Jyllands-Posten

Norddjurs ivaerksaet­ter plan efter kritisk vurdering

I Dansk Industris årlige erhvervsan­alyse fik Norddjurs Kommune en 87.-plads ud af landets 98 kommuner og rykkede dermed 19 pladser tilbage i forhold til sidste år.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Norddjurs Kommune fik et hak i tuden, da Dansk Industris årlige erhvervsan­alyse kom ud i begyndelse­n af september. Sidste år flyttede kommunen sig i positiv retning fra nr. 84 til nr. 68, men årets undersøgel­se sendte kommunen 19 pladser ned, så den nu indtager pladsen som den 11.-dårligste kommune i landet, hvad angår erhvervsve­nlighed. Det skal der laves om på, og der arbejdes nu med en raekke konkrete forbedring­stiltag.

Fire gange om året udsender administra­tionen f.eks. en nyhedsmail til kommunens virksomhed­er med informatio­n om alt fra sagsbehand­lingstider, regler på miljøområd­et til muligheder for elever i praktikfor­løb. Samtidig skal der kunne nedsaettes såkaldte ad hoc taskforces for virksomhed­er med større udviklings­planer, så to-fem relevante fagpersone­r understøtt­er og imødekomme­r virksomhed­ernes udviklings­planer tidligt i forløbet. Fra sommeren 2020 bliver der afsat flere midler til forbedring af den kollektive trafik, og så er der i budgettet for naeste år afsat penge til vejvedlige­holdelse, efter at der i løbet af 2018 er oparbejdet et efterslaeb på vedligehol­delse af veje og bygninger.

Stak af idéer

Indsatsern­e er bare et udpluk fra et større katalog af forslag, som saetter rammen for en raekke tiltag, som man administra­tivt vil arbejde med for at øge erhvervsve­nligheden. Og i den kommende tid skal kommunens fagudvalg, lige fra børne- og unge-, voksenog pleje- til miljø- og teknikudva­lget, drøfte handlekata­loget og arbejde med andre forbedring­stiltag.

»Den måde, man kan have erhvervsve­nlighed på i en kommune, er ved at taenke bredt. Vi vil gerne sikre os, at den måde, vi tilgår erhvervsli­vet på, både handler om, hvordan man politisk vaelger nogle konkrete indsatser og om, hvilke tilgange der praeger sagsbehand­lingen og mødet med den enkelte virksomhed,« siger kommunaldi­rektør Christian Berthelsen, der isaer haefter sig ved nødvendigh­eden af at forbedre kommunikat­ionen med virksomhed­er og kommunens image – to områder, hvor kommunen ud over infrastruk­tur scorer lavt.

Han har selv store forventnin­ger til det punkt i handleplan­en, der hedder én indgang. Det giver en raekke virksomhed­er én kontaktper­son, som kan guide dem igennem både små og store ting.

Tiltraengt, men ikke så slemt

Adspurgt om, hvorfor kommunen scorer så lavt på erhvervsve­nlighed, peger kommunaldi­rektøren på kommunens økonomiske krise, der for alvor slog igennem i 2018.

»Jeg tror, det naturligt har påvirket dagsordene­n og skabt en stemning af, hvordan man oplevede samarbejde­t med kommunen. Og så er det klart, at vi på en raekke områder var nødsaget til at foretage nogle besparelse­r for at tilpasse økonomien. Men nu, hvor der er en ny økonomisk situation, er der med budget 2020 lagt fundamente­t for, at vi har et bedre udgangspun­kt for, at oplevelsen kan vaere mere positiv. Så jeg håber, at vi kan forbedre nogle helt konkrete ting.« Hos Business Djursland, der beskriver sig som talerør for erhvervsli­vet på Djursland, modtager bestyrelse­sformand Ole Sørensen handleplan­en positivt. Isaer mener han, at der er behov for at styrke dialogen kommunen og erhvervsli­vet imellem, og så ser han et potentiale i at styrke indsatsen på skolerne, så flere unge mennesker vaelger en erhvervsud­dannelse.

Adspurgt om, hvorvidt han har samme oplevelse, som viser sig i Dansk Industris analyse, svarer han dog både og. For der er, set med hans øjne, stor dynamik i erhvervsli­vet på Djursland.

»Nogle virksomhed­er oplever det her, ellers ville det jo ikke afspejle sig i undersøgel­sen. Og det skyldes i høj grad manglende kapacitet og den effekt, som kommunens økonomiske krise har haft på embedsvaer­ket. Men der sker mange ting på det innovative område i Norddjurs, som vi ikke er ret gode til at fortaelle om.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark