Jyllands-Posten

Politikere er uenige om, hvordan elever skal blive dygtigere

Ordførere på Christians­borg er enige om, at resultater­ne i de seneste nationale test skaber bekymring. Hvorvidt folkeskole­n skal have mere tid eller flere penge, er der til gengaeld uenighed om.

- JOACHIM VOSS KLAUS DOHM joachim.voss@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

»Tager man tallene for pålydende, går det i den forkerte retning. Når vi i de foregående år har set en forandring, er det bekymrende, når vi får resultater, der viser det modsatte.«

Sådan lyder reaktionen fra undervisni­ngsordføre­r Ellen Trane Nørby (V) på nye tal fra de nationale test, der er gennemført i skoleåret 2018/19.

De viser som omtalt i Jyllands-Posten tirsdag, at faerre elever opnår gode resultater i dansk laesning. I gennemsnit var det 70 pct., som opnåede et godt resultat. Også niveauet i matematik er faldet svagt efter flere års fremgang. Her opnåede 77 pct. gode resultater i 2018/19. Det er ellers målet med folkeskole­reformen fra 2014, at mindst 80 pct. af eleverne skal vaere gode til at regne og laese i de nationale test.

Ifølge en statusrede­gørelse fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet er det faglige niveau ikke det eneste område, hvor det halter med at nå reformens mål.

Elevernes trivsel øges ikke, hverken når det gaelder faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiratio­n eller ro og orden. Tvaertimod falder den samlede trivsel en smule i skoleåret 2018/19, og siden skolerefor­men trådte i kraft, er der stort set ikke sket aendringer inden for de fire kategorier – selv om det også var et af de formulered­e formål, da reformen blev vedtaget.

Kritik fra Venstre

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil udtrykte tirsdag over for Jyllands-Posten bekymring over tallene. Hun overvejer i øjeblikket, hvad der skal til for at sikre, at børnene laerer det, de skal. Hun mener, at skolerne er overstyret, men hun er endnu ikke klar til at komme med konkrete løsningsfo­rslag.

Ellen Trane Nørby fremhaever, at den tidligere VLAK-regering lavede flere initiative­r for at styrke folkeskole­n. Bl.a. initiative­r i forhold til faglige mål og skoledagen­s laengde. Derfor aergrer det hende, at ministeren og regeringen har trukket initiative­r tilbage. Ordføreren

mener, at det isaer er et tab, at regeringen fra og med skoleåret 2019/2020 lukker skolepulje­n, der gør, at skoler kan få en økonomisk praemie, hvis de formår at reducere andelen af elever, der ikke opnår mindst 4 i dansk og matematik ved folkeskole­ns prøver i 9. klasse.

»Disse tal understreg­er behovet for, at man går ind med en målrettet indsats der,« siger Trane Nørby.

»Som regering tog vi initiative­r og lagde op til initiative­r, som lige praecis havde et sigte i relation til, hvordan vi kan styrke skolen og sikre, at alle børn og unge laerer at laese og regne. Nogle af de initiative­r har regeringen rullet tilbage eller sat i bero.«

Mere tid eller flere penge?

Uddannelse­sordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), mener også, at det er bekymrende, at elevernes praestatio­ner går den forkerte vej – og saerligt, at de svageste elever ikke bliver bedre. Men partiet ønsker at give folkeskole­reformen mere tid.

»Resultater­ne siger mig, at når vi laver sådanne reformer, tager det rigtig lang tid, før det kommer helt ud på skolerne, og før det begynder at virke. Vi mener ikke, at man skal fare ud og lave en hel masse om. Vi skal fortsaette den dagsorden, der er,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Undervisni­ngsordføre­r Anne Sophie Callesen (R) mener, at elevernes praestatio­ner siger noget om, at folkeskole­n er »underprior­iteret og underfinan­sieret«. Derfor foreslår partiet at investere i at løfte faglighede­n.

»Hvis de gode ting, der ligger i reformen, som styrket faglighed og åben skole, skal kunne blive til noget, kraever det nogle ressourcer. Derfor har vi i vores finanslovs­udspil prioritere­t at give 1 mia. kr. til folkeskole­n, og det kaemper vi for,« siger Anne Sophie Callesen, som siger, at pengene skal komme fra bl.a. en bankskat

Heller ikke Rasmus Edelberg, landsforma­nd for Skole og Foraeldre, der arbejder for at forbedre samarbejde­t mellem skole og hjem, synes, at elevernes faglige niveau udvikler sig tilfredsst­illende. Det er noget, man er nødt til at diskutere på skolerne, mener han.

Som regering tog vi initiative­r og lagde op til initiative­r, som lige praecis havde et sigte i relation til, hvordan vi kan styrke skolen og sikre, at alle børn og unge laerer at laese og regne. Ellen Trane Nørby (V), uddannelse­sordfører

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark