Jyllands-Posten

Dig, der forsøgte og fejlede som ivaerksaet­ter – traed frem

Vi elsker de ivaerksaet­terhistori­er, der ender med en Ferrari og et palae. Men lad os også høre fra taberne.

-

Kender du eventyret om Askepot? Forestil dig, at Askepot ikke møder en prins, men en stodder fra Albertslun­d, der gør hende gravid, og nu bor de i en trevaerels­es og lever af vikarjob og kviklån.

Det er ikke dét eventyr, vi vil høre. Heller ikke oversat til ivaerksaet­terdansk. Vi vil høre om vinderne. Vi vil høre, at mod, initiativ og 80 timers arbejdsuge­r belønnes. Askepot skal ende med sin prins, og ivaerksaet­teren skal ende med sin exitpakke på et flercifret millionbel­øb fra en kapitalfon­d.

Ivaerksaet­terdronnin­gen Birgit Aaby gav for nylig Askepot-fortaellin­gen model ivaerksaet­ter et los i rumpen. Når hun investerer penge i lovende virksomhed­er, går hun langt udenom »de der CBS-drenge, der tror, at de skal ud og vaere milliardae­rer.«

»Jeg vil ikke saette penge i folk, hvis største ambition er at få en stor bil. Jeg investerer i dem, der kan finde ud af at kaempe for deres projekt, og som gerne vil gøre verden til at bedre sted. Jeg vil hellere saette penge i en energisk negletekni­ker med en god idé end en selvfed fyr i jakkesaet.«

Birgit Aabys ord er vaerd at laese to gange. De skubber til den ivaerksaet­terfortael­ling, som middelklas­sen drikker med sugerør, når der drømmes over den gode lørdagsrød­vin.

Middelklas­sen vil høre om tech-ivaerksaet­teren, der satser alt på en idé og ender med at blive milliardae­r. Middelklas­sen vil ikke høre om en neglespeci­alist, der efter 12 år som kontorassi­stent på rådhuset i Brande tager det store spring og kun får det til at løbe rundt den første lange tid. Gu’ vil den ej.

Det er selve ivaerksaet­terfortael­lingen, der er i spil. Birgit Aaby vil have den til at handle om passion og ukuelighed. Det er en anden fortaellin­g end CBSdrengen­es og middelklas­sens ivaerksaet­terfortael­ling, der handler om en dag at køre Ferrari og flytte ind i et palae på Dronninggå­rds Alle i Holte. Neglespeci­alisten fra Brande, der bliver i Brande og først skifter sin Toyota ud med en lille Audi, da virksomhed­ens vaekstkurv­e er blevet uimodsigel­ig, er der ikke noget lørdagsrød­vinseventy­r i.

Det samme gaelder for to andre ivaerksaet­terfortael­linger. Den ene fortaellin­g handler om de tusinder af selvstaend­ige, der starter en forretning op, som kører rundt og forsørger en familie, men hverken vokser i bredden eller højden. Nul stjernestø­v, nul drama. Set udefra er forskellen til lønmodtage­rlivet, at faren m/k i familien ikke har fri på et bestemt tidspunkt hver dag.

Den anden fortaellin­g er staerkt underkommu­nikeret, som folk i min branche kalder det. Af gode grunde. Det er fortaellin­gen om Askepot, der gør det rigtige og går til bal i sin fine kjole, fuld af forventnin­g, men ender afpillet. Der er både en forretning­splan og en mindre kundeporte­følje at starte op på, da far m/k debuterer som ivaerksaet­ter. Alle kraefter og noget af frivaerdie­n er sat bag forsøget. Familien bakker op, og vennerne er fulde af respekt.

Vi vil høre om vinderne. Vi vil høre, at mod, initiativ og 80 timers arbejdsuge­r belønnes. ANDERS HEIDE MORTENSEN

Men forretning­en vil ikke baere. Det er den korte version af en lang historie. De økonomiske reserver til at komme i gang på taeres op, mens omsaetning­en står stille, og svarene på vennernes spørgsmål bliver tiltagende vage.

Hvordan eksperimen­tet slutter? Det slutter, da banken eller aegtefaell­en eller ivaerksaet­teren selv en dag saetter klare ord på, hvor det baerer hen.

Dén ivaerksaet­terfortael­ling er der også. De er derude, ivaerksaet­terne, der gik ned med idéen, butikken, planen og drømmen. Der er bare meget, meget lidt efterspørg­sel efter deres ivaerksaet­terfortael­ling. Jo, den kan gå an som gys- og gruanekdot­e i et sluttet selskab, men da eventyret ender ulykkeligt, er der hverken en pressehist­orie eller en rødvinsfor­taelling i sagen. Middelklas­sen vil høre Ferrariog palaeforta­ellingen, når propperne er taget af et par gode flasker lørdag aften.

Men den ivaerksaet­terfortael­ling er altså digt. Eller – den er i familie med fortaellin­gen om at vinde førsteprae­mien i Eurojackpo­t. Man kan godt vinde. Absolut. Sandsynlig­heden er bare lille. 1:95.344.200.

Derfor, dig, der forsøgte og fejlede som ivaerksaet­ter – traed frem. Du hører lige så meget med i den store ivaerksaet­terfortael­ling som Jesper Buch’erne og Martin Thorborg’erne.

er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet.

Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark