Jyllands-Posten

Elevflugt efter fusion for at redde omstridt gymnasium

40 af 88 elever har forladt fusionsudd­annelse mellem Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

En fusion med Aarhus Tech blev sidste år lanceret som redningskr­ans til det kriseramte Langkaer Gymnasium i Tilst, der var i økonomiske problemer grundet et faldende elevtal. Stx-tilbud blev flyttet fra det vestlige Aarhus til midtbyen, og htx-tilbud blev flyttet den anden vej for at skabe et mere attraktivt uddannelse­stilbud. Men under halvvejs inde i det første skoleår med den nye model er der sket et stort frafald af elever, hvilket har betydet, at den eneste stx-klasse i midtbyen er opløst.

I august begyndte således 88 stx-elever på fusionsudd­annelsen kaldet Aarhus Gymnasium. I dag er der 48 tilbage fordelt på to klasser i Tilst.

»Det er klart en udfordring at starte op og pludselig se, at eleverne efterfølge­nde flytter et andet sted hen. Det bekymrer os, fordi det kan udtynde det sociale liv i en klasse. Men vores institutio­n er stor, så eleverne vil stadig opleve et gymnasiemi­ljø med mange unge,« siger Lasse Munk Madsen, vicedirekt­ør for Aarhus Gymnasium.

Langkaer Gymnasium kom i 2016 i en mediestorm pga. en omstridt opdeling af elever efter etnicitet. Målet var at holde på etnisk danske elever, da andelen i 20072016 var faldet fra 75 til 20 pct. I de følgende år faldt elevtallet drastisk på stx-linjen – fra 200 til 65 i 20162018 – og satte økonomien under pres.

En fusion med Aarhus Tech blev løsningen.

Ifølge Lasse Munk Madsen skyldes elevfrafal­det på Aarhus Gymnasium, at kun 41 af de 88 elever, der begyndte på årgang 2019/2020, havde valgt Aarhus Gymnasium som førsteprio­ritet.

»Fusionen blev godkendt, kort inden eleverne i Østjylland skulle vaelge ungdomsudd­annelse, så det var meget begraenset, hvor meget vi kunne nå at informere om det nye gymnasium,« siger Lasse Munk Madsen, der stadig tror på, at fusionen bliver en succes.

Ifølge rektor på Aarhus Gymnasium i midtbyen Karsten Ramlov trak skolen stikket til stx-klassen, da den oprindelig­e elevgruppe på 28 var skrumpet til ni:

»Det er selvfølgel­ig aergerligt for os. Men vi prøver igen naeste år.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark