Jyllands-Posten

Retspsykia­trien i Aarhus bruger mindre tvang

Et år efter udflytning­en fra de 167 år gamle bygninger i Risskov til nye i Skejby kan Retspsykia­trisk Afdeling, Aarhus Universite­tshospital, konstatere mindre brug af tvang.

- MARIA DALHOFF

Der er blevet lidt laengere mellem de mest voldsomme episoder mellem patienter og medarbejde­re på Retspsykia­trisk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital (AUH), Psykiatrie­n.

Efter det første år i de nye facilitete­r i Skejby kan ledelsen på

Retspsykia­trisk Afdeling, som udreder og behandler sigtede og dømte psykiatris­ke patienter, notere, at medarbejde­rne har indberette­t 46 tilfaelde af såkaldte VTC-indberetni­nger (vold, trussel, chikane) i den alvorligst­e kategori 5. Året før, som dermed blev det sidste på det davaerende Aarhus Universite­tshospital, Risskov, løb antallet af kategori 5indberetn­inger op i 55. Kategori 5 ender typisk med baeltefiks­ering af patienten, og ifølge afdelingen­s ledende overlaege Trine Arngrim skyldes nedgangen en indsats gennem de senere år med bedre uddannelse af personalet og de nye bygninger.

»Der er generelt sket en stor nedgang i brugen af tvang. De mennesker, der truer eller er voldelige, blev tidligere hurtigere fikseret af forskellig­e grunde. Men vi er blevet bedre til at forebygge, at patienter bliver så dårlige, at de truer og slår. Og det skyldes bl.a. de nye og bedre fysiske rammer,« siger Trine Arngrim, der peger på, at gangene på det nye hospital f.eks. er meget bredere end på det gamle hospital fra 1852 i Risskov.

Det betyder, at indlagte ikke laengere kommer så fysisk taet på hinanden på gangene, og at alle indlagte nu har større vaerelser og eget toilet. Før skulle otte patienter dele to toiletter på gangen.

Siden efteråret 2017 er brugen af baelter på de psykiatris­ke afdelinger i Region Midtjyllan­d generelt

AARHUS, side 12 faldet. Ifølge Trine Arngrim er brugen af akut beroligend­e medicin ikke steget på Retspsykia­trisk Afdeling på AUH.

Laegerne på de psykiatris­ke hospitalsa­fdelinger genkender et forbedret arbejdsmil­jø på retspsykia­trisk afdeling på AUH, der har plads til 63 patienter.

»Der tegner sig en tendens til, at der er blevet mindre pres med hensyn til vold og trusler i retspsykia­trien i forhold til for et par år siden, men i den samlede voksenpsyk­iatri er niveauet nogenlunde uaendret,« siger Michael Moesmann Madsen, faellestil­lidsreprae­sentant for yngre laeger i psykiatrie­n i Region Midtjyllan­d.

AARHUS, side 4

 ??  ?? Foto: Martin Gravgaard
Foto: Martin Gravgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark