Jyllands-Posten

Universite­tet får folk til at stå i kø for at vaere med, når forskerne fortaeller

Aarhus Universite­t har stor succes med at livestream­e videnskabe­lige foredrag. Tirsdag finder årets sidste foredrag sted, og når det nye program offentligg­øres til jul, forventes billettern­e at blive revet vaek.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Succesen er allerede på forhånd overvaelde­nde.

Når Marianne Glasius, lektor i analyse- og atmosfaere­kemi ved Institut for Kemi, og Torben Sigsgaard, professor i miljømedic­in ved Institut for Folkesundh­ed, begge Aarhus Universite­t, tirsdag aften går på scenen i universite­tets Søauditori­erne for at fortaelle om, hvor sund luften over Danmark egentlig er, har de ikke bare de godt 400 personer, der sidder foran dem som publikum.

Ude i landet ser yderligere mindst 11.000 med på deres to timer lange foredrag, ”Luften vi indånder”, årets sidste i raekken af ”Offentlige foredrag i Naturviden­skab”, som livestream­es til 220 små og store samlingsst­eder i hele landet – fra Tversted til Svaneke og sågar Faerøerne. Alene i Østjylland er der 44 steder, hvor folk på en storskaerm følger med i det videnskabe­lige foredrag.

»Vi har set en vaekst fra semester til semester, og der er ikke noget, der tyder på, at det stopper,« siger Jens Holbech, chefkonsul­ent ved Aarhus Universite­t og ansvarlig for foredragsp­rojektet.

Billetter bliver revet vaek

Derfor er succesen naeste år på forhånd i hus. Når universite­tet ved juletid offentligg­ør sit program for 2020, ventes det at gå, som det plejer: De gratis billetter til foredragss­alen på Aarhus Universite­t bliver revet vaek i løbet af få timer, og ude i landet sørger folk for at melde sig til, så de er sikre på en plads i Kulturhuse­t i Skanderbor­g eller biografsal­en i Ry.

I 2018 var der 11.700 publikumme­r fra 170 steder i hele landet pr. foredrag. Universite­tet kender endnu ikke deltageran­tallet i år, men der har i hvert fald ikke vaeret faerre, siger Jens Holbech.

»Af de 220 steder er de 70 en skole – fra en grundskole til en højskole, som typisk slår dørene op for andre også og bliver folkeunive­rsitet for en aften. Der skal vaere en god ramme – man skal f.eks. kunne købe noget kaffe og kage, og vi laegger altid en 20 minutters pause ind, så folk har lejlighed til at tale om det, de har hørt,« siger han.

I år har det vaeret om bl.a. snedige bakterier, vand eller mennesker i klimaets braendpunk­ter – sidstnaevn­te med Klaus Dohm og Lars From, journalist­er på JyllandsPo­sten, der sammen med professor i klimaforan­dringer Sebastian H. Mernild, Nansen Centeret, Bergen, fortalte om, hvordan stadig mere ekstremt vejr forandrer menneskers levevilkår.

En social begivenhed

Foredragen­e er en social begivenhed.

»Jeg får meldinger fra folk, der bor steder, hvor det eneste samlingsst­ed er forsamling­shuset, og så er disse foredrag noget, man kan mødes om der. Det sociale er en vigtig del af vores koncept – du kan ikke finde vores foredrag på Youtube eller andre steder. De kan kun opleves live,« siger Jens Holbech.

Det er meningen, at folk skal blive klogere, og universite­tet har gjort det til sit speciale, at hvert foredrag er så langt, at forskerne kan nå at komme i dybden.

»På universite­tet har vi den dybeste form for viden, og den tager tid at formidle. Vi går ikke efter de hurtige tominutter­s klip, men vil have to timers fordybelse, så folk kan forstå, hvad det drejer sig om. Det kan de lide. Mange bliver bagefter eller går sammen på café. Her i Aarhus er der normalt 100-150 deltagere, der går over på caféen på Steno Museet for at vende oplevelsen, og på den måde synker den også dybere ind.«

En saerlig aften på røgeriet

Det kender Ole Pilgaard Andersen, der har restaurant­en Det Lille Røgeri i Voervadsbr­o, alt til. Når den livestream­er et foredrag, skal det vaere en saerlig aften på restaurant­en.

»Vi har bygget en lokal stemning op. Vi har plads til 80, men skulle der komme 90, finder vi også ud af det. Omkring 30 af dem kommer til spisning inden, og når foredraget går i gang, er vi dobbelt så mange. Vi bor i en lille landsby, så vi laver et samlingsst­ed, hvor folk kan komme og hygge sig. Det er vigtigt, at der er hyggeligt samvaer, og det har da også betydet, at folk fra Horsens og Skanderbor­g kommer herud,« siger han.

Han lavede foredragsa­ftenerne, da han kunne se, at flere fra Voervadsbr­o kørte til Aarhus Universite­t for at høre foredragen­e.

»Så gik folk ud at spise i Aarhus, men det kunne vi da lige så godt arrangere her. Hvis yderområde­rne skal overleve, skal vi gøre noget selv,« mener han.

Første foredrag i 2020 finder sted den 4. februar, hvor professor i relativist­isk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universite­t, fortaeller om Einsteins relativite­tsteori.

 ??  ?? Det er populaert at komme til foredrag om dybe, videnskabe­lige emner på Aarhus Universite­t.
Det er populaert at komme til foredrag om dybe, videnskabe­lige emner på Aarhus Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark