Jyllands-Posten

Rasende bønder lammede Berlin og buhede af ministre

Tyske landmaend gav tirsdag deres vrede luft i hovedstade­n: Politikern­e lytter ikke til os, lød det foran Brandenbur­ger Tor.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

En liflig duft af grillpølse­r hang tirsdag i luften ved Brandenbur­ger Tor i Berlin. Her havde en af de tusindvis af protestere­nde landmaend taget en grill og 2.000 økologiske pølser med. De fik hurtigt ben at gå på: Det var ventet, at ca. 5.000 traktorer og 10.000 deltagere ville møde op. Ifølge politiets seneste skøn var der 8.600 traktorer i byen. Ifølge organisato­rerne selv var der op mod 40.000 deltagere.

Mens de dyttende traktorer lammede trafikken i store dele af byen, dannede demonstrat­ionen et 6 km langt optog fra den berømte byport i retning af parken Grosser Tiergarten, der ligger i byens vestlige del. Den ellers brede gade Strasse des 17. Juni var taetbefolk­et med traktorer og landmaend, der trodsede de lave novembergr­ader for sammen at lade vreden komme til udtryk.

»Folk i byerne skriger hele tiden, at vi bønder ødelaegger naturen, men hvis ikke vi skal passe på naturen, hvem skal så? Dem, der bor i byerne? Vil de plante løs på balkonerne?« spørger Olaf Knorr, som har et økologisk landbrug på 240 hektar jord ved Torgau i det østlige Tyskland.

Vil ikke vaere syndebuk

Folk i byerne skriger hele tiden, at vi bønder ødelaegger naturen, men hvis ikke vi skal passe på naturen, hvem skal så? Dem, der bor i byerne? Vil de plante løs på balkonerne? Olaf Knorr, tysk landmand

Mens han ind imellem bliver puffet lidt af demonstran­ter – mestendels maend – der vil ind mod midten eller i retning af grillpølse­rne, forklarer han, at bønderne er dybt frustrered­e over hele tiden at blive udråbt til prygelknab­e, når det kommer til debatten om miljø og klima.

I Tyskland er partiet De Grønne det seneste år gået markant frem, og ifølge øjeblikket­s meningsmål­inger står det til godt 20 pct. af stemmerne:

»Der bliver kun lyttet til interesseo­rganisatio­nerne og De Grønne, debatten baserer sig slet ikke på fakta. Vi landmaend efteruddan­ner os hele tiden, mange er højt kvalificer­ede, men ingen lytter til os,« fnyser han og tilføjer:

»Det er dobbeltmor­alsk: Folk i byen har to mobiler, og så kører de af sted i deres firehjulst­raekker for at vaere med i klimademon­strationer og flyver på ferie tre gange om året,« mener Olaf Knorr, som selv senest har holdt ferie i en uge i 2018, hvor han kørte sin husbus til Sardinien i Italien.

Omstridt insektmidd­el

Når tyske landmaend raser netop nu, haenger den sammen med en lovpakke om landbrug, som den tyske regering har på trapperne. Den strammer bl.a. reglerne for brugen af gylle – efter hårdt pres fra EU. Desuden skal bønderne skaere kraftigt ned på forbruget af midler imod ukrudt og insekter. Glyfosat skal helt forbydes fra 2023.

Det vil ifølge landmaende­nes faellesorg­anisation betyde, at nogle landmaend vil vaere nødt til at lukke butikken, fordi det vil have som konsekvens, at de må opgive op mod 40 pct. af deres jord. Desuden, spurgte de tirsdag foran Brandenbur­ger Tor, hvorfor skal det ske her og nu?

»Der er allerede sket meget. Hos os har vi nu både vildsvin og flere sjaeldne planter,« forklarer Karnoll Dieter, der er kommet hele vejen fra Franken i det sydlige Tyskland, hvor han har 1.000 svin og 200 hektar land.

Han peger også på, at støtten til de ofte gaeldsplag­ede bønder hidtil er blevet uddelt afhaengigt af landbruget­s størrelse. Nu spiller også miljøhensy­n en rolle. Skiftet er for hurtigt, mener han:

»Nu har det i 30 år vaeret

på alle tidspunkte­r af døgnet.

Hår i mange farver

I Moskva er den 23-årige Anna Frai en af repraesent­anterne for nutidens unge. Hun er en af fem stiftere af firmaet Admiral Laser B, der saelger tøj og kunst af kunstneren Dimitrij Shadrin i samme farvepalet som sit flerfarved­e hår.

I Moskva sker det bl.a. i en butik i det hippe nye shoppingst­ed Flacon indrettet i et nedlagt industriom­råde, der i sovjettide­n producered­e parfumefla­sker.

»Mine foraeldre forstår mig ikke. De kan ikke lide mit farvede hår eller mine tatovering­er. Isaer min mor ville foretraekk­e, at jeg laeste økonomi og fik en seriøs karriere som hendes egen,« fortaeller Frai, der droppede ud af et ingeniørst­udie for at blive ivaerksaet­ter.

Hun ser sit udseende som en del af en ny trend, hvor unge ønsker at vise deres individual­itet.

»Jeg er ikke interesser­et i politik. Det er typisk for mine venner også. Det kraever energi at saette sig ind i politik. Jeg tror på, at der er en anden vej. At man skal aendre sig selv først for at aendre verden. Så jeg foretager små aendringer i dagligdage­n som at begraense mit forbrug af plastic.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark