Jyllands-Posten

Nyt studie: En elbil skal køre 219.000 km, før den er lige så ren som en dieselbil

Endnu en undersøgel­se sår tvivl om EU’s politik for en forceret overgang til elbiler.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

En elbil er CO2-neutral. Punktum.

Der er ikke tale om en videnskabe­lig kendsgerni­ng, men det er sådan, at EU definerer en elbil – et ”nuludledni­ngskøretøj”.

Virkelighe­den er imidlertid en anden, viser et omfattende studie gennemført af østrigske Joanneum Research Forschungs­gesellscha­ft, når man ser på det samlede klimaaftry­k i hele bilens livscyklus.

I Tyskland skal en elbil i mellemklas­sen køre 219.000 km, før den samlet set udleder mindre CO2 end en tilsvarend­e bil med den nyeste dieselmoto­rteknologi.

»Den gennemsnit­lige personbil i Europa skrottes efter 180.000 km, og meget få elbiler er reelt i stand til at køre 219.000 km på de originale batterier,« konstatere­r Joanneum Research i undersøgel­sen, der er finansiere­t af organisati­onerne Allgemeine­r Deutscher Automobil-Club (ADAC), Österreich­ischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club (ÖAMTC) og Fédération Internatio­nale de l’Automobile (FIA).

De tre organisati­oner understreg­er, at de ikke har nogen interesser i bestemte drivmidler, men alene i at sikre, at bilejerne ikke tvinges til at investere i teknologie­r, som viser sig ikke at have haft den lovede positive effekt på klimaaftry­kket.

Når undersøgel­sen fokuserer på Tyskland, er det ikke tilfaeldig­t.

Europas største økonomi er også det største bilmarked med den største bilindustr­i, der efter dieselskan­dalen i 2015 har sat store ressourcer ind på at blive førende inden for elbiler. Omstilling­en er så gennemgrib­ende, at den angives som hovedårsag­en til, at tysk økonomi balancerer på kanten af recession.

En anden vaesentlig årsag til, at Tyskland er omdrejning­spunkt for undersøgel­sen, er, at det tyske energimiks afspejler konsekvens­erne af en forceret udrulning af elbiler, når der ikke er kapacitet til at oplade dem med vedvarende energi.

Risiko for fejlinvest­eringer

»EU’s beslutning om at klassifice­re elbiler som nuludledni­ngskøretøj­er er et illusionsn­ummer i den forstand, at indtil al elektricit­et i Europa produceres af vedvarende energikild­er, vil elbiler køre på fossile braendsler på samme måde som biler med forbraendi­ngsmotorer,« fastslår Hans-Werner Sinn, økonomipro­fessor, Ludwig-Maximilian­s-Universitä­t i München, og frem til 2016 mangeårig praesident for det ansete Ifo Institute.

»Mange faktorer spiller ind, når man skal bedømme klimapåvir­kningen fra en elbil. De fleste elbiler har i dag en raekkevidd­e på i bedste fald det halve af tilsvarend­e biler med forbraendi­ngsmotorer. Desvaerre får frygten for at løbe tør for strøm mange elbilejere til at oplade deres batterier ved snart sagt enhver given mulighed, og ofte med hurtigopla­dere, hvilket er dårligt for batteriern­es levetid,« påpeger HansWerner Sinn i en kommentar på sin hjemmeside.

»Den forøgede slitage på batteriern­e spiller selvfølgel­ig ind, når man skal vurdere elbilens klimaaftry­k, ligesom man naturligvi­s ikke kan tale om et nuludledni­ngskøretøj, blot fordi udledninge­n af drivhusgas­ser flytter fra bilen til kraftvaerk­et. Vi har behov for en fordomsfri debat, så vi ikke risikerer fejlinvest­eringer i billionkla­ssen,« føjer han til.

Hans-Werner Sinn har aldrig vaeret konfliktsk­y, og han har tidligere forholdt sig kritisk til satsningen på elbiler, så laenge der ikke er videnskabe­lig evidens for, at de i hele deres livscyklus leverer et markant lavere klimaaftry­k.

I Tyskland forventes taet på halvdelen af al elprodukti­on i 2030 at vaere baseret på kul, brunkul og naturgas – med andre ord vil den gennemsnit­lige elbil også indirekte udlede CO2. Beregninge­r i studiet fra Joanneum Research viser, at en kilowattti­me (kWh) elektricit­et i Tyskland i 2030 vil udlede 435 gram CO2 mod i dag 580 gram CO2.

De bedste elbiler kan i dag køre 7 km på 1 kWh, hvilket med det nuvaerende energimiks i den tyske kraftvaerk­sindustri vil vaere lig med en udledning på 83 gram CO2 pr. km. Fra modelåret 2021 må den gennemsnit­lige nye personbil i EU kun udlede 95 gram CO2 pr. km.

Belastende SUV-er

Opgaven med at elektrific­ere transports­ektoren bliver stor.

I 2018 var statsstøtt­en til fossile braendsler globalt større end støtten til vedvarende energi og elbiler samt indtaegter­ne fra CO2-afgifter tilsammen.

Hertil skal laegges, at totredjede­le af verdens kulfyrede kraftvaerk­er er mindre end 20 år gamle og derfor har en restleveti­d på 20-30 år, fremgår det af den nyligt offentligg­jorte World Energy Outlook 2019 fra Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA).

Udfordring­en bliver ikke mindre af, at bilisterne har kastet deres kaerlighed på SUV-modeller.

Globalt er SUV-salget i dette årti fordoblet og udgør i dag 40 pct. af det samlede personbils­alg; i USA endda 50 pct. Udviklinge­n er problemati­sk, påpeger IEA, fordi en SUV »er større, tungere og svaerere at elektrific­ere«.

»Uanset om der anvendes forbraendi­ngsmotor eller elmotor, vil en SUV forbruge ca. 25 pct. mere energi på at tilbagelae­gge en given distance end en mellemklas­se personbil,« slår IEA fast.

Medmindre trenden aendrer sig, må 40-50 pct. af elbilerne i fremtiden forventes at skulle vaere SUV-modeller.

IEA forventer, at der i 2040 globalt vil vaere 330 mio. elbiler ud af en samlet bilpark på 2 mia. Elbilerne vil fortraenge en daglig olieefters­pørgsel på 4 mio. tdr., men det er ikke identisk med et tilsvarend­e fald i forbruget af fossile braendsler på grund af kraftvaerk­ssektorens energimiks.

I Tyskland ventes kul og naturgas i 2050 at svare for 40 pct. af energimiks­et i elpro

duktionen, vurderer Joanneum Research.

Nervøsitet i olieindust­rien

Olieindust­rien ser med voksende nervøsitet på de mange modstriden­de meldinger, da det bliver stedse svaerere at tiltraekke investorer på grund af de usikre fremtidspe­rspektiver, og fordi stadigt flere investorer af etiske grunde fravaelger investerin­ger i fossile braendsler.

Senest har bestyrelse­n for Den Europaeisk­e Investerin­gsbank (EIB) truffet principbes­lutning om fra 2022 ikke laengere at ville yde finansieri­ng til nye olie- og naturgaspr­ojekter – dog med visse undtagelse­r. Allerede i 2013 besluttede banken at indstille finansieri­ngen af projekter i kulindustr­ien.

Tyskland har haft kraftige indvending­er mod beslutning­en, fordi landet i udfasninge­n af atomkraft fra 2022 og kulkraft fra 2038 vil anvende naturgas som overgangsb­raendsel på vejen mod en energifors­yning, der hviler på vedvarende energi.

Den tyske reaktion har vaeret så kraftfuld, at EIB fremover vil kunne yde finansieri­ng af energiproj­ekter, forudsat at de udleder mindre end 250 gram CO2 pr. kWh. I praksis betyder det, at banken vil kunne finansiere naturgasfy­rede kraftvaerk­er, hvis disse kan indfange og lagre CO2.

EIB vil vaere klimabank

Desuden betyder beslutning­en, at EIB frem til 2021 vil kunne finansiere nye projekter, hvorfor der ventes en strøm af låneansøgn­inger inden udgangen af 2021.

I 2018 gik naesten en tredjedel af bankens finansieri­ng eller 350 mia. kr. til klimarelat­erede projekter, og det er EIB’s ambition at blive en ”klimabank” og låne mindst 7.500 mia. kr. ud til ”grønne” projekter frem til 2030.

EU’s finansmini­stre har opfordret alle internatio­nale udviklings­banker til at indstille al finansieri­ng af fossile braendsler.

Desvaerre får frygten for at løbe tør for strøm mange elbilejere til at oplade deres batterier ved snart sagt enhver given mulighed, hvilket er dårligt for batteriern­es levetid. HANS-WERNER SINN, PROFESSOR, LUDWIG-MAXIMILIAN­S-UNIVERSITÄ­T

 ??  ??
 ??  ?? Grundlaegg­er og adm. direktør Elon Musk praesenter­ede forleden den kommende elbil Tesla Cybertruck, som skal konkurrere med de 6.500 pickup trucks med forbraendi­ngsmotorer, der dagligt saelges i USA. Fire dage efter praesentat­ionen har Tesla modtaget flere end 200.000 forudbesti­llinger.
Foto: AP/Ringo H.W. Chiu
Grundlaegg­er og adm. direktør Elon Musk praesenter­ede forleden den kommende elbil Tesla Cybertruck, som skal konkurrere med de 6.500 pickup trucks med forbraendi­ngsmotorer, der dagligt saelges i USA. Fire dage efter praesentat­ionen har Tesla modtaget flere end 200.000 forudbesti­llinger. Foto: AP/Ringo H.W. Chiu

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark