Jyllands-Posten

Europas største økonomi gisper efter vejret

Risikoen for en recession er langtfra ovre, selv om nye nøgletal giver håb om tiltraengt fremgang.

- PETER SIMONSEN peter.simonsen@finans.dk

Tysklands økonomi er stadig en syg og feberramt patient, men temperatur­en falder, og der er håb om bedring.

Sådan lyder det nogenlunde fra økonomerne, efter at der mandag er kommet nye tal for det såkaldte Ifo-indeks, som måler stemningen i tysk erhvervsli­v.

Ifo-indekset, der er en af de vigtigste temperatur­målere for tysk økonomi, steg samlet fra 94,7 til 95. Det er umiddelbar­t godt nyt, men faren for Europas største økonomi er langtfra ovre.

»Man kommer ikke udenom, at niveauet for Ifoindekse­t fortsat er umanerligt svagt. De nuvaerende niveauer minder om det, vi så under den europaeisk­e gaeldskris­e, hvor Tyskland også løb ind i en recession,« skriver Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Det tyske Ifo-indeks er steget tre måneder i traek, men udstiller alligevel den aktuelle svaghed i den tyske økonomi. Nedgang i bilindustr­ien, usikkerhed om brexit og handelskri­g har skabt problemer for Tysklands eksport.

Samtidig er fremgangen i den tyske beskaeftig­else løjet kraftigt af, og arbejdsløs­heden er i de seneste måneder steget. Lagt sammen er der grund til bekymring.

»Tysklands betydning for resten af Europa må ikke undervurde­res. Tyskland er klart EU’s største økonomi og den vigtigste samhandels­partner for de fleste europaeisk­e lande,« skriver cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, i en kommentar.

Vigtig handelspar­tner

Han peger på, at Ifo-indekset også er af vaesentlig betydning for dansk økonomi. Tyskland er Danmarks vigtigste handelspar­tner og aftager årligt 15-20 pct. af den danske eksport.

»Samtidig er udviklinge­n i Ifo-indekset normalt et godt pejlemaerk­e for stemningen også i den hjemlige fremstilli­ngssektor. Den seneste lille fremgang i optimismen i Tyskland er derfor godt nyt for dansk økonomi, om end udsigterne for vaeksten i Tyskland fortsat er ret dystre på den korte bane,« skriver Helge J. Pedersen.

Udviklinge­n i Ifo-indekset fra oktober til november daekker over en lille fremgang i vurderinge­n af det aktuelle erhvervskl­ima fra 97,8 til 97,9, mens forventnin­gsindekset steg fra 91,6 til nu 92,1.

Tyskland undgik i årets 3. kvartal kun på et haengende hår en teknisk recession. Her blev bnp-vaeksten opgjort til 0,1 pct. efter negativ vaekst i årets 2. kvartal.

»Risikoen for en decideret recession i Tyskland lurer fortsat under overfladen. Men de kernesunde tyske offentlige finanser er i den grad med til at daempe vores bekymring på vegne af både Tyskland og eurozonen som helhed,« skriver Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen.

 ??  ?? Tysklands økonomi – heriblandt bilindustr­ien – er under pres. Foto: AP/Christophe Gateau
Tysklands økonomi – heriblandt bilindustr­ien – er under pres. Foto: AP/Christophe Gateau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark