Jyllands-Posten

Onkel Kurt blev rig på bankfilial­er og berømt på fodboldklu­bber

Kurt Andersen har fyldt meget i den danske offentligh­ed, selv om han har boet i udlandet siden sin bankeksame­n.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Kurt Andersen boede i Singapore, da han investered­e i Baresso Coffees opstart. Han boede i Spanien, da han frelste AGF økonomisk, og han boede i England, da han begaerede FC Vestsjaell­and konkurs.

Hvad fortaeller det os om vores danske ven, ville Sherlock Holmes sikkert spørge Dr. Watson, hvis detektivpa­rret fik til opgave at tegne en hurtig profil af manden, der ikke har optrådt i medierne de seneste tre år og tilsynelad­ende har udskiftet sit telefonnum­mer for at forsvinde fra virakken.

Well, det fortaeller os, at Kurt Andersen alle dage har haft en forretning­smaessig tilknytnin­g til Danmark, selv om fødselaren har foretrukke­t at bo alle mulige andre steder. At han har tjent penge nok til at turde at investere dem i højrisikab­le foretagend­er. At han kender til både opturen, mellemland­ingen og nedturen. Og at han aldrig har slået sig ned ét sted i hverken den ene eller anden forstand.

Det må vaere essensen af Kurt Andersens første 75 år, og den linje udstak nordjyden såmaend allerede, da han blev udlaert i Kjøbenhavn­s Landsbank, for dagen efter flyttede han til London.

Der skulle ske noget, og det gjorde der så sandelig. Et årti senere havde Kurt Andersen arbejdet sig så højt op i den britiske banksektor, at han som direktør for Republic

National Bank blev udstatione­ret i Fjernøsten og åbnede stribevis af filialer, der tjente styrtende med penge i den asiatiske tigerøkono­mi.

Laengtes efter Danmark

Efter 20 år i Hongkong og Singapore vendte han ved årtusindsk­iftet tilbage til Europa med sin kinesiske hustru og lille datter. I et kompleks for mangemilli­onaerer ved Marbella på den spanske solkyst etablerede Kurt Andersen sig som investor med guldknappe­r på blazeraerm­erne, rosa skjorter og blankpoler­ede sko.

Han laengtes i grunden efter Danmark, men bøjede sig for familiedem­okratiet og de manglende danskkunds­kaber i hjemmet, fortalte han en håndfuld år senere i et interview med Berlingske. I stedet smed han i løbet af 2000’erne omtrent 50 mio. kr. i fodboldklu­bben AGF og opnåede status af maecen med tilnavnet Onkel Kurt.

»Så havde jeg to undskyldni­nger for at rejse ofte hjem til Danmark: Fodbold og kaffe,« sagde Kurt Andersen med tanke på investerin­gen i Baresso drevet af vennen Kenneth Luciani.

Selv om kaffeforre­tningen bredte sig til alle større byer i Danmark, blev udenlandsd­anskeren først og fremmest forbundet med fodboldklu­bben i Aarhus, hvor han moderniser­ede organisati­onen og trak på sit netvaerk.

»Nu har jeg en undskyldni­ng for at komme ud af sengen om morgenen. Det skal vaere sjovt at vågne op. At sidde og kigge i avisen på aktieudvik­lingen i Nordea eller Danske Bank er ikke helt lige så sjovt, vel,« konstatere­de Kurt Andersen over for Berlingske i foråret 2007.

Fik marginal fortjenest­e

Et halvt år senere solgte han ikke desto mindre sine AGFaktier med en marginal fortjenest­e for så at købe sig ind i FC Vestsjaell­and på bagkanten af finanskrak­ket i 2008. Formålet med investerin­gen på 15-20 mio. kr. var at løfte holdet op fra 2. division øst til Superligae­n, hvilket lykkedes i 2013 og endda førte til en optraeden i pokalfinal­en.

FC Vestsjaell­and rykkede hurtigt ned igen med alt, hvad det indebar af økonomiske kvaler og spillerflu­gt. I 2015 så formand Kurt Andersen derfor ingen anden udvej end at begaere klubben konkurs. I mellemtide­n var han og familien flyttet til London, hvor datteren de seneste år har laest jura.

 ??  ?? Kurt Andersen, der ses i midten, fik i AGF tilnavnet Onkel Kurt. Han sås til kampene i AGF og siden i FC Vestsjaell­and, hvor han fik stadig mindre at smile af. Foto: Lars Poulsen
Kurt Andersen, der ses i midten, fik i AGF tilnavnet Onkel Kurt. Han sås til kampene i AGF og siden i FC Vestsjaell­and, hvor han fik stadig mindre at smile af. Foto: Lars Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark