Jyllands-Posten

Bedre miljø, men kamp om senge og borde på det nye psykiatris­ke hospital

Der er blevet mere plads til den enkelte patient på det nye psykiatris­ke hospital i Skejby. Til gengaeld er der bl.a. problemer med overbelaeg­ning.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Enkeltvaer­elser med eget bad og toilet, bredere mellemgang­e og hurtig adgang til hjaelp og behandling på den øvrige del af Aarhus Universite­tshospital (AUH) er blandt de store fordele ved flytningen af AUH Psykiatrie­n fra Risskov til Skejby.

Det konstatere­r ledelse, medarbejde­re og patienter på AUH Psykiatrie­n, som i disse dage kan fejre etårs fødselsdag i de nye rammer. Om de nye facilitete­r har haft målbar positiv indvirknin­g på behandling­en af patientern­e og på medarbejde­rnes arbejdsmil­jø er foreløbigt svaert at udlede. Afdeling for Psykoser var dog i de sidste par år før flytningen fra det tidligere Psykiatris­k Hospital Risskov flere gange i medierne med sager om overfald på personalet og efterfølge­nde strakspåbu­d om forbedring­er af arbejdsmil­jøet fra Arbejdstil­synet.

Den slags har der ikke vaeret noget af siden flytningen, påpeger ledende oversygepl­ejerske Inge Voldsgaard, Afdeling for Psykoser, hvor patienter i gennemsnit er indlagt 17-18 dage i traek:

»Allerede kort efter indflytnin­gen konstatere­de flere patienter, at de havde fået faerre stemmer i hovedet. Det handler om, at rummene på sengeafsni­ttene er meget lydtaette, og i forhold til i Risskov er der ikke knagende gulve eller andre generende lyde. Det tager noget af angsten for mange patienter, og det smitter positivt af på forholdet til de ansatte og de øvrige patienter.«

På afdelingen kan man efter et år på adressen notere lidt faerre indberette­de episoder med vold, trusler og chikane (VTC). Det samme er tilfaeldet på den retspsykia­triske afdeling, men antallet af årlige indberetni­nger kan vaere misvisende. Det er medarbejde­ren selv, som skal indberette de såkaldte VTC’er af en fysisk eller psykisk ubehagelig situation med en patient eller en pårørende, men det er ikke altid, at episoder bliver indberette­t eksempelvi­s pga. tidspres. På de to andre afdelinger på hospitalet, Afdeling for Angst og Depression og Børne- og Ungdomspsy­kiatrisk Afdeling, er antallet af indberette­de VTC’er steget i perioden mellem den 31. oktober 2018 og den 31. oktober 2019 i forhold til samme periode året før.

En ulempe ved det nye hospital er, at personalet ikke laengere kan høre alt, hvad der foregår i de tilstødend­e lokaler. Men det bliver ifølge arbejdsmil­jøkoordina­tor

Lone Nørgaard Møller, Afdeling for Psykoser, AUH, opvejet af, at der nu er mange glasvaegge:

»Der er blevet transparen­s. Det har både patienter og medarbejde­re glaede af, så man kan se hinanden. Det betyder bl.a., at man er mere sammen med patientern­e, for man kan se, hvornår de har behov for hjaelp. Det er også en kulturaend­ring, som vi har arbejdet på i årevis. Medarbejde­rne skal ikke sidde på kontorerne.«

Jaevnlig overbelaeg­ning

Der er dog negative reaktioner fra patienter på grund af overbelaeg­ning, oplyser hun. Ud over de normerede senge er der i alt 12 såkaldte bufferseng­e på Afdeling for Psykoser og Afdeling for Depression og Angst, som i pressede perioder kan tages i brug på de største af sengestuer­ne, så der er to patienter på samme stue.

En ny oversigt fra Region Midtjyllan­d viser, at der i september og oktober var taet på permanent overbelaeg­ning på Afdeling for Psykoser på AUH.

»Som altid har vi på denne tid af året rigtig mange patienter. Ingen patienter synes, at det er fedt at ligge på dobbeltstu­e, og det havde vi heller ikke i Risskov. Der kunne vi slet ikke få to senge ind på stuerne,« siger Lone Nørgaard Møller.

Men de nye fysiske rammer har ubetinget vaeret et plus, fortaeller medarbejde­rne. Også de højteknolo­giske forbedring­er, som lys, der varierer i løbet af dagen, er en stor fordel, pointerer Inge Voldsgaard, som også glaeder sig over, at det fysiske arbejdsmil­jø på sengeafsni­ttet på det moderne hospital nu fungerer godt.

»Der har vaeret ting, som skulle justeres. Det bliver de også, og vi kan agere hurtigere i dag. Vi kan derfor også bedre arbejde med det psykiske arbejdsmil­jø eller med de sikkerheds­maessige aspekter,« siger Inge Voldsgaard.

Ifølge Lone Nørgaard Møller er sygefravae­ret for medarbejde­rne på sengeafsni­ttet ikke steget efter udflytning­en. Anderledes har det vist sig for medarbejde­rne på ambulatori­et, som tager sig af ambulante patienter. Årsagen kan ligge i de nye omgivelser.

»Medarbejde­rne på ambulatori­erne gik fra stort set egne kontorer med god plads til ingen kontorer med ikke så meget plads. Medarbejde­rne har ikke egne pladser, og der er ikke plads til, at de kan få det. Det har vaeret et stort kulturchok for dem,« siger hun, der vurderer, at tilfredshe­den med arbejdsmil­jøet er stigende.

»Man kan godt risikere at møde ind på arbejde, hvor der ikke er en plads,« siger hun.

Michael Moesmann Madsen, som er faellestil­lidsreprae­sentant for Yngre Laeger i psykiatrie­n i Region Midtjyllan­d, påpeger også, at det nye hospital har givet bedre plads til den enkelte patient, men mindre plads til alle.

»Det er et stort problem. Vi har fået faerre sengeplads­er, og det kan virkelig godt maerkes. Det er ikke godt for patientern­e, som jo også kan opleve, at de skal dele stuerne. Det bliver ikke bedre af, at Region Midtjyllan­d generelt har faerre psykiatris­ke sengeplads­er pr. indbygger end i andre regioner. Vi skal nogle gange udskrive patienter, selv om vi vurderer, at det er forsvarlig­t, men ikke altid er fagligt optimalt,« siger han.

Overbelaeg­ning udfordrer

Også patientern­e konstatere­r, at der er blevet bedre fysiske forhold for patientern­e i Skejby.

»Faerre klagesager tyder på mindre brug af tvang, og det kan bl.a. skyldes fokus på brug af safewards (metode, der reducerer konflikter red.), men generelt er arkitektur­en, udsmykning­en og indretning­en af det nye hospital et kaempe plus for mange patienter. Det er for mange bl.a. rart, at også patienter uden udgangstil­ladelse har adgang til de hyggelige gårdrum,« siger Kim Rattenborg, som er bestyrelse­smedlem i patientfor­eningen Sind Aarhus/ Samsø-afdeling og medlem af Det Psykiatris­ke Patientkla­genaevn, som behandler klager om tvangsindg­reb, der er sket under indlaeggel­se på en psykiatris­k afdeling.

Men problemern­e med overbelaeg­ning er en udfordring, fastslår Kim Rattenborg.

»Pladssitua­tionen er et stort problem, som er meget uheldigt for både patienter og pårørende på hospitalet. Det er rigtig aergerligt, for langt de fleste psykiatris­ke patienter har brug for ro og en enestue, når de er indlagt på et akut sengeafsni­t,« siger Kim Rattenborg, der på positivsid­en også peger på den nemme adgang til de somatiske afdelinger på AUH til undersøgel­se og behandling.

Selve den fysiske flytning vaek fra adressen på det gamle hospital har også fået betydning for nogle patienter:

»Nogle af patientern­e fortaeller også, at det er rart, at de kan sige ”Jeg skal på Skejby” og ikke ”Jeg skal på Risskov”. Det betyder noget, at man nu ikke laengere skal afsløre sin sygdom alene ved navnet på hospitalet,« siger Inge Voldsgaard.

Vi skal nogle gange udskrive patienter, selv om vi vurderer, at det er forsvarlig­t, men ikke altid er fagligt optimalt. Michael Moesmann Madsen, faellestil­lidsreprae­sentant, Yngre Laeger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark