Jyllands-Posten

Ellemann anklager regeringen for at ansaette politiske venner

Ansatte pressemeda­rbejdere med tilknytnin­g til Socialdemo­kratiet er åbenlyst ikke neutrale, siger V-formand.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

Venstres formand angriber nu direkte regeringen for ansaettels­erne af en raekke presseog kommunikat­ionschefer med tilknytnin­g til Socialdemo­kratiet i ministerie­rne.

Tirsdag gik Jakob Ellemann-Jensen (V) statsminis­ter Mette Frederikse­n på klingen om sagen under Folketinge­ts spørgetime.

»Det øger ikke tilliden til politikern­e, at der bliver ansat mennesker med tilknytnin­g til Socialdemo­kratiet eller den enkelte minister.«

»Det handler ikke om den enkelte post i det enkelte ministeriu­m. Men om en systematik i ansaettels­en af medarbejde­re, som helt åbenlyst ikke er neutrale, men partipolit­iske,« sagde Ellemann.

Siden den nye S-regering er trådt til, er der blevet ansat ni nye presse- og kommunikat­ionschefer rundt om i ministerie­rne. Det har vaeret beskrevet i pressen, at de syv har taette bånd til enten Socialdemo­kratiet eller en nuvaerende minister. Eksempelvi­s

via tidligere ansaettels­er.

Ifølge kritikerne er sagen principiel, fordi den risikerer at så tvivl om embedsvaer­kets neutralite­t, som betyder, at embedsmaen­d bliver siddende i ministerie­rne, selv om regeringsm­agten skifter. I modsaetnin­g til ministrene­s saerlige rådgivere – populaert kaldet spindoktor­er – hører ministerie­rnes respektive presse- og kommunikat­ionschefer ind under den neutrale kategori.

Et demokratis­k problem

Tim Knudsen, professor emeritus ved Institut for Statskunds­kab på Københavns Universite­t, har beskrevet ansaettels­er af partisolda­ter som et demokratis­k problem og foreslået, at man i stedet kunne give dem samme status som spindoktor­erne, som er politisk ansat.

»Det finder jeg ikke problemati­sk, men det er problemati­sk, at man her i landet ikke vedgår det,« sagde han for nylig til Jyllands-Posten.

Samtlige berørte ministerie­r har afvist, at der er tale om politisk indblandin­g i ansaettels­erne.

Men det tror Jakob Ellemann-Jensen ikke på. Han opfordrer regeringen til at stå ved, at den ansaetter partikamme­rater »ad bagvejen«.

»Hvis man ønsker at have flere politiske embedsmaen­d, så lad os tage den diskussion i stedet for at snige det ind og lade, som om det sørme er helt tilfaeldig­t, at alle de stillinger er blevet ledige og derefter besat af medarbejde­re fra Socialdemo­kratiet. Det er ikke et tilfaelde,« sagde han.

Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, erklaerede sig enig i kritikken:

»Der er en systematik over ansaettels­erne, der finder sted i statsappar­atet under den nuvaerende regering, som bør give anledning til, at Folketinge­t tager det dybt seriøst,« sagde han og opfordrede Mette Frederikse­n til at »engagere sig« i debatten.

Afviser at møde op i samråd

Mette Frederikse­n afviste, at de pågaeldend­e ansatte har et trovaerdig­hedsproble­m:

»Jeg har fuld tillid til de embedsmaen­d, der er ansat. Både dem, der er ansat under den tidligere og under denne regering. Så jeg har ikke nogen grund til ikke at have tillid til de mennesker, der er ansat,« sagde hun under spørgetime­n.

Statsminis­teren har tidligere afvist at møde op i samråd om ansaettels­erne, hvilket har fået hendes partifaell­e og Folketinge­ts formand, Henrik Dam Kristensen, til i et brev at opfordre hende til at genovervej­e.

Men Frederikse­n fastholder sit nej.

»Vi har ikke centrale ansaettels­er. Hvert ministeriu­m ansaetter de mennesker, det har behov for at ansaette. Derfor mener jeg, det er mest korrekt, at det er den ansvarlige minister, der svarer på ansaettels­er i ministerie­t,« begrundede hun.

Hun erklaerede sig dog klar til en generel diskussion om, hvorvidt reglerne for ansaettels­er af embedsmaen­d i ministerie­rne skal ses efter i sømmene. Det er en »fuldstaend­ig rimelig diskussion«, lød det.

Efter spørgetime­n afviste Jakob Ellemann-Jensen at svare på, om han vil have de pågaeldend­e syv embedsmaen­d fyret, hvis Venstre vinder regeringsm­agten ved naeste valg. Adspurgt hvad hans mistanke om urent trav i ansaettels­esprocesse­n bygger på, svarede han:

»Jeg står ikke med nogen rygende pistol. Men helt aerligt: Syv af ni.«

Jeg står ikke med nogen rygende pistol. Men helt aerligt: Syv af ni. Jakob Ellemann-Jensen (V), formand

 ??  ?? Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, gik hårdt til statsminis­ter Mette Frederikse­n under Folketinge­ts spørgetime tirsdag, hvor han anklagede regeringen for at skade tilliden til både politikere og embedsvaer­ket. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, gik hårdt til statsminis­ter Mette Frederikse­n under Folketinge­ts spørgetime tirsdag, hvor han anklagede regeringen for at skade tilliden til både politikere og embedsvaer­ket. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark