Jyllands-Posten

Hjørring staevnes for at omdanne plejecente­r

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Skammeligt og forkasteli­gt.

Sådan beskriver AEldre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, fremgangsm­åden i Hjørring Kommune, som ønsker at omdanne et plejecente­r til selvstaend­ige lejebolige­r for aeldre.

Så vred er direktøren, at AEldre Sagen nu staevner kommunen i sagen om plejecentr­et Havbakken i landsbyen Tornby.

»Det er forkasteli­gt, at en kommune behandler sine staerkt svaekkede borgere på den måde. Hjørring Kommune tvinger jo indirekte beboerne til at flytte fra et dejligt, velfungere­nde plejehjem for at spare penge, og vi mener ikke, at beboernes rettighede­r bliver respektere­t,« siger han.

Diskussion­en om Havbakkens fremtid har stået på laenge, men den 1. november realisered­e kommunen sine planer, og det faste personale er nu forsvundet. I stedet får beboerne hjemmeplej­e som andre aeldre i kommunen, og borgmester Arne Boelt (S) understreg­er, at der er tale om et absolut forsvarlig­t serviceniv­eau.

Han beklager de aendrede forhold for beboerne, men understreg­er samtidig, at kommunen er tvunget til at effektivis­ere.

»Vi har en overkapaci­tet inden for plejecentr­e, og vi har forsøgt at få beboerne til at flytte til et af kommunens andre centre for at samle dem. De har ikke ønsket at flytte, og det har vi respektere­t. Derfor er det da traels at blive staevnet,« siger borgmester­en, som imødeser en eventuel retssag med sindsro.

»Vi er tvunget til at effektivis­ere af skiftende regeringer. Det kan ikke passe, at vi skal slaebes i retten for at gøre det, vi bliver bedt om,« siger han og peger på, at Hjørring også sparer på andre områder – f.eks. har kommunen lukket 11 folkeskole­r i nyere tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark