Jyllands-Posten

Mens statsborge­rskaber inddrages, vil minister straffe fremmedkri­gere hårdere

To fremmedkri­gere fra Danmark har fået inddraget deres statsborge­rskab administra­tivt, og to sager mere er sat i gang. Men kun et fåtal kan rammes sådan.

- JACOB HAISLUND STEEN A. JØRGENSSEN jacob.haislund@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Med en ny hastelov i hånden arbejder regeringen i disse dage aktivt for at afholde flest muligt fremmedkri­gere, som er udrejst fra Danmark, fra at vende tilbage hertil.

Mandag og tirsdag blev de første to udrejste fra Danmark administra­tivt frataget deres danske statsborge­rskab. Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet kan tage det skridt over for de udrejste, som har dobbelt statsborge­rskab, og yderligere to sager er under behandling.

Men, konstatere­de justitsmin­ister Nick Haekkerup tirsdag eftermidda­g under et åbent samråd om de danske fremmedkri­gere: »Det er helt usandsynli­gt, at vi har set den sidste fremmedkri­ger komme tilbage til Danmark.« For rent danske statsborge­re kan ikke naegtes indrejse.

Det så man for to uger siden, da den 28-årige aarhusiane­r Ahmed el-Haj vendte tilbage til Danmark efter seks års ophold i konfliktzo­nen i Syrien og med en tyrkisk dom for at tilslutte sig terrorbeva­egelsen Islamisk Stat (IS) i bagagen.

Dansk Politi havde anmodet tyrkiske myndighede­r om at udlevere Ahmed elHaj, der er rent dansk statsborge­r. Han er nu varetaegts­faengslet i Danmark, bl.a. sigtet for terrortrus­ler, efter at han i 2013 medvirkede i en propaganda­video, hvor han og tre andre skød til måls efter Muhammed-tegner Kurt Westergaar­d og retsordfør­er Naser Khader (K) m.fl.

Ahmed el-Haj afsonede i Tyrkiet et ud af fire års faengsel, inden han blev løsladt.

Af de 22 danske statsborge­re, som endnu befinder sig i eller omkring konfliktzo­nen i Syrien og Irak, er »den store del« rent danske, forklarede Nick Haekkerup tirsdag. Han kunne ikke saette et praecist tal på.

Flere initiative­r på vej

Nick Haekkerup og udlaending­eog integratio­nsminister Mattias Tesfaye blev ved samrådet skoset af bl.a. retsordfør­er Peter Skaarup (DF) for ikke helt at afvaerge hjemkomste­r, når kun et fåtal kan fratages statsborge­rskabet.

Regeringen vil nu aendre loven, så de rent danske fremmedkri­geres adgang til konsulaer bistand – eksempelvi­s til udstedelse af pas – begraenses. Og så er der spørgsmåle­t om straf, hvor regeringen ifølge Nick Haekkerup vil granske, »om strafnivea­uerne ligger rigtigt«.

»Niveauet i vores straffe viser, hvor meget vi tager afstand fra de forbrydels­er, der bliver begået. Vi ønsker i regeringen at vise, at vi tager skarpt afstand. Når vi ser på de forbrydels­er, de begår, er der behov for at straffe hårdere. Der vil blive praesenter­et en raekke initiative­r,« varslede justitsmin­isteren uden dog at gå naermere i detaljer.

Hvad angår de to personer, som administra­tivt er blevet frataget deres statsborge­rskab, er det sidste ord heller ikke sagt endnu. Den første fremmedkri­ger, som loven blev anvendt imod, er den 25-årige SK, som indtil mandag var dansk-tyrkisk statsborge­r.

Han, som i 2013 rejste fra hovedstads­området til Syrien, indrømmer at have kaempet for IS. Det er tidligere beskrevet, at han har forladt Syrien og er på fri fod i Tyrkiet. Han er internatio­nalt efterlyst, mistaenkt for terror og har ytret ønske om at vende tilbage til Danmark og lade sig retsforføl­ge. Men han har intet pas og kan derfor ikke forlade Tyrkiet. Og nu er hans danske statsborge­rskab altså – i hvert fald indtil videre – tabt.

På vej i retten

SK’s forsvarsad­vokat, Mette Grith Stage, vil nu indbringe sagen for en dommer.

»Processen er gået overrasken­de hurtigt. Det er sjaeldent, man ser det gå så hurtigt med at fremsaette, vedtage og effektuere et lovforslag,« siger hun og saetter spørgsmåls­tegn ved hele processen.

»Er det i virkelighe­den den lovgivende magt, som også svinger sablen? Og lovgiver man i virkelighe­den med tilbagevir­kende kraft? Man fratager en person sin borgerlige rettighed, uanset at det ikke var en mulighed, da han foretog sig de handlinger, man vil straffe.«

Mattias Tesfaye står dog fast.

»Det har betydet meget for mig, at vi kommer hurtigt i gang. Det allervigti­gste for regeringen er befolkning­ens sikkerhed, og jeg tror på, at de afgørelser, der nu er truffet, er et skridt i den rigtige retning,« siger ministeren.

Det er ikke oplyst, hvem den anden person, som er blevet frataget sit danske statsborge­rskab, er. Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet vil ikke svare på, om vedkommend­e er repraesent­eret af en advokat.

Når vi ser på de forbrydels­er, de begår, er der behov for at straffe hårdere. Der vil blive praesenter­et en raekke initiative­r. Nick Haekkerup, justitsmin­ister

 ??  ?? »Det allervigti­gste for regeringen er befolkning­ens sikkerhed, og jeg tror på, at de afgørelser, der nu er truffet, er et skridt i den rigtige retning,« sagde udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye (th.), der var kaldt i samråd sammen med justitsmin­ister Nick Haekkerup om hjemsendel­se af ISkrigere til Danmark.
Foto: Jens Dresling/
Ritzau Scanpix
»Det allervigti­gste for regeringen er befolkning­ens sikkerhed, og jeg tror på, at de afgørelser, der nu er truffet, er et skridt i den rigtige retning,« sagde udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye (th.), der var kaldt i samråd sammen med justitsmin­ister Nick Haekkerup om hjemsendel­se af ISkrigere til Danmark. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark