Jyllands-Posten

Graensekon­trol skiller i forhandlin­ger

Mette Frederikse­n kigger mod blå blok, når De Radikale ikke vil finansiere graensekon­trol. Ellemann vil ikke love at agere sikkerheds­net.

- STEEN A. JØRGENSSEN JESPER HVASS MIE LOUISE RAATZ christians­borg@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n skal kigge en ekstra gang i Folketinge­t efter hjaelp til at finansiere den graensekon­trol, der lige nu har sendt finanslovs­forhandlin­gerne i en hårknude.

De Radikale har laenge kraevet kontrollen afskaffet og har under weekendens forhandlin­ger tøvet med at ville finde finansieri­ng. Efter tirsdagens spørgetime i folketings­alen ville heller ikke Venstre love at hjaelpe.

»Det er ikke sådan, at regeringen bare kan regne med, at vi vil rage kastanjern­e ud af ilden, når den ikke har styr på sit parlamenta­riske grundlag,« sagde partiforma­nd Jakob Ellemann-Jensen, der dog var åben for at »indgå i drøftelser« om emnet.

Blikket mod blå blok

I dag finansiere­s graensekon­trollen gennem det politiforl­ig, der udløber ved årsskiftet, og Socialdemo­kratiet har i sit finanslovs­udspil afsat penge til en fortsaette­lse.

I selve spørgetime­n bad også Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, statsminis­teren redegøre for, hvordan hun kunne sikre ressourcer til graensekon­trol, når De Radikale ikke ville vaere med.

»Graensekon­trollen er vigtig. Så vi kommer ikke til at saette spørgsmåls­tegn ved, om der skal vaere graensekon­trol. Mig bekendt er der fortsat et massivt flertal for graensekon­trol i Folketinge­t,« lød svaret fra Mette Frederikse­n, som derefter kiggede rundt på de blå partileder­e:

»Der nikkes ikke, men så vidt jeg kan se, er mandaterne bag en graensekon­trol stadig fuldstaend­ig intakte.«

En opgørelse fra Justitsmin­isteriet viste i oktober, at det har kostet mindst 1,25 mia. kr., siden graensekon­trollen blev indført den 4. januar 2016 og frem til juni i år. I oktober anbefalede EU-Kommission­en Danmark at fjerne den nuvaerende graensekon­trol mod Tyskland frem for for at indføre en ny.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark