Jyllands-Posten

Russiske unge vender ryggen til politik

I Moskva farver de deres hår og kreerer designertø­j. I Jekaterinb­urg dekorerer de husmurene. Men kun få unge i Rusland demonstrer­er mod magthavern­e.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Tv-billeder fra Moskva har hen over sommeren vist russere i alle aldre, der protestere­r mod myndighede­rne.

Men protestern­e er marginale. Demonstrat­ioner med titusinder af deltagere, som når vesterlaen­dinge går på gaden for at kraeve temperatur­en saenket, traekker i gule veste eller råber i kor om andre maerkesage­r, er en undtagelse.

I det kaempestor­e Rusland, hvor Vladimir Putin nu har siddet tungt på magten i 20 år, har den politiske apati bredt sig, og unge taler om andet end politik.

Der er ellers nok at snakke om. Rusland er ramt af vestlige sanktioner og er involveret i flere militaere konflikter. Men end ikke klimaaktiv­isten Greta Thunberg, som har fået en hård behandling af praesident Putin og de statsstyre­de russiske medier, kan bringe sindene i kog.

Eller som den 33-årige bogredaktø­r i Ruslands tredjestør­ste by, Jekaterinb­urg, Tina Garnik udtrykker det:

»Vi taler hverken om sanktioner­ne eller Ukraine. Det er langt vaek. Syrien? Nej, slet ikke. Lige nu taler vi kun om, hvorvidt centralvar­men vil komme til tiden i år.«

Det er helt sikkert sat på spidsen. Men forklaring­en kan vaere, at der i Rusland er en klar risiko forbundet med at tale myndighede­rne imod. Mange fra sommerens protester er havnet i faengsel eller har fået bøder.

Alternativ­e protester

Eller måske er der en anden forklaring: Om at mange unge faktisk følger med i nyhederne på andre medier end de statsdomin­erede, men at de har valgt at udtrykke sig på alternativ­e måder.

Kaerlighed i Jekaterinb­urg

En gruppe streetart-kunstnere i Jekaterinb­urg har fundet en ny vej med gruppen Love. De unge har det erklaerede mål at sprede kaerlighed.

»Det handler om peace and love. Alle vores projekter handler om at gøre en positiv forskel for samfundet,« fortaeller den 23-årige Nikita Rufas: »Der er andre måder end politik at aendre verden på. Vi har malet i faengsler, hjulpet folk med aids, og vi har mange andre projekter på vej.«

Gruppens medlemmer ernaerer sig ved individuel­le projekter. Malerier eller kunstneris­ke tryk på tøj. Overskudde­t fra en kunstudsti­lling i september gik f.eks. til en organisati­on, der beskytter mishandled­e dyr.

Vaegmaleri­erne, som kan ses mange steder i storbyen, springer ikke i øjnene som åbenlyst politiske. Et af dem forestille­r et grønt og frodigt trae omkranset af en grøn betonmur.

Denis Blago begyndte med at male illegal graffiti, men har siden taget en uddannelse som kunstner og også beskaeftig­et sig meget med yoga og meditation.

»Der er ikke automatisk en forbindels­e mellem politik og kunst. Så selv om mit hjerte graeder over, at vores land regeres af autoritaer­e ledere, kan vi gøre en masse andet gennem kunsten. Vores idéer kan inspirere andre,« siger han.

Ifølge Anfisa Kochneva, der er en form for manager for gruppen, findes der masser af muligheder for unge i det moderne Rusland, men at påvirke det politiske system er ikke en af dem.

»Vi har alligevel ikke indflydels­e på, hvad der sker i Moskva. Derfor er det bedre at aendre vores eget liv først,« siger den 28-årige.

Vi har alligevel ikke indflydels­e på, hvad der sker i Moskva. Derfor er det bedre at aendre vores eget liv først. Anfisa Kochneva, street artist i Jekaterinb­urg

Politik er komplicere­t

Jekaterinb­urg er på størrelse med København og byder på et rigt kulturliv med teatre, dansetrupp­er og fotoudstil­linger. I de senere år har den globale trend med baristakaf­febarer bredt sig ud over byen i takt med restaurant­er med moderne cuisine.

Valentin Kuzyakin på 37 år er en af de yngre entreprenø­rer. Han ejer tre restaurant­er, en lille natklub og to kaffebarer.

»Jeg ønsker som de fleste andre, at vi får ret til at vaelge vores egen regering, og at vi får et velfungere­nde justitsvae­sen. Men jeg har valgt at opføre mig ordentligt og ikke at taenke på politik,« siger han og fortsaette­r:

»Måske fordi politik er komplicere­t, og ingen synes at have en plan. Jeg laeser også den ikke-statskontr­ollerede presse. Den ser alting som en sammensvae­rgelse udført af oligarker. Den statslige presse peger fingre ad udenlandsk­e fjender. Sandheden ligger måske et sted midt imellem.«

Kuzyakin laegger vaegt på, at der synes at vaere sket en mentalitet­saendring i Rusland i de senere år. De unge afviser vold, og man kan gå i sikkerhed alle steder i Jekaterinb­urg

 ??  ?? Streetkuns­tnerne Nikita Rufas, Anfisa Kochneva og Denis Blago foran deres vaerk i Jekaterinb­urg. Foto: Anne Hollande/Hans Lucas
Streetkuns­tnerne Nikita Rufas, Anfisa Kochneva og Denis Blago foran deres vaerk i Jekaterinb­urg. Foto: Anne Hollande/Hans Lucas
 ??  ?? For Anna Frai er det farvede hår en måde at skille sig ud fra maengden på. Foto: Anne Hollande/Hans Lucas
For Anna Frai er det farvede hår en måde at skille sig ud fra maengden på. Foto: Anne Hollande/Hans Lucas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark