Jyllands-Posten

Mystik omkring unge besaettere­s skaebne i Hongkong

”Bear” på 23 er en af de unge, der forskansed­e sig på det polyteknis­ke universite­t i Hongkong. Tirsdag var det lidt af et mysterium, hvad der i den langvarige belejring er blevet af den gruppe, der har naegtet at overgive sig.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Han kalder sig ”Bear” og skjuler sit ansigt bag en maske og under en haette.

Han er en af dem, der risikerer 10 års faengsel for oprør for at besaette et universite­t i Hongkong under de alvorligst­e sammenstød mellem unge og politi igennem et halvt års protester.

»Jeg er ikke studerende, men jeg har vaeret aktiv i protestbev­aegelsen siden begyndelse­n. I de første måneder handlede det mest om at blokere trafikken. Med besaettels­en af universite­terne skiftede kampen karakter,« fortaeller den 23-årige aktivist.

Han var med, da flere tusinde unge for snart to uger siden stormede Hongkongs polyteknis­ke universite­t. PolyU blev et epicenter for protestern­e i Hongkong.

Med universite­tets laboratori­er som leverandør af råvarer opbyggede besaettern­e et lager af benzinbomb­er og andre våben. Billeder gik verden rundt af unge, der på taget af universite­tet øvede sig i at affyre kasteskyts med en katapult, mens andre skød med bue og pil.

Beskudt med gummikugle­r

Da en stor politistyr­ke angreb for at rydde bygningen, taendte de unge ild til en barrikade ved hovedindga­ngen, og i et inferno af ild og røg fra tåregas trak politiet sig tilbage.

»Men situatione­n aendrede sig hurtigt. Politiet sneg sig ind ad andre indgange og anholdt nogle demonstran­ter, hvorpå de forsøgte at lukke alle udgange,« fortaeller Bear.

I de følgende dage forsøgte de fleste at komme ud. Kunsten bestod i at komme ud uden at blive anholdt.

»Vi forsøgte i en stor gruppe at bryde igennem politiets linjer. Men vi var ikke nok. Vi blev mødt med vandkanone­r og en byge af kugler. Jeg holdt et traeskjold foran mig, men det blev skudt midt over af politiets gummikugle­r. Det var meget voldsomt, alt var kaos, og vi var ved at kvaeles i tåregas. Til sidst blev vi tvunget til at traekke os tilbage. De ville ikke lade os komme ud.«

Nogle af de mest hardcore ledere af protestern­e opfordrede hele gruppen til at blive, men de fleste ville ud.

»Naesten halvdelen var gymnasieel­ever under 18, og mange af dem var tydeligvis bange. Så vi forsøgte at finde en vej ud for alle. I begyndelse­n var der mange muligheder, fordi bygningsko­mplekset er så stort, men flugtvejen­e blev lukket en efter en,« fortaeller Bear.

Nogle slap vaek via rebstiger, mens andre forsøgte sig gennem kloaksyste­met. Men det var et fåtal. De fleste overgav sig til politiet, mens resten sad fast. Selv overgav Bear sig nogle dage inde i besaettels­en, fordi den kammerat, han var sammen med, var kvaestet af en vandkanon og havde brug for laegehjael­p.

»Vi blev ikke anholdt, men politiet noterede vores navne, så det er vel kun et spørgsmål om tid, før jeg igen hører fra dem. Jeg er klar til at tage min straf, for jeg fortryder ingenting. Vores kamp er retfaerdig,« siger han og tilføjer: »Det er noget sludder at sige, at vi for alvor var til fare for politiet. Det er en krig mod forskellig­e våben. Vi havde mursten og molotovcoc­ktails, mens de er klaedt på til krig med vandkanone­r, tåregas, pistoler, gasmasker og pansrede mandskabsv­ogne.«

Psykisk ustabil demonstran­t

Politiet begraensed­e pressens adgang til det besatte universite­t til få medier. Resten var afhaengige af de historier, der i dryp sivede ud derindefra. Om en kok, der lovede at lave mad til alle på det synkende skib, indtil han selv fik det skidt og overgav sig. Om kvaestede unge, der slap ud og blev behandlet af et netvaerk af laeger, som efter fyraften behandlede sårede demonstran­ter på hemmelige adresser.

Mest alarmerend­e var rapportern­e om, at mange af de unge var taet på at bryde psykisk sammen efter mange dage med søvnmangel. Mange gik i selvmordst­anker og modtog opfordring­er på deres mobiltelef­oner fra familie og venner til ikke at gøre noget overilet. Dagene var lange, og frygten for politiet konstant naervaeren­de.

Politiet beskyldte de unge for at have forvandlet universite­tet til en våbenfabri­k og afviste at storme det. Klog af skade, for uheld kunne igen bringe situatione­n ud af kontrol. Hold af førstehjae­lpsarbejde­re, praester og laerere forsøgte at overtale de unge til at forlade universite­tet, og til sidst blev det meddelt, at der var omkring 30 tilbage.

De første seks hold på i alt 50 laerere, redningsfo­lk og psykologer gennemsøgt­e tirsdag et universite­t, der lignede en mellembygn­ingen. ting mellem en krig og en losseplads med bunker af affald og ubrugte benzinbomb­er og rester af kemikalier.

Men undervejs igennem det store bygningsko­mpleks fandt de kun en af de demonstran­ter, der har naegtet at forlade Det var en ung kvinde, der var fysisk svaekket og psykisk ustabil, men alligevel ikke villig til at overgive sig til politiet.

Efter løfter fra politiet om, at de unge ikke umiddelbar­t vil blive anholdt, men kun registrere­t og evt. senere retsforful­gt, forsøg

sådan, at det bedst kunne betale sig at vaere et stort landbrug. Og så får vi pludselig at vide, at vi skal vaere små, økologiske landbrug. Vi vil gerne omstille os, men det kan vi kun, hvis vi får økonomisk støtte og hjaelp hertil.«

Tirsdag var ikke første gang, de tyske landmaend kørte traktorern­e ind til storbyen. I oktober indtog de flere tyske byer, alene i Bonn troppede omtrent 6.000 af dem op. I midten af november satte de kursen mod Hamborg, hvor der blev afholdt en konference for miljøminis­trene fra de tyske delstater.

Gylle-trussel

Ved demonstrat­ionen tirsdag talte både Tysklands miljø- og landbrugsm­inistre. Begge blev mødt af buhråb fra maengden. I de kommende uger tager landbrugsm­inisteren, den konservati­ve Julia Klöckner, rundt og mødes med bønderne. Og den 2. december skal en raekke af deres repraesent­anter mødes med landets kansler, Angela Merkel.

Skulle bønderne herefter stadig ikke vaere tilfredse, kommer de igen, lyder truslen fra Olaf Knorr:

»Vi kan gøre som de franske landmaend og køre ind til byerne og sprede gylle.«

 ??  ?? Den 23-årige ”Bear”, der ikke vil identifice­res, var en af de unge, der besatte det polyteknis­ke universite­t i Hongkong. Han vil fortsaette kampen mod den Beijing-tro regering. Foto: Anne Hollande/Hans Lucas
Den 23-årige ”Bear”, der ikke vil identifice­res, var en af de unge, der besatte det polyteknis­ke universite­t i Hongkong. Han vil fortsaette kampen mod den Beijing-tro regering. Foto: Anne Hollande/Hans Lucas
 ??  ?? Efter naesten to ugers besaettels­e ligner det polyteknis­ke universite­t i Hongkong en mellemting mellem en krig og en losseplads.
Foto: Adnan Abidi
Efter naesten to ugers besaettels­e ligner det polyteknis­ke universite­t i Hongkong en mellemting mellem en krig og en losseplads. Foto: Adnan Abidi
 ??  ?? Redningsar­bejdere og sikkerheds­folk gennemsøgt­e tirsdag det polyteknis­ke universite­t i håb om at få alle til at forlade det frivilligt.
Foto: Adnan Abidi
Redningsar­bejdere og sikkerheds­folk gennemsøgt­e tirsdag det polyteknis­ke universite­t i håb om at få alle til at forlade det frivilligt. Foto: Adnan Abidi
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark