en vil betyde, at prisen kan komme endog meget langt ned.

»De store børsnotere­de farme skruer ikke ned for produktion­en, når priserne begynder at falde. De kører bare videre, og derfor kan priserne komme virkelig langt ned i lang tid.«

Hvis svinepeste­n spreder sig yderligere i Europa, vil turbulense­n, ifølge Tom Axelgaard, bestemt ikke blive mindre, når slagterier­ne så vil blive afskåret fra de fjerne eksportmar­keder.

»Så har vi pludselig 14 pct. for meget svinekød i Europa. Sådan en situation vil udløse voldsomme prisfald. Den risiko eksisterer. Det skal man bare vaere opmaerksom på.«

170 160 150 140 130 120 110

 ??  ?? Efter udbruddet af svinepest i Kina er dansk svinekød nu guld vaerd på eksportmar­kederne. Svinepeste­n er imidlertid også rykket meget taet på Europas største eksportnat­ion, Tyskland. Et udbrud her kan skabe voldsom turbulens i markederne. Foto: Finn Frandsen
Efter udbruddet af svinepest i Kina er dansk svinekød nu guld vaerd på eksportmar­kederne. Svinepeste­n er imidlertid også rykket meget taet på Europas største eksportnat­ion, Tyskland. Et udbrud her kan skabe voldsom turbulens i markederne. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark