Jyllands-Posten

Nye momsregler kan øge udgifterne ved at udleje nybyggeri

Et lovforslag om såkaldt udtagnings­moms vil gøre det dyrere at udleje nye bygninger, der er opført med henblik på et salg.

- PETER NORDENTOFT

Et nyt lovforslag kan gøre det dyrt at udleje nye bygninger. Fremover skal man nemlig betale moms af ejendommen­s markedspri­s, hvis man momsfrit udlejer nye bygninger, der er opført med henblik på salg eller momspligti­g udlejning.

Ifølge momsloven skal der betales moms ved levering af nye bygninger og byggegrund­e. Med levering sidestille­s udtagning af en ejendom, som indgår i en momspligti­g virksomhed, til privat brug eller til andre formål, som ikke vedrører den momspligti­ge virksomhed, herunder hvis en ejendom overgår fra momspligti­g til momsfri anvendelse.

Fordel skal udlignes

Momspligte­n ved udtagning gaelder i forhold til alle varer og har til formål at udligne den fordel, der er opnået med momsfradra­get ved indkøbet, sådan, at der ikke kan opnås en uberettige­t momsbespar­else ved at indkøbe varer til en momsregist­reret virksomhed, hvis varerne faktisk anvendes til andre formål. Er der ikke opnået momsfradra­g ved indkøbet af et aktiv, skal der ikke betales moms ved udtagninge­n. Er der opnået momsfradra­g, beregnes udtagnings­momsen af indkøbspri­sen eksklusive moms.

Reglerne om udtagning gaelder også for en virksomhed­s driftsmidl­er og andre aktiver. For fast ejendom og andre større aktiver sker der dog i stedet en regulering af momsfradra­get efter de saerlige regler om momsregule­ring. Disse regler indebaerer, at det momsfradra­g, der er opnået ved indkøbet, reguleres i forhold til den faktiske brug af aktivet.

Regulering­sreglerne betyder bl.a., at momsfradra­get ved køb, opførelse, ombygning og reparation af fast ejendom skal reguleres i forhold til den faktiske brug af ejendommen over en periode på 10 år fra og med anskaffels­esåret.

Vaesentlig aendring

For reparation og vedligehol­delse af fast ejendom reguleres momsfradra­get dog kun i fem regnskabså­r, og kun hvis den årlige udgift overstiger 100.000 kr. Når regulering­sperioden udløber, bliver både fast ejendom og andre investerin­gsgoder omfattet af de almindelig­e regler om udtagnings­moms.

Med det nye lovforslag vil reglerne om betaling af moms ved udtagning af en ejendom til privat eller momsfri anvendelse blive vaesentlig­t aendret. Vedtages loven, skal der således ikke laengere betales udtagnings­moms af indkøbspri­sen, men derimod af ejendommen­s markedspri­s, forstået som den pris som virksomhed­en kunne have købt ejendommen til på tidspunkte­t for udtagninge­n. Desuden vil reglerne om udtagnings­moms også komme til at gaelde ejendomme og andre aktiver, der er omfattet af reglerne om momsregule­ring.

Ved aendring af anvendelse af en ejendom, som er opført med momsfradra­g, skal der altså ikke blot ske en korrektion af momsfradra­get, men betales moms af ejendommen­s markedsvae­rdi ekskl. moms. Det vil f.eks. vaere relevant, hvis en virksomhed har opført nye bygninger med henblik på salg, men efterfølge­nde vaelger at leje bygningern­e ud uden moms.

Her har der hidtil skullet ske en regulering af det oprindelig­e momsfradra­g vedrørende bygningern­e med 1/10 pr. år. Men fremover skal der i stedet betales salgsmoms af hele ejendommen­s handelsvae­rdi. Det kan medføre en vaesentlig likviditet­sbelastnin­g og også medføre tvivl om vaerdiansa­ettelsen af ejendommen. Har der ikke vaeret fuld fradragsre­t for købsmoms ved opførelsen, vil der til gengaeld opstå ret til et supplerend­e momsfradra­g. Desuden vil et senere salg af bygningern­e som udgangspun­kt kunne ske momsfrit. Efter udtagninge­n vil der i øvrigt skulle ske momsregule­ring efter de almindelig­e regler herom, hvis anvendelse­n aendres.

Fritaget for moms

AEndrer man anvendelse­n af en ”gammel” bygning fra momspligti­g til momsfritag­et virksomhed, vil det ikke medføre betaling af udtagnings­moms, da overdragel­se af gamle bygninger er fritaget for moms.

Lovforslag­et er fremsat som konsekvens af en dom fra EU-Domstolen og har til formål at tilpasse de danske regler til EUretten. Det er i lovforslag­et overladt til Skattemini­steriet at fastsaette tidspunkte­t for ikrafttrae­delsen af de nye regler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark